Makarony

sobota, 09 maja 2015

Pyszny makaron ze szparagami w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem cydru. Coś na szybki bezmięsny obiad do tego chrupiąca cukinia odrobina ziół i czego chcieć więcej ... Polecam

przepis własny

na ok 2 porcje

  • 2 porcje ugotowanego makaronu al'dente
  • ok 6 sztuk zielonych szparagów
  • 4 sztuki białych jak małe to 5 szt.
  • 1 mała cebulka
  • 1 zielona cukinia
  • 100 ml cydru
  • 60 ml świeżej śmietany 30 %
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • ser pleśniowy 4 plastry
  • 1 łyżka masła klarowanego

Szparagi umyć i odciąć końcówki , białe obrać cieniutko ze skórki i pokroić w ok 1,5 do 2 cm kawałki , zielonych nie trzeba obierać wystarczy pokroić w kawałki - odstawić.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w grubsze kawałki - odstawić.
Cebulę obrać , umyć i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę następnie wrzucamy szparagi i smażymy aż się podsmażą - teraz dodać cydru i dwie łyżki śmietany oraz sól, i pieprz - dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 - 6 minut aż szparagi będą półtwarde , odkryć. Następnie dodajemy cukinię i smażymy aż będzie półtwarda wtedy dodać ugotowany makaron al'dente oraz kawałki sera pleśniowego.  Całość wymieszać dodać świeże listki bazylii i przełożyć na talerze posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

17:47, kasandraa6 , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2015

Dziś przygotowałam wspaniałe danie obiadowe w postaci spaghetti z różnymi dodatkami. Dodałam niby zwykłe brązowe pieczarki, ale to one nadały niezwykłego aromatu. Do tego sos przygotowany na bazie sosu balsamico - pycha. Koniecznie spróbujcie - polecam. 

przepis własny

Porcja dla dwóch osób

na sos

  • 15o ml octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sok z połowy limonki

Rozgrzać patelnię, wlać ocet oraz miód i sos worcester gotować na małym ogniu aż sos zredukuje się o połowę - wcisnąć sok z połowy limonki wymieszać i zdjąć z ognia - odstawić.

  • 2 porcje makaronu razowego lub z mąki durum 
  • ok 8 średnich brązowych pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli w proszku lub suszonych płatków

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu - odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, w międzyczasie obrać i pokroić drobniutko imbir wrzucić na rozgrzany tłuszcz następnie dodać pokrojony szczypiorek smażyć przez krótką chwilę. Kolejno dodawać pokrojone w plasterki pieczarki oraz cukinię smażyć na małym ogniu na rumiano - wrzucić ugotowany makaron oraz przygotowany wcześniej sos balsamiczny - smażyć aż składniki się połączą na koniec posypać porwanymi listami bazylii lub kolendry oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego 

11:20, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 grudnia 2014

Dziś na obiad proponuję razowy makaron ze szpinakiem i pieczoną dynią oraz kozim serem który nadaje mu niezwykłego smaku. Nigdy nie byłam wielbicielem kozich serów ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ma ciekawy smak i nie jest z tych bardzo śmierdzących a konsystencją przypomina ser pleśniowy typu camembert. Polecam

przepis własny
  • 2 porcji makaronu
  • ok 400 g oczyszczonej dyni
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Oczyszczoną dyni pokroić w grubą kostkę posolić, posypać papryką i polać olejem - wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w temp 200 C ok 15-20 minut.

  • 100 g makaronu razowego
  • ok 200 g szpinaku
  • 200 g koziego sera (odłożyć cztery plasterki sera)
  • upieczona dynia
  • 1 łyżka nasion chia lub czarnego sezamu
  • 1/2 limonki
  •  pieprz do smaku

Makaron ugotować al'dente - odstawić.
Szpinak umyć i osuszyć jeżeli jest duży pokroić liście a szypułki wyrzucić.
Rozgrzać patelnię z odrobina oliwy wrzucić szpinak - posolić gdy się skurczy dodać makaron oraz dynię - smażyć przez ok 2 minutki dodać kawałki sera i smażyć aż ser się roztopi , dodać sok z limonki -wymieszać przełożyć na talerze położyć po plasterku sera na jedna porcję i posypać nasionami chia lub czarnym sezamem .
Smacznego 

16:57, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 lutego 2014

Dziś na kolację proponuję rozgrzewający makaron z chilli i szpinakiem. To danie jest dość ostre ale pomoże nam w przeziębieniu dzięki właściwości chilli. Szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada. Polecam

przepis własny

na dwie porcje

  • 500 g szpinaku 
  • 200 g ugotowanego makaronu 
  • 1 papryczka chilli 
  • garść startego parmezanu 
  • kilka szczypiorków czosnkowych lub 1 ząbek  czosnku 
  • 6 dużych suszonych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów 
  • sól do smaku
  • garstka startego parmezanu
  • mały kawałek świeżego imbiru (obrać i zetrzeć)

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną chilli starty imbir - podsmażyć. Następnie dodać liście szpinaku, oraz  pokrojony drobniutko szczypiorek czosnkowy lub rozgnieciony ząbek czosnku. gdy zmniejszą swoją objętość wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z ugotowanym makaron jeszcze chwile smażymy doprawiamy solą i przekładamy do miseczek posypujemy startym parmezanem. 

Smacznego

19:09, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 października 2013

Czasem do tego spaghetti dodaję albo same jajka albo śmietanę i obie wersje smakują wyśmienicie. To proste danie na szybki obiad dlatego polecam wszystkim zwłaszcza osobom zapracowanym. 

  • 2 jajka 
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku 
  • odrobinę natki pietruszki 
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie rozmarynowa) 

Makaron ugotować al dente,  jajka wbić do miski i roztrzepać - odstawić.  Na patelnie wlać oliwę, dodać pokrojoną szynkę i lekko przyrumienić. . Dodać makaron oraz  rozgnieciony czosnek wraz z posiekaną natką pietruszki  - wlać jajka oraz starty ser i całość smażyć jeszcze przez chwilę . Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać od razu . 

Smacznego 

23:46, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 września 2013

 

Taki makaron często robię gdy mamy swoje pomidorki - takie słodziutkie i pyszne z bazylią czosnkiem i dodatkiem jednego z moich ulubionych serków z niebieską pleśnią. Wszystkie smaki łączą się doskonale, w dodatku jest to danie do wykonania w bardzo krótkim czasie i nie jest skomplikowane - polecam. 

przepis własny
  • 500 g makarony penne
  • odrobina oliwy z oliwek rozmarynowej
  • 6 pomidorów dużych pomidorów ( np:bawole serca, malinówki) 
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 

Makaron ugotować al-dente i odstawić. Pomidory umyć u pokroić na mniejsze części, na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy pomidory zaczną się rozpadać wrzucić wcześniej ugotowany makaron oraz świeże listki bazylii i kawałki sera z niebieską pleśnią.  Doprawić do smaku solą i pieprzem - uważać z solą ponieważ ser jest dość słony. Gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talarze. 

Smacznego 

 

 

 
Tagi: zioła
22:34, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 maja 2011

Delikatny makaron szpinakowy oblany kwaskowym sosem cytrynowy i do tego pyszna delikatna rybka w ziołach polecam

przepis własny
  • 100 g makaronu szpinak-owego
  • 2 filety z ryby
  • 3 plasterki cytryny
  • 4 plastry cebuli
  • 1 łyżka suszonej benzyli
  • sól

Na sos cytrynowy

  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • sok z połowy cytryny + otarta skórka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Cebulę i rybkę posypać solą, rozłożyć folię aluminiową i posmarować oliwą na to położyć plasterki cebuli i ryby - rybę posypać suszoną bazylią i na sam wierzch plasterki cytryny . Całość zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C  na ok 15 minut. 

Przygotować sos

Do garnuszka wlać wywar rybny dodać sok z cytryny wraz z otarta skórką doprawić solą, pieprzem i cukrem zostawić na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i szybko wymieszać do połączenia się składników. Całą zawartość przełożyć do  wywaru i szybko wymieszać aby składniki się połączyły zagotować i zastawić z ognia.

Makaron ugotować w gorącej wodzie delikatnie przelać zimną wodą i polać gorącym sosem cytrynowym wyjąć rybkę z foli - ułożyć na makaronie wraz z cebulką.

Smacznego

Tagi: zioła
13:14, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (3) »
niedziela, 15 maja 2011

Nie ma jak domowy makaron, ale tym razem zieloniutki szpinakowy  - wyszedł bardzo smaczny z mąki razowej delikatny w smaku z lekkim posmakiem szpinaku bardzo polecam ;-)

przepis własny
  • 150 g szpinaku ok 1/2 pęczka
  • 1 jajko
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki razowej lub pszennej
  • plus mąka do podsypywania

Szpinak umyć, ogonki odkroić a liście posiekać - podsmażyć na łyżce masła. Następnie gdy będzie już miękki  zdjąć z ognia i wystudzić. Jajko wbić do miseczki dodać sól oraz zimny szpinak i zmiksować dodać mąkę i wyrabiać ciasto ok ok 5 -8 minut. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 2 mm i kroić w dowolnym kształt. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy do miękkości.

Smacznego

16:48, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 marca 2011

Delikatny smak kapusty słodko kwaśnej z pieczarkami i żółty serem pycha - z dodatkiem domowego makaronu, polecam

przepis własny
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 500 g boczku wędzonego lub kiełbasy wędzonej
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 dag żółtego sera + do posypania

Pieczki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oliwie w garnku do tego wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i smażymy do miękkości cebulki. Następnie Kapustę kroimy w kwadraty i wrzucamy do garnka - zalewamy bulionem i dusimy. W międzyczasie boczek kroimy w słupki i smażymy na patelni na rumiano - przekładamy do garnka dodajemy resztę przypraw i dusimy ok godziny. Odkrywamy pokrywkę i pozwalamy odparować, po tym czasie dosypujemy startego żółtego sera i mieszamy.

Podawać z makaronem i posypane z wierzchu startym żółtym serem.

Smacznego

11:07, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (4) »
sobota, 20 listopada 2010

Spaghetti często gości na naszym stole bo bardzo je lubimy ,takie tradycyjne ...

przyrządza się różne sosy ale, najczęściej bolognese z dodatkami a makaron do niego powinien być al dente lekko twardawy ale nie surowy i gorący nie przelewamy go zimną wodą - tylko ląduje prosto na talerzach... polany sosem. Taki szybki obiad.

  • makaron spaghetti 1 paczka
  • mielone mięso wieprzowo -wołowe 0,5 kilograma
  • sól 0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
  • ser żółty 15 dag
  • 1 słoiczek koncentratu z cukinii
  • 3 łyżki oregano suszonego
  • 3 ząbki czosnku

Podsmażyć na oleju mięso z całymi koncentratami i przełożyć do rondla, podlać wodą posolić i popieprzyć. Dodać rozmiażdżone ząbki czosnku, oregano i dusić pod przykryciem. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu .Nałożyć na talerze makaron na środek polać sosem, posypać startym serem.

Czasem dodaję jeszcze trochę słodkiej papryki w proszku :-) na końcu gotowania.

Smacznego

22:18, kasandraa6 , Makarony
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach