Sałatki

czwartek, 07 stycznia 2016

 

Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam

przepis własny

czas 15 minut / 1 porcja

2 porcje

  • 1 garstka roszponki
  • 1 garść sałaty lodowej
  • ok 3 łyżki kaparów
  • mini kulki mozzarella
  • 1 dojrzała kaki
  • 2-3 łyżki prażonego słonecznika
  • parmezan

dresing

  • 2 marakuje
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • świeżo mielona sól himalajska lub morska
  • świeżo mielony  pieprz

Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.

Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.

Smacznego

08:49, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
sobota, 13 czerwca 2015

Kolacja pełni bardzo ważną rolę dlatego nie rezygnujcie z niej , wystarczy zjeść coś lekkiego 2-3 godziny przed snem a spewnością nie przytyjecie. U mnie dziś sporo warzyw z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego bez soli ale zamiast soli użyłam sosu sojowego jest idealny. Do sałatki można dodać np pierś grilowaną z kurczaka czy też indyka. Polecam ;-)

przepis własny

Porcja dla 1 osoby

  • 1/4 szt. zielonego ogórka ze skórą
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • garść szczypiorku
  • 3 liście sałaty lodowej

 na dresing

  • 50 g twarogu
  • 100 jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pomidor, ogórek i sałatę umyć i osuszyć następnie pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, marchew oczyścić - umyć i pokroić plasterki . Sałatę pokroić na mniejsze kawałki lub w paski - wymieszać wszystko razem i odstawić.

Przygotować sos , do miseczki przełożyć twaróg i jogurt , wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie obrać czosnek i przecisnąć przez praskę do sosu na końcu wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Połączyć składniki i wymieszać z sałatką.

Smacznego


 

21:51, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 maja 2015

 Lekka sałatka z ciecierzycą z dresingiem z limonki jest lekka i pyszna. Moja ciecierzyca przeleżała kilka dni w lodówce i całkiem o niej zapomniałam. Do tego wcześniej upieczone grzanki czosnkowe okazały się super dodatkiem. To taka sałatka z niczego, czyszczenie lodówki słoików z grzankami i pozostałości warzyw ;-) . Polecam

przepis własny

składniki na 2-3 porcje

  • mały kawałek sałaty lodowej
  • 1/2 szklanki ciecierzycy suchej
  • 1 marchewka
  • ok 6-8 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 50 g sera pleśniowego
  • 50 g sera podpuszczkowego lub koziego ( słonego)
  • garść grzanek czosnkowych
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garstka świeżego tymianku

dresing

  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego

Wycisnąć sok z limonki dodać szczyptę soli, oliwę , musztardę - wymieszać do połączenia składników i odstawić do lodówki.

Ciecierzycę zalać wodą ok 2 szklanki, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą, ponownie zalać wodą i odstawić jeszcze na ok 5 godzin - odcedzić i przepłukać - odstawić. Taką surową ciecierzycę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni w lodówce.
Sałatę pokroić w mniejsze kawałki lub porwać rękoma, przełożyć do miski dodać namoczoną ciecierzycę  pokrojone w kawałki sery. Marchew i rzodkiewkę umyć i oczyścić następnie pokroić w plasterki, pomidora również pokroić w mniejsze kawałki dodać do reszty składników. Wsypać nasiona, grzanki i świeże zioła - całość polać wcześniej przygotowanym dresingiem i podawać.
Smacznego 

 

18:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Lekka sałatka z dresingiem musztardowym i moją ulubioną musztardą miodową ;-) Do tego świeża roszponka, chorizo ;'-) Sałatka jest sycąca ale nie należy do tych ciężkich, w dodatku można przygotować ją dosłownie w krótką chwilę i już można zajadać się tym pysznym smakiem. Polecam

przepis własny
  • 2 garście roszponki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kiełbasa chorizo

dresing :

  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Wszystkie składniki dresingu umieścić w miseczce i wymieszać aż sos będzie jednolity - odstawić.

Roszponkę umyć i osuszyć następnie fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą - wymieszać z roszponką i ułożyć na dużym talerzu. Jajka pokroić w większe kawałki ułożyć na roszponce wraz z pokrojoną w cienkie plasterki chorizo. Pistacje obrać ze skorupek ,pokroić na drobniejsze kawałki i posypać sałatkę . Całość polać wcześniej przygotowanym dresingiem i podawać.

Smacznego

08:34, kasandraa6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 lutego 2015

Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego oraz ziół świeżych lub suszonych - w zależności co akurat mam pod ręką. Taką białą kapust pekińską również można zamrozić i w razie konieczności przygotować taki dodatek do obiadu, choć świeża smakuje o niebo lepiej niż mrożona. Polecam

przepis własny
  • ok pół kapusty pekińskiej  (tylko biała część)
  • świeże lub suszone zioła (bazylia,rozmaryn,tymianek)
  • ok 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego ewentualnie sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Kapustę pokroić w kwadraty , rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu wrzucić kapustę dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy  - smażyć na małym ogniu   (można przykryć na chwilę pokrywką by kapusta szybciej zmiękła) . Pod koniec smażenia dodać zioła , smażymy dotąd aż kapusta będzie półtwarda a większa część sosu odparuje.
Podawać na gorąco.

smacznego

12:16, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 lutego 2015

 

Lekka sałatka z awokado i grejpfrutem z dodatkiem dresingu z granatu. Smak sałatki słodko-kwaśny to coś co lubię najbardziej na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Bardzo często robię sałatki to że lato za nami to nie znaczy że musimy rezygnować z takich przyjemności . polecam

przepis własny

Porcja dla dwóch osób

  • 2 awokado
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 granat
  • 1 grejpfrut 
  • garść liści bazylii

dresing

  • 1/2 granatu
  • 1 /2 łyżeczki miodu
  • 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek

Sałatę pokroić na drobno, liście mięty zwinąć w rulonik i pokroić w paseczki przełożyć do miski. Następnie obrać grejpfruta i wyfiletować go tak aby pozbawić go skóry i błonek, granat przekroić na pół i z połowy owocu powyciągać pestki wrzucić do sałaty wraz z  kawałkami grejpfruta. Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ łyżeczka skropić sokiem z limonki dodać do sałaty.
Przygotować dresing do ręcznej wyciskarki przełożyć połowę granatu i wycisnąć sok - przelać do słoiczka dodać szczyptę soli oraz łyżkę oliwy , miód i sok z limonki połączyć składniki. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę wymieszać i przełożyć do skorupek od awokado i podawać.
Smacznego 

11:27, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 stycznia 2015

Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej super sąsiadki - dziękuję :-). Może nie należy do zbyt lekkich dlatego podaję ją na plasterkach ogórka które nadadzą lekkiego orzezwienia.Podstawą jest tu słonecznik który nadaje niezwykłej chrupkości - kiedy ją jadłam pierwszy raz nie spodziewałam się nawet że to właśnie słonecznik. Jadłam kiedyś podobne sałatki ale to zachwyca mnie najbardziej spróbujcie bo warto.

przepis Beaty.
  • 500 g łuskanych pestek słonecznika
  • 100 g ryżu u mnie basamati
  • 1 podwójna pierś z kurczaka(plus pół
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • majonez ok 300-400 g

opcjonalnie

  • natka pietruszki
  • zielony ogórek

Mięso umyć osuszyć pokroić na mniejsze kawałki -przyprawić solą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, posypać ostrą i słodką papryką. Patelnię rozgrzać posmarować oliwą i usmażyć mięso. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie zalać go najlepiej domowym rosołem i gotować aż wchłonie całkowicie płyn - pod koniec gotowania posolić oraz wystudzić.

Kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy- odstawić.

Słonecznik przełożyć na drobne sito i przelać wrzątkiem. Rozgrzać patelnię teflonową i na suchą wrzucić słonecznik - zrumienić, ale uważać aby się nie spalił.

Plastry ananasa pokroić w kostkę i przełożyć do miski dodać ryż,mięso,kukurydzę,seler,wystudzony słonecznik. Na koniec pokroić drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić - całość wymieszać z majonezem.

Smacznego

* Jeżeli chcecie aby wasza sałatka była mniej kaloryczna można zamienić część majonezu na jogurt naturalny.

* Ja swoją sałatkę podaję na plasterka zielonego ogórka - całość razem fajnie smakuje - polecam.

17:18, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 13 stycznia 2015

Dziś proponuje sałatkę z dodatkiem kotlecików mielonych które zostały z dnia poprzedniego, nikt nie chce już ich jeść i nie wiadomo co z nimi zrobić więc padło na pyszną i pożywną sałatkę którą zajadam się po treningu.

 przepis własny

na 2 porcje

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • 3 pomidory
  • 3 jajka (ugotowane na pół-twardo)
  • 3 kotlety mielone (pieczone w piekarniku dzień wcześniej)
  • 2 łyżki podprażonego słonecznika

dresing

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży lub suszony tymianek małą garstka 

Do słoiczka przekładam wszystkie płynne składniki doprawiam solą i pieprzem - zakręcam słoik wstrząsam kilkakrotnie aż wszystko się połączy i odstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję składniki na sałatkę.

Jajka gotuję na pół - twardo studzę obieram ze skorupki i kroję je w ćwiartki - odkładam na talerzyk. Liście sałaty myję i osuszam na ręczniku papierowym lub suszarce, następnie rozrywam na mniejsze kawałki i przekładam na talerz wraz z roszponką na którym będzie podana sałatka. Kotlety i pomidory kroję na mniejsze kawałki i układam na sałacie wraz z jajkami. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i polewam wcześniej przygotowanym dresingiem - sałatę można wcześniej delikatnie posolić.

Smacznego

11:19, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 stycznia 2015

 

Sałatka z kapusty włoskiej i quinoa a dokładnie z komosą ryżową jest lekka i pożywna z dodatkiem świeżego ananasa, ale nie może być przejrzały aby nie nadał cierpkości sałatce. Do tego lekki dresing i sałatka gotowa lekka i zdrowa Polecam

przepis własny
  • *1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 cukinie
  • 4 plastry świeżego ananasa
  •  1/4 szklanki czarna quinoa (komosa ryżowa)
  • 2 łyżeczki przyprawi chilli con carne

dresing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 1/2 łyżeczki soli (do smaku )

 Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki wstrząsnąć do połączenia składników.

Kapustę pokroić w paski i zblanszować. Cukinie umyć i pokroić w średnia kostkę posypać chilli i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy - wystudzić. Ananasa okroić ze skóry oraz twardego środka i pokroić miąższ w kostkę.

Do miski przełożyć kapustę,ananasa,cukinię oraz ugotowaną quinoa - polać sałatkę i wymieszać ewentualnie doprawić solą. Można jeść od razu lub schłodzić w lodówce ale przed podaniem wymieszać.

* Na gorącą wodę wrzucić kapustę - gotować ok 2-3 minutki , odcedzić i przelać zimną wodą.

12:46, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 18 listopada 2014

Mamy teraz sezon na jesienne warzywa typu brukselka więc czemu by nie przygotować jesiennej sałatki - która jest lekka na bazie dresingu truflowego a nie ciężkiego majonezu i na długo nas nasyci - polecam szczególnie w te jesienne deszczowe dni. 

przepis własny
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 
  • ok 10 sztuk brukselek 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 150 g sera typu koryciński lub mozzarella 
  • 1/4 pęczka szczypiorku 
  • garść liści bazylii 

dresing

  • 2-3 łyżki oleju z białych trufli 
  • 1/2 limonki 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 


Zagotować wodę w garnku ( lub rosół jeżeli mamy) wrzucić oczyszczone z pierwszych liści brukselki większe po-przekrajać na połówki lub ćwiartki gotować ok 8 minut - odcedzić i zalać zimną wodą zostawić na 2 minutki , odcedzić. Groszek przełożyć do szklanki i zalać go gorącą wodą lub rosołem w którym gotowały się warzywa - zostawić na chwilę aby się odmroził - odcedzić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę , dodać brukselki ,zielony groszek, ser pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobniutko a liście bazylii porwać na mniejsze - wymieszać z sałatką. 

Przygotować dresing 

Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki - zakręcić i potrząsnąć aby się połączyły. Następnie polać sałatkę i wymieszać . 

Smacznego 

10:07, kasandraa6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach