Chleby na zakwasie

piątek, 10 kwietnia 2015

Chlebek na zakwasie oj brakowało mi go bardzo ;-) odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania.... a  tu w Niemczech nie ma dobrych chlebków przynajmniej ja na taki nie trafiłam, dlatego kiedy udało się pojechać do PL i zabrać mój kilkuletni zakwas od razu z przyjemnością zajadam się tym chlebkiem z dużą ilością ziaren chrupiącą skórką i bardzo delikatny w smaku dzięki dodatkowi twarogu.  Polecam

przepis własny

na jeden mały chlebek

zaczyn

  • 30 g aktywnego zakwasu
  • 60 ml maślanki
  • 1 łyżka mąki orkiszowej

Wymieszać i odstawić na ok 12 godzin .

ciasto właściwe

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 150 ml maślanki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 60 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki  pestek dyni
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju pistacjowego
  • 240 g mąki orkiszowej typ 1050
  • * 3 łyżki oliwy z oliwek

Do zakwasu dodajemy mokre składniki : maślankę , twaróg , olej i drożdże wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypujemy pestki słonecznika,dyni i siemienia lnianego - wymieszać. Teraz dodać sól i mąkę( mąkę stopniowo aby ciasto nie było zbyt twarde bo będzie się kruszyć) i wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką odstawić na ok 1-2 do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto odgazować i przerobić - ręce maczając w wodzie aby się nie kleiło, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą i obsypać mąką. Uformować podłużny chlebek zrobić trzy nacięcia w szerz nie przycinając do końca. Przykryć ściereczką i odstawić aby jeszcze podrosło.

Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić chlebek piec 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 40 minut - wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego



piątek, 22 sierpnia 2014

 

Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam 
przepis własny

zaczyn

  • 250 ml wody
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 łyżki mąki razowej typu 2000

Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin. 

  • 125 ml szklanki cydru z białego bzu
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 60 g kakao
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
  • 400 g mąki razowej
  •  200 g mąki żytniej
  • 3 łyżki otrębów gryczanych 

Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

czwartek, 24 października 2013

Chlebek z oliwkami, choć nie jestem smakoszem oliwek ten chlebek jednak mnie zachwycił i chyba przekonał do ich smaku :-) Ostatnio coraz częściej piekę domowe pieczywo co cieszy mnie coraz bardziej - uwielbiam zapach który wywodzi się podczas pieczenia nie mówiąc już o smaku i chrupiącej skórce ... polecam

oryginał
zaczyn 
  • 30 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki pszennej chlebowej 
  • 180 g wody 

Wszystkie składniki połączyć i odstawić na ok 12-16 godzin 

ciasto właściwe 

  • cały zaczyn 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 360 g letniej wody
  • 630 g mąki pszennej chlebowej 
  • 90 g mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek

Oliwki odcedzić z wody i odstawić. 

Zaczyn rozmieszać z wodą,dodać mąkę,drożdże sol i mąki -ciasto wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie dodać oliwki i jeszcze raz lekko przerobić ciasto. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować i składać raz w połowie rośnięcia.  

Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i zostawić do wyrośnięcia - można przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Piec w temp. 240 C ok 15 minut a następnie zmniejszyć do temp 200 C i piec jeszcze ok 20 minut.

Upieczone chlebki wyjąć ostrożnie z piekarnika i pozostawić na kratce do wystudzenia.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

środa, 16 października 2013

Czekoladowy chlebek upiekłam po raz drugi i za każdym razem smakuje wyśmienicie :-) Tym razem z okazji Światowego dnia pieczenia chleba a znalazłam go U Ani. Chrupiący i mięciutki polecam.

Dzień przed pieczeniem

zaczyn :

  • 28 g zakwasu 
  • 32 g mąki chlebowej (1/4 szklanki)
  • 18 g wody temperatura pokojowa

Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć - mieszaninę przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 8 godzin. (najlepiej na noc) 

  • cały zaczyn z dnia poprzedniego 
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (393g)
  • 1 i 1/8 wody (248g)
  • 4 łyżki miodu (71g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki kakao (25g)
  • 1/4 łyżeczki drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 78 g chipsów czekoladowych lub siekanej czekolady 

Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w misce i zagnieść ciasto. - wyrabiać ok 10 minut, dodać kawałki czekolady. 

Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia. ( powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto odgazować, można podzielić ciasto na dwie części jeżeli chcemy otrzymać dwa mniejsze chlebki. Ciasto formuję w kulę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie uformować chlebki i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i oproszonej mąką do wyrastania chleba.  Odstawić do wyrastania na ok 2 godziny.. 

Piekarnik nagrzać do temp  205 C. Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą włożyć kamień do pieczenia i zostawić aby się troszkę ogrzał następnie zsunąć chleb i piec ok 40 minut.

Chleb wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia. 

Smacznego 


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

niedziela, 09 czerwca 2013

Jeżeli macie jeszcze w zapasie dyniowe purree to proponuje abyście upiekli oto taki chlebek z jej dodatkiem. Dyniowy chlebek za zakwasie i musem dyniowym, jest delikatny i bardzo smaczny - odkąd maż mi zafundował kamień do pieczenia to w moim piekarniku coraz częściej się pojawiają takie oto chlebki :-) Polecam

przepis własny

Chleb został upieczony w ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb

  • 8 łyżek zakwasu żytniego
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720

 Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin

  •  cały zaczyn
  • 1 szklanka pure dyniowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
  • 7 g soli
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki żytniej 

Do miski przełożyć mus dyniowy,  dodać ciepłą wodę oraz cały zaczyn z poprzedniego dnia i - wymieszać następnie wsypać sól,pieprz i mąki - wyrobić ciasto ok 10 minut ja wyrabiam ręcznie. Ciasto przełożyć do miski ale, na dno wsypać odrobinę mąki aby się zbytnio nie przykleiło i odstawić na ok 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto przerobić kilkakrotnie składając, i znowu wkładamy do miski pod przykryciem aby wyrosło tak na ok 1 godzinkę. 

W międzyczasie wykładamy koszyk do wyrastania chleba ściereczką i obsypujemy mąką oraz pestkami dyni. 

Gdy ciasto nam już wyrosło przerabiamy i wkładamy do koszyka - przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C i wkładamy kamień aby się nagrzał .Gdy chlebek wyrósł przykładamy go odwracając do góry dnem na łopatkę którą wcześniej obsypałam mąką - można lekko ponacinać z góry bardzo ostrym nożem. Zsunąć delikatnie z łopaty i piec 10 minut później zmniejszyć temperaturę na 200C i piec jeszcze ok 40 minut. Wystudzić na kratce. 

 Smacznego

Upiecz smakowity chleb z Smakowitą!

niedziela, 26 maja 2013

Nareszcie doszły do mnie koszyki do wyrastania do chleba no i postanowiłam od razu upiec chlebek okrąglutki z chrupiąca skórką, wyszedł znakomity - przypominał mi czasy kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem i jeździłam na wieś do Cioci H, tam był właśnie taki chleb okrągły z dużą ilością mąki pyszności polecam...

oryginał

zaczyn

  • 50 g zakwasu żytniego aktywnego
  • 75 g letniej wody
  • 75 mąki żytniej chlebowej

Zaczyn wymieszać z wodą  i odstawić pod przykryciem na 8 -12 godzin.

ciasto właściwe

  • cały zaczyn 
  • 280 - 300 g wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki razowej
  •  1/2 łyżeczki drożdży island
  • 10 - 12 g soli
  • 2 łyżeczki łyżeczki do posypania kminu lub 1/2 łyżeczki zmielonego 

Zaczyn wymieszać z wodą i drożdżami odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą - dodać do zaczynu i wyrobić ciasto ok 10 minut.

Ciasto powinno być elastyczne, gładkie - będzie się jednak trochę kleiło. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny aż podwoi swoją objętość po godzinie odgazowuje ciasto i zostawiam do ponownego wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto z miski obsypać mąką stolnice i uformować bochenek, przełożyć go do koszyka wcześniej wyłożonego ściereczką i obsypanej mąką ,aby wyrósł tak na ok 1,5 godziny  ( ja przykrywam go delikatnie ściereczką). 

Gdy chlebek nam już ładnie urósł wstawiam do piekarnika kamień aby się nagrzał a piekarnik nastawiam na 240 C gdy będzie już gorący przekładam chleb na łopatkę odwracając koszyk do góry dnem i zsuwam na kamień.( jeżeli chcemy posypać go kminkiem spryskać wodą )  Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wodą  i piekę chleb 12 minut potem zmniejszam temp do 200 - 220 C i piekę jeszcze 30 minut. 

Studzę na kratce. 

Smacznego

czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowy chlebek wyszedł wyśmienity z sprężystym środkiem i chrupiącą skórką taki jak lubię - choć mój nie miał tak dużo dziurek jak oryginał ... ale i tak był pyszny polecam

oryginał
  • 24 g starter płynny lub gęsty
  • 120 g wody
  • 171 g mąki chlebowej dałam pełnoziarnistej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin.

ciasto właściwe

  • 315 g zakwasu
  • 342 g wody 
  • 428 g mąki pełnoziarnistej 
  • 5-6 g świeżych drożdży
  • 12 g soli morskiej 
  • 1/2 szklanki otrębów 

Wszystkie składniki połączyć początkowo dodać 280 g wody ( resztę damy później ), ciasto wyrabiać ok 12 minut . Następnie dodajemy resztę wody czyli 62 g ale dodając ją stopniowo - ciasto zrobi się luźniejsze wyrabianie całości powinno zająć ok 15-18 minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło na ok 3 godzinki w połowie czasu odgazować i przełożyć do foremki i zostawić jeszcze 1-2 godziny by wyrosło.
Piec w 240 C  10 minut, a następnie zmniejszyć 230 C i piec jeszcze 20 minut, na spód wstawić blachę  z połową szklanką wody.
Wystudzić na kratce. 

Smacznego

 
piątek, 21 grudnia 2012

Lubicie domowe pieczywo bo ja tak, wiem przynajmniej co jem ... A ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia -wprost niemożna się doczekać pierwszej kromki i ta chrupkość za każdym ugryzionym kęsem ... A ten dodatek śliwek wędzonych nadaje mu przyjemnego aromatu i lekkiej słodyczy. Polecam szczególnie na święta ale i nie tylko ...

przepis własny
  • 100 g zakwasu 
  • 400 g ciepłej wody 
  • 200 g maki pszennej 
  • 150 g wędzonych śliwek bez pestek 
  • 50 g dużych rodzynek
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania

 Pierwszego dnia wlać ciepłą wodę dodać zakwas i mąkę wymieszać - odstawić na noc.

Kolejnego dnia dodać drożdże,oliwę, sól, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz rodzinki i mąkę wyrobić. Ciasto przełożyć do miski posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia. 

Po tym czasie odgazować i przerobić ciasto - włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - zostawić do wyrośnięcia. Włączyć piekarnik  na 200 C , wyrośnięty chlebek posmarować oliwą i wstawić do piekarnika piec ok 30 minut . Po tym czasie zostawiam jeszcze na 10 minut po czym wyjmuje i studzę na kratce. 

Smacznego 

piątek, 30 listopada 2012
Od niedawna tradycją w naszym domu stało się pieczenie chleba...  Taki cieplutki z chrupiącą skórką i wilgotny w środku. Na Boże Narodzenie postanowiłam urozmaicić go iście świątecznymi dodatkami: żurawinowym akcentem i orzechową nutą - czy czujecie już tę aurę wigilijnych spotkań? Do tego domowe masełko…  i nie potrzeba nic więcej.
przepis własny

 ok 20 kromek

Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego*
  • 300 g ciepłej wody + 1 litr na dno piekarnika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 

*  jeżeli zakwas jest młody, dodać łyżeczkę suchych drożdży.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, zafoliować i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 100 g ciepłej wody
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Po 12 godzinach dodajemy do ciasta resztę składników i mieszamy do połączenia - ciasto będzie klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia od 2 do 3 godzin do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu przerabiamy (mieszamy) ciasto i przekładamy do formy keksowej (o rozmiarze 30/11 cm) posmarowanej olejem - zostawiamy, aby jeszcze wyrosło. Następnie na dno piekarnika wstawiamy około jednego litra wody w blaszce, wstawiamy chleb na kratkę w piekarniku i pieczemy w 180 C przez ok. 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i układamy na kratce do wystygnięcia.  

Smacznego

 

piątek, 09 marca 2012

Chlebek na zakwasie z dodatkiem melasy i sera pleśniowego, delikatny w smaku i lekko wilgotny z chrupiącą skórką na śniadanko w sam raz ... Polecam :-)

przepis własny

zaczyn

  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 45 g zakwasu żytniego - aktywnego 
  • 54 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka melasy

Wszystko wymieszać i odstawić na ok 12 godzin

Następnego dnia dodajemy:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 serki pleśniowe każdy po 120 g pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Całość wyrabiamy do połączenia się składników, gdy będzie mocno się kleiło do rąk zmoczyć wodą lub oliwą. Włożyć do miski wysypanej wcześniej odrobiną mąki i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę wszystko zależy od temp. w danym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia. Na spód piekarnika postawić blaszkę napełnioną dwoma szklankami wody, następnie  nagrzaćpiekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek. Piec ok 60 minut, wystudzić na kratce.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach