Ciasta

poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek obowiązkowo musi pojawić się na naszym świątecznym stole, tym razem przygotowany w wersji mini aby zmieścił się do koszyczka Wielkanocnego. Jest słodki za sprawą daktyli na idealnie kruchym cieście na którym zębów nie połamiecie ;-) Oczywiście dzieci jeden mały podwędziły i się ze sobą podzieliły ... resztę trzeba było schować bo do Świąt by nie doczekały. Polecam dla dużych i małych ...

przepis własny

na ok 8 mini mazurków

  • 60 g masła
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego ( 30 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego ( kwaśnej śmietany)
  • 200 g kaszy mannej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 jajko (65 g w skorupce)

Masło utrzeć z cukrem dodać jogurt i jajko - utrzeć. Następnie wsypać mąkę i kaszkę , zagnieść ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki aby się schłodziło. Schodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i podzielić na dziewięć części zwijać lekko do środka boki. Jeden kawałek zagnieść i zrolować na małe sznureczki którymi ozdobić mazurki . Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się - wystudzić.

nadzienie

  • 100 G suszonych daktyli
  • 2 czubate łyżeczki zielonej herbaty ewentualnie 2 saszetki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

W czajniku zagotować wodę , herbatę wsypać do zaparzacza i włożyć do garnuszka - zalać gorącą wodą przykryć i odstawić na ok 10 minut. Następnie wyjąć herbatę i wrzucić suszone daktyle oraz sok z cytryny, gotować ok 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnuszek z kuchenki i wystudzić jego zawartość. Przestudzone daktyle wraz z odrobiną płynu przełożyć do melaksera i zmiksować na gładki mus.Można od razu nakładać na upieczone mini mazurki lub zostawić aby odrobinę zgęstniała pod wpływem schłodzenia.

Nadziane mazurki można posypać odrobiną cukru pudru dla dekoracji .

Smacznego


20:15, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 28 czerwca 2013

Ciekawe ciasto z dodatkiem wafelków czekoladowych, puszyste i lekkie - doskonałe na letnie wieczory przy herbatce. Polecam 

oryginał
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 2 łyżki odsypać i zastąpić mąką ziemniaczaną)

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami i mąką. Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. 

 Piekłam w temperaturze 180 C ok 20- 30 minut do tzw suchego patyczka.

  • 1 litr schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny  +1/4 szklanki wody
  • 4 wafelki prince polo classic ( u mnie orzechowe w mlecznej czekoladzie)
  • 100 g startej czekolady ( u mnie mleczna)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

poncz

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń 
  • sok z całej cytryny 
  • dopełnić wodą 
  • 2 galaretki u mnie  rubinowe

 Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. 

Wafelki obrać z papierków i pokroić na kawałki ale niezbyt małe.

Upieczony biszkopt nasączyć syropem wymieszanym z wodą i cytryną. 

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodać przestudzoną żelatynę . Wymieszać delikatnie z pokrojonymi wafelkami i brzoskwiniami. Ciasto wylać na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. 

Następnie przygotować galaretkę. 

Zgotować wodę wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 

Smacznego

 
Tagi: czekolada
10:57, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (8) »
czwartek, 17 stycznia 2013

Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a przepis znalazłam tu

przepis własny

forma keksowa dł 30 cm

  • 250 g masła 
  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki maki pszennej 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 ekstraktu migdałowego 

Kek-sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszać z ekstraktem migdałowym oraz makiem - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

11:04, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 01 grudnia 2012

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

przepis rodzinny

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

i jeszcze trochę fotek...

 
10:39, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (30) »
czwartek, 25 października 2012

Delikatny i wilgotny chlebek dyniowy z bananem , naprawdę mi zasmakował doskonale smakuje z twarożkiem mascarpone pycha... polecam

oryginał
  • 150 g pieczonej dyni
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do obsypania formy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła roztopionego
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki dżemu użyłam dyniowego
  • 2 jajka
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki pestek dyni 

W misce wymieszać suche składniki mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Masło roztopić na gazie , dynię i banana rozgnieść widelcem i wrzucić do masła - dodać drzem, oliwę, miód i jajka połączyć składniki. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Formę posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi, masę przełożyć do formy, posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy na 15 minut i pozostawić na kratce do przestudzenia, następnie z powrotem chowamy do formy i wstawiamy do piekarnika - tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego 

dodaję do akcji Festiwal Dyni 2012

 
11:11, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 sierpnia 2012

 Lekkie i szybkie ciasto doskonałe do zabrania na plażę, które przy dużej temperaturze nam się nie popsuje :-) Można dołożyć do niego różne owoce ale bez nich również smakuje wyśmienicie

oryginał

Forma średnicy 20 cm

  • 200 g jogurtu naturalnego  - umyj kubeczek po jogurcie i odmierzaj nim resztę składników
  • 3 kubeczki mąki pszennej 
  • 2 i 1/2 kubeczka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • 1 kubeczek oleju roślinnego 

 Uwaga ciasto mieszamy tylko do połączenia składników nie ubijamy mikserem.

 Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia - połącz z resztą składników do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C ok 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy niema na nim śladu surowego ciasta jeśli nie ciasto jest upieczone i pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Smacznego   

 

11:31, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (10) »
środa, 27 kwietnia 2011

Krówkowy mazurek na kruchym czekoladowym spodzie z chrupkimi orzechami nerkowca pycha - polecam

przepis własny

Na ciasto

  • 250 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki maki krupczatki 326 g
  • 3 czubate łyżki czekolady w proszku

Miękkie masło utrzyj z jajkiem dodaj mąkę i czekoladę - zagnieść na jednolite ciasto wstaw przykryte do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Rozwałkuj i wyłóż blaszkę. Ja wałkuję na papierze do pieczenia i tak przekładam. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C zostawić do wystudzenia.

Masa:

  • 750 g kruchych krówek
  • 100 g masła
  • 200 g orzechów nerkowca

Ponadto:

  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Krówki roztapiam w garnku wraz z masłem do połączenia się składników, następnie jeszcze ciepłą masę przekładam na kruchy spód i wygładzam - na to posypuje posiekanymi wcześniej orzechami nerkowca i lekko dociskam. Brzegi kruchego ciasta dekoruję roztopioną czekoladą.

Smacznego

Tagi: czekolada
20:29, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 24 września 2010

Bardzo mokre ciasto dyniowe a w zasadzie smak sernika, najsmaczniejsze mocno schłodzone przez noc w lodówce. Mocno wyczuwalny smak pomarańczy polecam.

oryginał

forma 23x23 cm

  • 800 g dyni
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 160 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 180 g maki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 60 g masła

Ponadto:

  • folia aluminiowa

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard

Smacznego

20:16, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (20) »
środa, 21 lipca 2010

bounty 1

Mięciutki biszkopt, mokre wiórki z posmakiem wanilii i słodką czekoladą z wierzchu. Ciasto podobne do batoników bounty. Jeśli ktoś lubi kokosy to na pewno to ciasto mu zasmakuje polecam.

Biszkopt:

  • 4 ŁYŻKI CIEPŁEJ WODY
  • 4 ŁYŻKI OLEJU
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1,5 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI
  • 2 ŁYŻKI KAKAO
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 4 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI

Masa:

  • 3 SZKLANKI MLEKA
  • 1 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 500 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • 3 ŁYŻKI ROZTOPIONEJ CZEKOLADY NUTELLA
  • 2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
  • 200 g MASŁA

Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać olej i wodę - dalej miksować dodawać powoli proszek i mąkę. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli wymieszać delikatnie z ciastem, dodać kakao. Do wysmarowanej formy wylewać ciasto i piec ok. 30-40 minut 180 C.

Masa:

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dodać wiórki, gotować jeszcze chwilkę, aż wiórki troszkę zmiękną, do ciepłego dodać kostkę masła, i gotować do zgęstnienia masy. W osobnym naczyniu rozpuścić w małej ilości wody żelatynę dodać do masy wylać wszystko na ciasto i polać roztopioną czekoladą wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

bounty 3

 
10:29, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 13 lipca 2010

Życzę wszystkim radosnych i spokojnych świąt w gronie rodzinnym i pyszności na stole oraz smacznego jajka. No i oczywiście aby zajączek do Was zawitał :-)

Wesołych Świąt

MAZUREK

Mój pierwszy mazurek czeka już na Święta w lodówce, oj żeby tylko doczekał :-)taki mazurek to ja mogę jeść bo te co mama zawsze kupowała to kury zjadały bo nikt nie chciał - a ten to chyba lodówkę na kłódkę trzeba zamknąć... ha ha

  • 250 g MARGARYNY Lub MASŁA
  • 1 DUŻE JAJKO
  • 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 380 g MAKI PSZENNEJ
  • MLEKO SKONDENSOWANE CZEKOLADOWE W PUSZCE
  • 50 g BIAŁEJ CZEKOLADY
  • PŁATKI MIGDAŁÓW

Mąkę wsyp do miski dodaj cukier waniliowy, całe jajko i pokrojone na kawałki masło,  posiekaj wszystko jak na kruszonkę a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika by dobrze się schłodziło. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt większy od blaszki następnie przełóż do formy a boki zwiń w ruloniki. Dno ciasta pozakuwaj widelcem i piec ok 20 minut w 180 C na jasnozłoty kolor. Cisto wystudź, masę czekoladową wyjmij z puszki i wysmaruj ciasto w środku. Białą czekoladę rozpuść na parze lub w mikrofali i przełóż do woreczka udekoruj i obsyp płatkami migdałowymi - wstaw do lodówki do porządnego schłodzenia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

MAZUREK

 
10:34, kasandraa6 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach