Desery

sobota, 31 października 2015

Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie , kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy. Polecam 

przepis własny 

na trzy porcję 

  • 1 szklanka pure z dyni (250 ml)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego lub 2 łyżki stevi 
  • 2 żółtka 

ponadto 

  • 3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego 

Do rondelka przelać śmietanę dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny - gdy śmietana będzie gorąca, ale jeszcze nie zacznie się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić. Do miski przełożyć pure z dyni dodać żółtka i wymieszać z przyprawami, ale nie ubijać. 

Śmietanę przecedzić przez sito, następnie do pure dodać sok z cytryny oraz powoli wlewać śmietanę -mieszając do połączenia składników. 

Do kokilek przelać masę , piekarnik rozgrzać do 130 C wstawić kokilki na blachę i wypełnić ją woda do połowy wysokości kokilek.

Piec ok 50 minut aż masa się zetnie a środek będzie wyglądał na jeszcze półpłynny . Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i zostawić je tam na noc.

 Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką cukru i przypalać go przy użyciu palnika do tego przeznaczonego. 

Smacznego 

Przepis dodaję do ,,festiwalu dyni,, na blogu u Bea w kuchni 

10:32, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 października 2015

Pyszne kremowe  tiramisu dyniowe z serkiem mascarpone lub bardzo kremowym twarogiem. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci robiłam naprawdę dużo wariacji na jego temat choć niektóre nie zdążyły doczekać zdjęć ;-) łakomczuch ha ha To tiramisu robiłam w wersji mascarpone jak również z twarogiem który tu jest niezwykle kremowy i delikatny w dodatku można go wyjadać łyżeczką wprost z miseczki - jest tak dobry . Zdecydowanie bawarskie mleko i sery są o wiele lepsze o tego które piłam i jadłam na co dzień w Polsce i sama nie wiem dlaczego. ;-)  A tiramisu jest boskie, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso przełożone kremem  i posypane kawą - nic tylko jeść. Polecam

przepis własny

Na dwie porcje 

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone 
  • 200 g musu z dyni 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego zamiennika 
  • 150 g creme fraiche 
  • 5 podłużnych biszkoptów 
  • 80 ml espresso 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 30 ml amaretto 

Przygotować czyste szklanki, pucharki lub kieliszki .

Zaparzyć kawę i posłodzić do smaku gdy lekko przestygnie dodać amaretto i wymieszać - odstawić. 

Do miseczki przełożyć twaróg lub mascarpone, dodać cukier pure z dyni oraz przyprawy i wymieszać  - jeżeli masa jest mało słodka ewentualnie dosłodzić do smaku.

Na końcu wymieszać z creme fraiche . Biszkopty przekroić na mniejsze kawałki i maczać w kawie ułożyć na dnie kieliszka tak by pokryło całe dno na to przygotowany krem ,następnie posypać kawą rozpuszczalną wymieszaną z kakao - czynność powtarzamy jeszcze raz (biszkopty,krem kawa z kakao) . Wierzch posypać startą czekoladą - schłodzić i podawać . 

Smacznego

przepis dodaję do Festiwal dyni 2015 

10:45, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
sobota, 18 lipca 2015

 

Dziś przedstawiam Wam moje dietetyczne tiramisu bo bez jajek i cukru. Nie jest to może tradycyjne tiramisu z mascarpone ale jest naprawdę mega pyszne. W okresie letnim jadam mało słodyczy no może poza lodami ;-) ale ostatnio nawet lody są zdrowe ;-) . Staramy się zdrowo odżywiać i jeść mniej cukru który praktycznie dodają wszędzie, Moje tiramisu jest z dodatkiem stevi która jest zdrowszym zamiennikiem cukru do tego kawa i biszkopty z odrobiną cukru a na samym wierzchu tarta gorzka czekolada . Mi wystarczyło kilka godzin w lodówce i pochłonęłam ten deser raz dwa i bez wyrzutów. Polecam 

przepis własny

na 2 porcję 

  • 6 szt podłużnych biszkoptów 
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego 2 % tł. 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do masy 
  • 3-4 łyżeczki stevi
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka kawy 
  • 140 ml wody
  •  1 łyżeczka kakao w proszku
  •  1 kostka gorzkiej czekolady 

opcjonalnie

  •  1-2 łyżki amaretto

 Kawę zaparzyć gorącą wodą i przestudzić można dodać amaretto ale dopiero jak przestygnie. Twaróg przełożyć do miski i utrzeć z jogurtem na gładko dodać stevię lub inny zamiennik,( miód, cukier trzcinowy) spróbować jeżeli jest mało słodki jeszcze dosłodzić według uznania. W moździerzu ucieram dwie łyżeczki kawy i dodaję do sera - mieszam do połączenia składników. Przygotować dwie czyste szklanki , każdy biszkopt pokroić na cztery małe kawałki i maczać  w zaparzonej kawie układać na dnie szklanki na to ok 1,5 łyżki masy serowej posypać kakao i znowu biszkopty i tak aż do wyczerpania . Wierzch posypać kakao oraz odrobiną startej gorzkiej czekolady - wstawić do lodówki aby się schłodziło. 

Smacznego 

21:40, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 14 kwietnia 2015

 

Gofry bardziej lubicie na słodko czy na wytrawnie ? kiedy byłam małym dzieckiem uwielbiałam zwłaszcza te z bitą , choć nie mogłam ich jeść zbyt duża i do dziś bita śmietana nie jest moim sprzymierzeńcem. Choć nie mówię że jej nie lubię .... ale

teraz wolę takie desery na śniadanie , po za tym smaki z wiekiem się zmieniają nawet widać to moich dzieciach :-) Staram się jeść zdrowo choć wiadomo silna wola ... jest z nią różnie. Ale kiedy w mojej kuchni tyle ziół to aż żal ich nie wykorzystać . Dziś w ramach wypiekanie na śniadanie postanowiłam przekazać wam mój sprawdzony przepis na gofry ziołowe z serkiem ziołowym i ostatnio moim ulubionym olejem z pestek dyni.

Doskonale łączy się tu z chrupiącymi goframi i świeżutkimi szparagami, które wcześniej blanszuję. A ostatnio odkryłam że zielone szparagi równie wspaniale smakują na surowo.Polecam taki śniadaniowy deser ;-)

na ok 16 mini gofrów lub 8 dużych

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1.4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 15 g miodu
  • 5 g świeżych drożdży
  • 240 g mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku

na twarożek

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
  • 5-6 listków bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka simienia lnianego
  • 1 łyżka podprażonego słonecznika
  • 1/4 zielonego ogórka 
  • świeżo mielony pieprz i sól

opcjonalnie

  • 1 ząbek czosnku
  • do podania
  • świeże zioła :listki bazylii,rzeżucha, tymianek
  • blanszowane główki szparag
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • ulubiona oliwa u mnie z pestek dyni

na gofry :

Mleko podgrzać z miodem , przelać do miski i dodać drożdże oraz sól, jajka - lekko ubić. Następnie wsypać pokrojony drobno szczypiorek, rzeżuchę , bazylię, tymianek dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Na końcu wymieszać z mąką do połączenia składników. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny aż trochę podrośnie.

Rozgrzać gofrownicę i posmarować roztopionym tłuszczem kokosowym i piec gofry na rumiano. Wyciągać i studzić na kratce aby nie zrobiły się wilgotne.

na twarożek:
Twaróg wymieszać ze śmietaną lub jogurtem następnie dodać posiekane zioła, drobno pokrojony ogórek i przyprawy oraz siemię lniane, podprażony słonecznik całość wymieszać można dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do miseczki posypać ziołami i odrobiną ulubionej oliwy.
Podawać z upieczonymi goframi i ulubionymi dodatkami. 

Ja smaruję gofry serkiem posypuję rzeżuchą, bazylią na to szparagi, zioła , sól pieprz odrobina oliwy i gotowe.

Smacznego

w ramach ,,Wypiekania na śniadanie,,  dziękuję za wspólne pieczenie :

Słodkie okruszki

Gotuj Sam

Smaczna Pyza

Mia cucina

i jeszcze trochę fotek ;-)

przepis własny

 

 

 

10:43, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (5) »
niedziela, 29 marca 2015

Czekolada to coś co uwielbiam w każdej postaci i z pewnością znajdzie się wielu którzy również ją lubi. Ale ostatnio mało jadam jakoś słodyczy... ale ten mus mnie bardzo zaciekawił co mnie do niego przyciągneło -to oczywiście czekolada ;-)  Wbrew pozorom to dziwne mieszać awokado z kakao ale naprawdę smakuje pysznie przekonałam się o tym na własnej skórze. Polecam

Postanowiłyśmy z Manufaktura ciastek założyć na facebooku  wydarzenie Słodko i zdrowo będą się tam pojawiać raz na 2-4 tygodnie  - zapraszam

porcja dla jednej osoby

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego

opcjonalnie

  • 1/2 kostki startej gorzkiej czekolady 75%
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • 8-10 malin lub innych owoców

Awokado przekroić na pół , wyjąć pestkę i wydrążyć łyżeczką miąższ - przełożyć do blendera i zmiksować na gładko wraz z pozostałymi składnikami. Mus przed podaniem schłodzić.

Ja swój schłodzony mus przekładam do rękawa cukierniczko i wyciskam do małego słoiczka dekoruję świeżymi lub mrożonymi malinami posypuje szczyptą cukru pudru i startą czekoladą.

Smacznego

 

przepis znależiony ,,Sto kolorów kuchni,, jak również u Edytki

 

 

 

 

20:10, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 lutego 2015

Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe - takie to ja połączenia lubię najbardziej:-) Gofry smakują dobrze zarówno na śniadanie jak również jako deser sprawdzą się idealnie. Oczywiście można dodać więcej cukru do ciasta jeżeli lubicie bardziej słodkie - ale mi ta mała ilość cukru zupełnie wystarcza zwłaszcza że podaje je ze słodkimi jagódkami. ;-) polecam

przepis własny

 składniki na ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka + 1 żółtko 
  • 1 szklanka mąki żytniej+ 1 czubata łyżka (lub mąka pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody

 ponadto

  • 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki połączyć i podawać z goframi

  • kilka łyżeczek jagód z syropu lub inny owoców

Do miski wlać mleko, wbić jajko plus jedno białko - lekko ubić.  Dodać resztę składników i zmiksować do połączenia składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 20 -30 minut by odpoczęło.

Patelnię do gofrów rozgrzać na średnim gazie - posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i smażyć z obu stron na rumiano - uważać aby się nie przypaliło. 

Te same gofry możemy upiec w elektrycznej gofrownicy - postępować według instrukcji producenta.

Tak przygotowane gofry studzę chwilkę na kratce obsypuje lekko cukrem pudrem na wierzch kładę serek i polewam jagodami z syropu.

Smacznego

21:04, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 20 maja 2013

,,Ciasto lawa,,  a raczej deser lawa upiekłam wczoraj na światowy dzień pieczenia :-) było bardzo smaczne i sycące zjadłam półtora porcji :-) oj brzuch pękał w szwach ha ha ... na szczęście przyszła koleżanka Aga, też się załapała i tak w ciągu paru chwil wszystko zostało zjedzone a... jeszcze moi rodzice też się załapali... To był piękny dzień nad płynącą lawą z czekolady :-) Polecam

 przepis pochodzi z tej strony

Na 6 kokilek

  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 250 g masła
  • 75 g cukru 
  • 1 łyżeczka wanilii ( dałam ziarenka z laski)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 g mąki pszennej
  • 5 jajek ekologicznych 
  • tłuszcz do wysmarowania + cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 230 C. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić.

Na parze roztopić masło z czekoladą lub na malutkim ogniu ciągle mieszając aby nam się czekolada nie-zważyła. W międzyczasie ubić jajka z cukrem następnie wlać roztopioną czekoladę i połączyć składniki.

Dodać ziarenka wanilii oraz mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Kokili wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem rozdzielić ciasto na sześć części i wstawić do piekarnika, piec 10 minut. 

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podawać ze śmietaną. 

Po przekrojeniu powinna wypłynąć czekolada. 

Smacznego

 
Tagi: czekolada
13:43, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (12) »
czwartek, 14 lutego 2013

Tak, jak już kiedyś pisałam nie jestem smakoszem kawy, choć powiem szczerze że w deserach ją uwielbiam - jak również podaną na zimno. I właśnie tym deserkiem postanowiłam sobie osłodzić ten dzień Św Walentego bo mąż daleko ... Polecam bo bardzo smaczny

oryginał

porcja na 6 sztuk

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 ml mocnej kawy ( z 2 łyżeczek)
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżki żelatyny 

ponadto 

  • odrobina kakao do posypania lub startej czekolady 

Żelatynę zalać odrobina zimnej wody. Kawę zaparzyć z cukrem , do garnuszka wlać śmietanę i połączyć z kawą. Następnie żelatynę podgrzać aby się rozpuściła ( wstawiając kubek do gorącej wody lub na chwilę do mikrofali) dodać do reszty składników i wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę przelewam do silikonowej formy i zostawiam na noc w lodówce by stężała. Wyciągam Panna Cottę na talerz ozdabiając gorzkim kakao lub startą czekoladą.

Smacznego

 
13:27, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (9) »
czwartek, 03 maja 2012

Deserek mocno czekoladowy dla dorosłych, na wiśniach z wiśniówki zeszłorocznej. Jest bardzo smaczny sycący i rozgrzewający - dodający uśmiechu na ustach ... :-)
 polecam

przepis własny

 Na 3 porcje

  • 500 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni z wiśniówki ok 250 m
  • 1 łyżeczka ekstraktu kawowego
  • 200 g gorzkiej czekolady

 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jogurt rozmieszać z cukrem pudrem na gładką masę, w międzyczasie kawę zmiksować na puder i dodać do jogurtu - wymieszać. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Ciepłą rozpuszczoną czekoladę połączyć stopniowo z jogurtem miksując. Przygotować szklaneczki i przekładać warstwami wiśnie i masę czekoladową. Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.

Smacznego

Tagi: czekolada
16:19, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 września 2011

Prosty deser z jeżyn mocno chłodzony , smakuje wprost wyśmienicie - szkoda tylko że tak szybko znika :-) polecam

przepis własny

Na ok 4 porcje

  • 300 g jeżyn
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu + 1 łyżeczka na szklankę

Jogurt mieszamy z trzema łyżkami miodu , jeżyny umyć i kłaść warwami na przemian z jogurtem w przezroczystych szklaneczkach. Na wierzchu kładziemy po jeżynce i polewamy jeszcze jedna łyżeczką miodu, podawać schłodzone.

Smacznego  


10:50, kasandraa6 , Desery
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach