Sosy, dresisngi,

czwartek, 29 marca 2012

fotka2

Dziś domowy majonez z jajeczek prosto od naszych kurek :-) szybki w przygotowaniu i bez dodatkowych ulepszaczy polecam

przepis własny
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 150 mililitrów oliwy z oliwek lub rzepakowego
  • 150 mililitrów oleju z pestek winogron 
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z limonki 
  • szczypta soli i pieprzu 

Żółtka wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i miodem oraz sokiem z limonki. Następnie oliwy połączyć i ucierając żółtka mikserem cieniutkim strumieniem dolewać oliwę ucierać ok nasza masa się powiększy i zgęstnieje oraz zrobi się lekko biała lub żółtka jak u mnie. Wszystko zależy od koloru żółtek. Taki majonez przechowuje w lodówce do 2 tygodni.

Polecam 

i jeszcze kilka fotek... 

fotka3

piątek, 29 kwietnia 2011

Pyszny tradycyjny sos tatarski który musiał oczywiście się znaleźć na naszym stole - obowiązkowo. Pyszny uwielbiamy go wszyscy. Polecam

przepis własny
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych 
  • ok 150 g grzybków marynowanych 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 4 czubate łyżki majonezu 
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 

Ponadto 

  • ugotowane jajka na twardo

Ogórki, szczypiorek, grzybki drobno pokroić przyprawić solą i pieprzem wymieszać z jogurtem,  majonezem oraz świeżo startym chrzanem.  Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z jajkami.

Smacznego

O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach