Zupy

środa, 17 grudnia 2014

 

Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z świętami, bardzo ją lubię a w dodatku pachnie lasem ma niepowtarzalny smak i aromat podajemy ją z kluskami, grzankami czy też groszkiem ptysiowym w zależności kto co lubi. Tym razem u mnie z razowym makaronem i pieczonym czosnkiem - pychotka Polecam

przepis własny
  • 50 g suszonych grzybów ,,opieńków ,, lub podgrzybków
  • ok 2 litry gorącego wywaru
  • kwaśna śmietana 10 % lub 12%
  • natka pietruszki lub kolendry
  • *1 główka pieczonego czosnku

Ponadto

  • makaron razowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

Grzyby zalać litrem wody i odstawić na minimum kilka godzin lub nawet na całą noc.
Kolejnego dnia do ugotowanego wywaru dodajemy moczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć grzyby połowę wrzucić z powrotem do garnka a druga połowę pokroić w paseczki i odstawić.  Zupę zmiksować blenderem wraz z pieczonym czosnkiem,  a przed podaniem dodać  śmietanę  i szybko wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem nałożyć na każdy talerz po odrobinie makaronu razowego oraz pokrojonych grzybów - zalać gorącą zupą i posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego 

*Czosnek piekę w 180 C w łupinach przekrojony na pół ok 20 minut aż się zrumieni. Wyjmuję, obieram z łupin i dodaję do zupy.

 
16:18, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 31 października 2014

To moja kolejna odsłona zupy dyniowej tym razem z pieczonej dyni z dodatkiem szpinaku i sera który nadaje  jej niecodziennego smaku. To że kocham dynię to chyba każdy już wie :-) Dlatego co roku wysiewam je w swoim ogrodzie - czekam z niecierpliwością aż wyrosną i będę mogła je przerobić na pyszne potrawy którymi się zajadam z moją rodziną lub przyjaciółmi...

przepis własny
  • 1,5 litra rosołu
  • ok 500 g oczyszczonej dyni
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • OK 500 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni
  • 100 g sera typu korycińskiego lub fety
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego na miseczkę

Dynię kroję na mniejsze kawałki solę i polewam odrobiną oliwy z pestek dyni. Rozgrzewam piekarnik do 200 C, wykładam blachę papierem do pieczenia na to kładę dynię i piekę do miękkości.
Do garnka wlewam wcześniej ugotowany wywar, ziemniaki obieram myję i kroję na małe kawałki dodaję do wywaru i gotuję na małym ogniu do miękkości. Upieczoną dynię przekładam do wywaru dodaję przyprawy oraz ścieram na małych oczkach imbir gałkę muszkatołową - następnie całość miksuję na gładko i odstawiam.
Rozgrzewam patelnię z odrobina oliwy kładę szpinak -dodaję szczyptę soli oraz rozgnieciony ząbek czosnku - gdy całość się skurczy zdejmuję z ognia.
Do miseczek nalewam zupę dodaję pokruszony kozi ser oraz po odrobinie przesmażonego szpinaku i łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego. Całość posypuję pestkami dyni.
Smacznego 

przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

09:46, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 04 lutego 2014

Dziś proponuje na obiadek zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem tymianku i sera pleśniowego - wspaniale razem smakują. Jest jedwabista i sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu polecam

przepis własny
  • 1 litr domowego wywaru
  • ok 5-6 dużych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku 
  • ser z niebieska pleśnią
  • 1/2 cytryny

Buraki myjemy nakłuwamy każdy wykałaczką  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200C,  pieczmy ok 30 minut aż będą miękkie.

Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki - odstawić.  Wywar podgrzewamy i wkładamy buraki  oraz świeży tymianek -miksujemy na krem, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami pokruszonego sera pleśniowego dekorujemy gałązkami świeżego tymianku .

Smacznego



14:35, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 września 2013

Bardzo aromatyczna i odżywcza zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych ziół , kiełków fasoli mung oraz serów, które dzięki gorącej zupie zaczynają się topić i są lekko ciągnące - dodają fajnego aromatu. A kiełki nie dość  że są zdrowe to jeszcze fajnie chrupią w połączeniu z zupą i serami. Polecam 

przepis własny
  • 3 litry ugotowanego wywaru
  • 5 ziemniaków 
  • 4 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 kalarepa
  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • garść zielonej  fasoli
  • mieszanka świeżych ziół ( rozmaryn,tymianek,oregano)
  • zielony koperek
  • kilka ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru 
  • kiełki fasoli mung

po małym kawałku 

Do dużego garnka wlać wywar , ziemniaki i marchew, kalarepę obrać umyć, pokroić w mniejszą kostkę - wrzucić do garnka. Wstawić na mały ogień dodać soli , w międzyczasie pokroić w plasterki por - przełożyć do wywaru. Brokuły i kalafior podzielić na mniejsze różyczki, imbir obrać ze skóry i zetrzeć do zupy. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać resztę warzyw i ziół. Gotować aż warzywa będą miękkie, na końcu doprawić solą i pieprzem dodać ząbki czosnku i jeszcze chwilę pogotować. Ugotowaną zupę przełożyć do miseczek do każdej dodać po garści kiełków i odrobinę posiekanych ziół oraz pokruszonych serów - podawać natychmiast.

podawać natychmiast.

Smacznego 

 

 

 

 
Tagi: zioła
14:21, kasandraa6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 stycznia 2013

Ulubiona potrawa mojego taty :-) zresztą nie tylko jego... co tu więcej pisać po prostu są pyszne...

przepis własny

 farsz na kołduny

  • 500 g wołowiny 
  • 500 g  wieprzowiny 
  • ok 6 łyżek majeranku 
  • sól, pieprz do smaku 

Mięso zmielić dodać przyprawy i wymieszać - zostawić na kilka godzin w lodówce aby przeszło przyprawami.

ciasto pierogowe 

  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3,5 szklanki mąki 

Do podania z rosołem 

Do ciepłej wody wbić jajko, dodać sól, oliwę i stopniowo dosypując mąkę. Wyrobić ciasto - najlepiej jeżeli odstawimy je przykryte ściereczką aby odpoczęło, ale jeżeli niema na to czasu ukroić kawałek i rozwałkować wykrawać kółka i nadziewać farszem tworząc pierożki - resztę zostawić pod przykryciem. Sklejone pierogi wrzucać od razu na gorącą wodę i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi podawać z gorącym rosołem. 

Smacznego

 

20:13, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 16 stycznia 2013

Bardzo kremowa i aromatyczna zupa serowa z serków topionych, najprostsza z możliwych i do zrobienia w półgodziny Polecam

oryginał
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionowe grzybowe najlepiej ekologiczne
  • 200 g serka topionego naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej

W garnuszku zagotować wodę z kostką grzybową , dodać serki topione i przyprawy gotować na małym ogniu przez chwilę. W międzyczasie wymieszać w zimnej wodzie mąkę wlać do garnka mieszając do zagotowania. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub grzankami.

Smacznego 

i jeszcze kilka fotek...

 
11:12, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (4) »
sobota, 01 grudnia 2012
Karp smażony, ryba w galarecie, śledzie pod pierzynką - jesteśmy smakoszami rybnych potraw. A że ze świątecznych zakupów zostało jeszcze nieco mintaja, to będzie zupa rybna.
Proponuję przygotowanie zupy w nietuzinkowy sposób, bo z dodatkiem wina i soku z pomarańczy. Zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek chrzanu nadaje jej charakteru. Uzupełnieniem całego dania są pulpeciki rybne.
Zupę można podawać zwyczajnie z kawałkami warzyw lub jako zupę-krem. Ja wolę tę drugą wersję, a Wy?
 inspiracja

ok 6-8 porcji

Składniki:

  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 kg filetów z mintaja
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 125 ml białego słodkiego wina
  • 2 łyżeczki chrzanu: jedna do ryby, druga do zupy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 2 pory (tylko biała część) 

Rybę umyć, posolić i odstawić na dwie godziny. Ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę – całość wrzucić do bulionu. Por pokroić w piórka i poddusić na maśle, dodać do wywaru oraz posolone wcześniej filety rybne.

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok – wszystko dodać do gotującego się wywaru wraz z winem i chrzanem, doprawić ostrą papryką. 

Gdy ryba będzie już biała należy wyjąć ją z garnka, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę chrzanu i bułkę tartą – uformować pulpeciki – obtoczyć w mące i wrzucić ponownie do gotującej się zupy, i gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjąć, a zupę zmiksować na krem. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wywaru i podawać z pulpecikami.

Smacznego

i jeszcze kolka fotek...

21:52, kasandraa6 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Takie zupki bardzo lubię jeść latem kiedy mamy pod dostatkiem warzyw,świeżych ziół ja zrobiłam z cukinii z własnego ogrodu :-) posadziłam ich za dużo w tym roku i chyba nie dam rady ich przerobić jem ją na okrągło, a może macie jakieś ciekawe propozycje z jej wykorzystaniem...  Zupka jest kremowa i aromatyczna można dodatkowo podać ją jeszcze z grzankami. Polecam

przepis własny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 kg zielonej cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g kalarepki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek natki pietruszki siekanej
  • sól, pieprz do smaku
  •  garść świeżych ziół (tymianek,bazylia)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + do dekoracji

Do ugotowanego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię oczyszczoną z miękkiego miąższu jeżeli taki posiada oraz kalarepkę obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem oraz ziołami i czosnkiem -gotować do miękkości.  Na końcu wymieszać z posiekaną natką i jogurtem lub śmietaną - wszystko zmiksować. Można podawać na zimno lub ciepło z kleksem jogurtu greckiego. 

Smacznego

Tagi: zioła
09:28, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 25 lutego 2011

Aromatyczna zupka z pieczonych warzyw, mocno czosnkowa idealna na przeziębienie bardzo polecam.

przepis własny
  • 1 kg obranej dyni
  • 3 duże obrane marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 szklanki ugotowanego wywaru z warzyw
  • ok 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryka słodka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka otartego imbiru
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obierać, pół główki wrzucamy do warzyw a resztę przeciskamy przez praskę - nacieramy warzywa - dodajemy jeszcze, słodką paprykę, sól - polewamy odrobiną oliwy. Odstawić na ok godzinkę by przeszło przyprawami. Następnie rozkładamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie do ugotowanego wywaru wkładamy upieczone warzywa i otarty imbir - miksujemy blenderem na pure - doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać pestkami dyni lub słonecznika przypieczonymi na suchej patelni.

Smacznego.

09:51, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (5) »
piątek, 17 września 2010

Bardzo aromatyczna zupa dyniowa o wyjątkowym smaku polecam z całego serca :-)

przepis własny
  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 duże cebule
  • 500 g dyni
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska do smaku
  • oliwa z oliwek + 2 łyżki masła

Ziemniaki oczyścić i umyć pokroić w kostkę - wrzucić do garnka dodać oczyszczoną i pokrojoną marchew. Zalać wszystko wodą gotować do miejskości warzyw. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle dodać do warzyw. Oczyszczoną dynie pokroić w grubsze słupki, dodać do niej zmiażdżony czosnek oraz przyprawy polać delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym - wymieszać. Podsmażyć na patelni i dodać do warzyw - gotować jeszcze ok 5 minut i podawać.

Smacznego

10:20, kasandraa6 , Zupy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach