Jajka

wtorek, 22 grudnia 2015

Dziękuję bardzo za super prezent świąteczny Olej Kujawski 3 Ziarna . Brakowało czasu na wykorzystanie go w mojej kuchni ale pierwsze co zrobiłam to posmakowałam go na łyżeczce i nie miał neutralny smak co bardzo mi odpowiadało. Musiałam go schować na jakiś czas do szafki ale tym razem bez zawijania w gazetę butelki gdyż jest wykonana z ciemnego szkła i światło nie działa już na niego niekorzystnie.


A więc doczekał swoje i teraz czas na śniadanie padło na omlet jeden z ulubionych moich zestawów śniadaniowych. W zasadzie to dwa w jednym omlecik i mini sałatka z dresingiem.
Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak omega 3 oraz witaminy K i E , po przetestowaniu go stwierdzam że nadaje się zarówno do sałatek jaki i potraw smażonych i myślę że również będzie idealny do pieczenia.
Omlet jest delikatny i puszysty z delikatną sałatką cytrynową  która orzeźwia i nadaje mu wyrazistości. Polecam

przepis własny

sałatka

  • garść roszponki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól , pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać i polać roszponkę  - odstawić.


 dodatkowo 

  • 1 łyżka sezamu

Na suchej patelni uprażyć sezam - zdjąć z ognia.
omlet

  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g twarogu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
  • olej do posmarowania patelni

Żółtka utrzeć z twarogiem na gładko. W drugiej misce ubić białka następnie wymieszać delikatnie z masą serową na końcu dodać mąkę i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać masę , smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. W międzyczasie podgrzać talerz włożyć na krótką chwilę do piekarnika.
Wyłożyć omlet na to sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego


12:13, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
środa, 23 września 2015

Dziś zapraszam na śniadaniowe babeczki z jarmużem i jajkami idealne na śniadanie ... Polecam 

 oryginał 

na trzy sztuki 

  • 2 garstki liści jarmużu 
  • 3 cieniutkie plastry boczku 
  • 3 jajka szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta soli himalajskiej

Jarmuż lekko przesmażyć na suchej patelni ze szczyptą soli- odstawić. Wyłożyć boczkiem kokilki do każdej powkładać przesmażony jarmuż i wbić po jednym jajku , posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 15 -20 minut aż białko się zetnie. Można podawać na ciepło jak również na zimno . 

Smacznego 

09:45, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 marca 2015

Jajka faszerowane na Wielkanoc tym razem z dodatkiem pieczonej papryki są aksamitne i delikatne w smaku z słodkawą nutą. To ni tylko propozycja Wielkanocna to również dobry pomysł jako przystawka na imprezy  - zaskoczcie swoich gości niecodziennym smakiem. Polecam

 przepis własny
  • 4  duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżeczki mascarpone lub majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki w proszku


Rozgrzać piekarnik włożyć paprykę w całości i upiec. Upieczoną paprykę oczyścić ze skóry i środka (uważać aby się nie oparzyć) - wystudzić.
Ugotowane jajka obrać ze skorupki, następnie przekroić  na pół i wydrążyć żółtka, przełożyć do melaksera wraz z papryką oraz twarogiem i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną pastę przełożyć do miseczki dodać posiekany szczypiorek wraz z rzeżuchą - wymieszać z pastą , doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Nadziewać ugotowane białka posypać siekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.
Smacznego 

 

17:37, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (2) »
środa, 25 marca 2015

Chrupiące i pyszne nie tylko na Wielkanoc są takie dobre ... ale najlepsze na ciepło choć na zimno też można je zjeść ale wtedy potrzebny jest do nich sos bo już nie są takie wilgotne np na bazie majonezu - kto co woli... Polecam

przepis własny

na ok 15 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki majonezu lub serka mascaropne ewentualnie miałkiego twarogu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka roztopionego masła lub rozbełtane jajko

Jajka ugotować na twardo wystudzić i posikać na drobno przełożyć do miski. Szczypiorek umyć , osuszyć i pokroić drobniutko dodać do jajek. Całość doprawić solą i pieprzem i na koniec wymieszać z majonezem lub serkiem mascarpone.

Ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty, na środek nakładać przygotowany farsz i zlepiać tworząc trójkąty. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia -posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 -25 minut aż się zrumienią. Podawać na ciepło.

Smacznego

16:33, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »

Zapraszam na kolejną propozycję jajek faszerowanych nietradycyjnie ;-) Mam nadzieję że wam się spodoba i spróbujecie lub zainspiruje was do nowych smaków. Są delikatne a zarazem i lekko pikantne Polecam

przepis własny
  • 4 jajka
  • *ok 60 g upieczonej dyni lub batatów
  • 50 g sera typu feta lub koryciński
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • garstka rzeżuchy
  • ok 2 łyżki szczypiorku

ponadto

  • szczypta kolorowego pieprzu
  • rzeżucha do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji

Jajka ugotować na twardo odcedzić obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Do melaksera przełożyć upieczoną dynię, żółtka, ser musztardę oraz majonez - całość zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i rzeżuchą .
Pozostawione białka nadziewać masą posypać tartym serem i rzeżuchą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

* Oczyszczoną dynię lub bataty przeprawić słodką i ostrą papryką oraz solą - upiec w 180 C aż będzie miękka, wystudzić.


09:56, kasandraa6 , Jajka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 lutego 2014

Omlet to jedno z moich ulubionych śniadań :-) robię je dość często w różnych wersjach smakowych. Tym razem omlet z tuńczykiem i serem ,bez dodatku soli - oczywiście możecie ją dać jeśli chcecie ale mi wydaje się zbędna gdyż ser jest słony. Smakuje wyśmienicie, wyszedł bardzo puszysty nie wiem może do za sprawą wcześniejszego ubicia co pozytywnie mnie zaskoczyło a sam omlet bardzo delikatny. Podaję do z kiełkami i koktajlowymi pomidorkami lub innymi świeżymi warzywami. Polecam

przepis własny

na 1 porcję

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garstkę pokrojonego szczypiorku ( u mnie czosnkowy)
  • odrobina sera z niebieską pleśnią
  • kilka listków świeżej bazylii

Jajka wbić do miseczki i lekko ubić wymieszać ze szczypiorkiem i pokrojoną bazylią. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i wylać jajka. Następnie wyłożyć odsączone mięso z puszki oraz pokruszyć kawałki sera. Gdy jajka powoli będą się ścinać złożyć na pół i smażyć do zrumienienia się, omlet na wpół usmażony zsuwam na talerz odwracam patelnie i przekładam omlet odwracając go do góry dnem i jeszcze chwilę dosmażam. Przekładam na talerz i podaję z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

10:43, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
środa, 08 stycznia 2014

 

Na kolację dziś proponuję jajka z domową ćwikłą proste delikatne i smaczne.polecam

przepis własny
  • 2 jajka 
  • 1/4 łyżeczki soli do gotowania jajek
  • odrobina świeżej natki pietruszki
  • 1 ugotowany burak 
  • mały kawałek korzenia chrzanu 
  • sól 
  • sok z cytryny  

Burak ścieram na drobnych oczkach i odstawiam. Następnie korzeń chrzanu myję, obieram ścieram na tarce również na drobnych oczkach - mieszam z burakiem doprawiam solą oraz sokiem z cytryny.

Jajka gotuję na pół-twardo czyli wkładam do garnka z wodą z odrobinką soli, wstawiam na gaz i od zagotowania czkam 4 minutki. Następnie ściągam z gazu i zalewam zimną wodą. Obierać ze skorupy, każde jajko przekroić na pół  i na każdej połówce położyć po łyżeczce przygotowanej ćwikły. Posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego 

18:57, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 sierpnia 2013

Prawdziwe wiejskie śniadanie. :-)Jajka prosto z grzędy, zioła i pomidory z ogródka. Wyszło na omlet z świeżymi ziołami i groszkiem.  - Ubite jajka nadają mu niezwykłej puszystości i lekkości do tego grzanki z domowym serkiem... oj takie posiłki to bym mogła jadać przez cały rok. Polecam

przepis własny
  • 3 jajka 
  • 50 ml wody 
  • garść świeżych ziół (rozmaryn, tymianek,oregano)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku 
  • 1/4 szklanki mrożonego groszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 

Groszek wyjąć z zamrażalki na sitko i przelać ciepłą wodą - odsączyć.

Jajka wbić do miseczki lekko ubić wraz z wodą - doprawić solą i pieprzem. Zioła posiekać i dodać do jajek wraz z  rozgniecionym czosnkiem oraz groszkiem - delikatnie wymieszać.  

Na patelni teflonowej rozgrzać olej wylać tylko tyle masy jajecznej aby pokryło patelnie cienką warstwą, powoli zacznie się ścinać -za pomocą łopatki zwijać, dolewać znowu jajka  i tak postępować do końca masy - cały czas zwijając.

Zsunąć na talerz i podawać z grzankami.

Zsunąć na talerz i podawać.

Tagi: zioła
18:26, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 lipca 2010

Te jajka to chyba już tradycja świąteczna, robimy je od kilku lat i zawsze tak samo świetnie smakują, choć nie powiem że tylko goszczą na naszym stole w święta na imprezkach też się prezentują znakomicie, czasem jednak jeszcze do nich dodaje odrobinę szczypiorku lub natki pietruszki naprawdę mocno polecam wszystkim

przepis rodzinny
  • 5 jajek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez

Jajka ugotować na twardo obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz. Pieczarki umyć i osuszyć - następnie usmażyć na niewielkiej ilości oliwy nie solimy i staramy się praktycznie nie mieszać by nie puściły soku. Wystudzić i zmielić przez maszynkę wraz z żółtkami i przyprawić solą , pieprzem oraz musztardą. Faszerować ugotowane połówki białka i polać majonezem .

Smacznego

 

22:29, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (1) »

jajka z tuńczykiem

Moja kolejna propozycja faszerowanych jajek tym razem z dodatkiem tuńczykiem to propozycja nie tylko na święta , świetnie się sprawdza jako przystawka na imprezie. Polecam

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki siekanych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Następnie jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka, pognieść widelcem wraz z odsączonym tuńczykiem. Dodać sól, pieprz oraz posiekaną bazylię i majonez - wymieszać. Farsz nałożyć do ugotowanych białek, posypać kolorowym pieprzem i ozdobić małymi listkami bazylii.

Smacznego

 
20:00, kasandraa6 , Jajka
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach