Potrawy mięsne

piątek, 17 kwietnia 2015

Dziś dla odmiany tradycyjnych pulpetów polecam pulpeciki z mięsa i kaszy kuskus - dzięki której stają się bardzo delikatne a świeże zioła nadają im niezwykłego aromatu są lekkie i pyszne. To uczta dla naszego podniebienia, można je również przygotować na parze są równie smaczne i zdrowe. Polecam  

przepis własny

składniki na ok 15 sztuk

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub drobiowego
  • 1 małe jajko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 szklanki domowego wywaru
  • 1 - 2 marchewki
  • 1/3 szklanki suchej kaszki kuskus
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli


Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem dodać kurkumę i sól - zamieszać i przykryć talerzykiem aby się zaparzyła.
Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać rozgnieciony czosnek , sól, posiekaną zieleninę i zaparzoną kaszkę ( jeżeli pozostała w niej woda odcedzić ) i jajko. Całość wymieszać aby składniki się połączyły najlepiej zagnieść rękoma przykryć i odstawić na ok godzinkę aby przeszło smakiem. 
Do garnuszka wlać wywar i podgrzać , w międzyczasie uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego obtaczać w mące i rzucać na gotujący się wywar. Obrać marchew  pokroić w plasterki dodać do wywaru wraz z przyprawami i świeżymi ziołami. Całość gotować na małym ogniu ok 20 minut. Sos doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego 

piątek, 13 marca 2015

Wczoraj pięknie świeciło słonko że czuć było wiosnę w powietrzu ale za to dziś deszcz i zimno dlatego postanowiłam zrobić coś na rozgrzanie. Moje chilli które nasyci i rozgrzeje nas od środka z dodatkiem warzyw. To chilli jest naprawdę ostre - bo takie lubię, ale jeżeli wolicie mniej dodajcie chilli bez pestek lub dodajcie tylko jedną. Chilli podaję z odrobiną jogurtu połączonego z sokiem z limonki które łagodzi smak ostrości. Polecam

przepis własny

na ok 6 porcji

  • 3/4 szklanki czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 1-2 czerwone papryki
  • kolorowe papryczki chilli (zielona,żółta,czerwona)
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 ml sosu pomidorowego (u mnie domowy)
  • 500 ml domowego bulionu ( mój ze słoika z kury)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki przyprawy chilli con carne

opcjonalnie

  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki soku z limonki

Jogurt przełożyć do miseczki dodać sok z limonki i wymieszać - odstawić.
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia w tej samej wodzie ugotować fasolę z dodatkiem soli, uzupełniając wodę i mieszając co jakiś czas - gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę przelać pod bieżącą wodą - odstawić.
Marchew oczyścić i umyć - pokroić na średniej wielkości kostkę lub krążki. Cebulę pokroić  w piórka i podsmażyć na małej ilości oliwy, por pokroić w piórka i również podsmażyć na małym ogniu. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w większe kawałki - wszystkie składniki przełożyć do garnka wraz z fasolą i kukurydzą.
Ostre papryczki chilli kroję w krążki wraz z pestkami i jeżeli chcecie mniej pikantne to nie dodajemy pestek.
Mięso podsmażyć  na suchej patelni teflonowej dodać sos pomidorowy a następnie przełożyć do warzyw - całość zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wrzucam mrożoną fasolkę i groszek i gotuję jeszcze ok 10 minut.
Przekładami do miseczek i podaję z jogurtem z dodatkiem soku z limonki.
Smacznego

środa, 28 stycznia 2015

Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i pesto z suszonych pomidorów to lekkie i proste danie. Ja podaję je z ryżem basmati z odrobiną tartego sera domowej roboty lekko słonego i przypominającego konsystencją parmezan - choć nie kolorem. Polecam

przepis własny
  • 500 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe)
  • 125 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 puszki pomidorów lub domowego przecieru ok 800 ml
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • garść świeżych liści bazylli
  • 5-6  łyżek zmielonych płatków owsianych 

przyprawy do sosu

  • 2-3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól pieprz do smaku

 ponadto

  • odrobina sera do posypania
  • ryż basmati ugotowany według tego przepisu

Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy sól, pieprz i paprykę w proszku - przerobić mięso aby składniki się połączyły. Mięso przykryć folią spożywczą i odstawić chociaż na godzinkę, aby przeszło smakiem przypraw.

Jeżeli używamy pomidorów z puszki zalewę przelać do rondelka, a pomidory pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondla dolać wody i zmiksować.

Mozzarellę pokroić na grubszą kostkę odstawić. Mięso podzielić na kulki następnie każdą spłaszczać i wkładać kawałek sera i sklejać - obtoczyć każdą kulkę w zmielonych płatkach owsianych.

Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i podsmażyć mięso na rumiano aby się zamkneło , przełożyć do rondla z pomidorami dodać pesto oraz rozgnieciony ząbek czosnku sól,pieprz i listki bazylii - gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie doprawić sos, jeżeli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.

Smacznego

poniedziałek, 23 czerwca 2014

To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy Pani Haliny Ch. za co bardzo jej dziękuję :-) To mięsko wprost rozpływa się w ustach , dlatego zachęcam do jego wypróbowania.

porcja na ok 6 osób

  • ok 2 kg karkówki 
  • 2 -3 duże cebule 
  • 2 słodkie papryki 
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 
  • 1/4 szklanki ketchupu ostrego 
  • 1/4 szklanki ketchupu łagodnego 
  • sól, pieprz 

Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości , spłaszczać ją dłonią ( nie rozbijać tłuczkiem)  posolić i popieprzyć każdy kawałek odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia mięso ułożyć w formie lekko posmarowanej tłuszczem. Cebulę obrać umyć i pokroić w plastry poprzekładać mięso , paprykę oczyścić umyć i pokroić w większe kwadraty poprzekładać mięso tak aby tylko lekko wystawała. Mięso polewamy ketchupem ostrym następnie łagodnym i  dodajmy miejscami dżemu.

Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika 200 C termoobieg i pieczemy ok 1 godziny co jakiś czas podlewamy mięso wytworzonym sosem. Mięso najlepiej przykryć z góry folią aluminiową aby się nam zbytnio nie-przypiekło.

Smacznego

 
czwartek, 29 maja 2014

 

Mięciutkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem szpinaku, czosnku takie na jednego kęsa. Podaję je jako przystawkę - oj szybko znikają ... polecam

przepis własny
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku lub 3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz do smaku 

Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać rozgnieciony przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem. 

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy wrzucić liście szpinaku i przesmażyć następnie przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Całość wymieszać z jajkiem oraz namoczoną bułką i uformować kuleczki wielkości dużego orzacha włoskiego i obtoczyć w sezamie. Tak przygotowane pulpety układam w garnku do gotowania na parze i gotuj ok 20 minut. 

Przestudzone pulpety układam na kiełkach rzodkiewki lub brokuła a na każdej kulce kładę odrobiny pasty paprykowej z bakłażanem. 

Smacznego  

poniedziałek, 25 listopada 2013

Szynka marynowana w piwie Książęce o aromacie dzikiej róży nadaje potrawie nie co dziennego smaku i pięknego aromatu w połączeniu z powidłami śliwkowymi smakuje wyśnicie. Mięso jest soczyste i mięciutkie dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam

przepis własny
  • 1,3 kg  szynki wieprzowej
  • 2 gałązki tymianku 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe ( pokruszyć )
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 cytryna 
  • 2 szklanki ciemnego piwa Książęce

Mięso umyć osuszyć, natrzeć solą z miodem oraz ziołami - zalać piwem i odstawić na noc. Kolejnego dnia wyjąć szynkę z zalewy i obwiązać dratwą nadając jej kształt rulonu. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Cytrynę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 C i piec przez 2 -do 2,5 godziny. Moje mięso było lekko krwiste ale jeżeli wolicie bardziej wypieczone trzeba wydłużyć czas pieczenia. Upieczone mięso miało temperaturę 85 C.

 powidła śliwkowe

  • 1/4 szklanki piwa 
  • 1 szklanka wody 
  • 100 g suszonych śliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka pasty z chilli 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Śliwki namoczyć w piwie wymieszanym z wodą - ja zostawiam na noc.

Następnie całość wlewam do garnuszka dodaję resztę składników i gotuję na małym ogniu aż śliwki częściowo się rozpadną. Dodaję soku z cytryny do smaku. 

Tak przygotowane powidła podaję na ciepło lub zimno do mięsa do obiadu lub do mięsa na kanapki. 

Upieczone mięso można używać jako wędliny na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podawać do obiadu z ziemniakami polane sosem własnym który wytworzył się podczas pieczenia.

Smacznego 

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

wtorek, 05 marca 2013

Bardzo lubię lazanię, kiedyś robiłam ją częściej w domu :-) to dość tanio obiad który zasmakuje każdemu w dodatku nie zajmie nam zbyt wiele czasu na jego przygotowanie A ten zapach ziół i czosnku który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia... Polecam.

przepis własny
  • 1/2 opakowania makaronu lazania
  • 600 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 
  • 300 g żółtego sera  ( startego)
  • 2 puszki pomidorów

Cebulkę pokroić drobniutko i podsmażyć na złocisty kolor, przełożyć do miski. Na patelnię przełożyć mięso mielone dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym przełożyć do cebulki. 

Makaron ugotować według przepisu na opakowania

Całą zawartość puszki wlać do garnuszka dodać zioła, sól, pieprz do smaku oraz 2 ząbki czosnku - gotować chwilę.

W foremkach układać na przemian makaron, mięso ser i tak do końca. Na końcu posypać serem. Całość zalać sosem po same brzegi  i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut aż całość się zrumieni.

Smacznego 

i jeszcze kilka fotek...

wtorek, 03 stycznia 2012

Pyszne roladki a'la kebab na klarowanym maśle rozpływają się w ustach na sam i widok zachciało mi się jeść kiedy je zobaczyłam na tym blogu , naprawdę są wyśmienite i zachwycają smakiem. Polecam

przepis Karmel-itki

 Na 5 porcji 

  • 10 plastrów schabu
  • 20 dużych plastrów żółtego sera 
  • przyprawa kebab-gyros u mnie 1,5 paczki
  • masło do smażenia (u mnie klarowane)

Mięso umyć, osuszyć i rozbić na większe kotlety - tak aby ich nie przedziurawić. Następnie obficie oprószyć przyprawa z obu stron, na każdy kawałek kładziemy po dwa plasterki sera - zwijamy ciasno i spinamy wykałaczkami. Usmażyć na maśle, gdy nabiorą złocistego koloru podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok 15 minut. U mnie podane z ziemniaczkami u karmel-itki z frytkami :-)

Smacznego

środa, 13 kwietnia 2011

Delikatne i smaczne pulpeciki z kukurydzą ugotowane na parze z sosem sojowo-pieczarkowym wymieszane z makaronem papardelle - polecam

przepis własny

Na pulpeciki

  • 300 g mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kukurydzy z puszki

Na sos

  • 4 duże pieczarki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu winchester
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ponadto

  • makaron papardelle

Mielone wymieszać rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, siekana natką pietruszki sosem sojowym oraz kukurydzą i bułką tartą - żeby zagęścić mięsko. Odstawić na ok godzinkę aby przeszło przyprawami. Po tym czasie formujemy małe pulpeciki i układamy w garnku do gotowania na parze. Gotować ok 20 minut.

W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i podsmażyć - -przełożyć do garnka zalać wodą, dodać sosy i gotować ok 15 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę szybko mieszając tak by niepowstały kluchy tylko ładnie się połączyło. Wlać łyżkę sosu i połączyć mieszając następnie przelać do garnuszka i wymieszać tak by się nam nie zważyło zagotować i odstawić.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanym sosem i przełożyć na talerz na wierzch ułożyć pulpeciki posypać delikatnie siekaną natką pietruszki i podawać.

Smacznego

niedziela, 27 lutego 2011

Bardzo smaczne żeberka z posmakiem słodkości rozpływające się w ustach- bardzo polecam na obiadek jak również na grilla :-)

przepis własny
  • 12 żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/4 szklanki wywaru

Żeberka wkładam pojemnika posypuje wszystkie przyprawy - zamykam i mieszam potrząsając. Tak pozostawiam na noc a następnego dnia wyjmuję z marynaty i piekę na ruszcie w piekarniku w 180 C ok godziny do miękkości.

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach