Ciastka

piątek, 19 grudnia 2014

Korzenne ciasteczka na szybko mięciutkie i pachnące Bożym Narodzeniem jak mówią moje dzieci :-) Nie zawierają przyprawy piernikowej ale za to dużą ilość cynamonu. Te pierniczki nie potrzebują leżakowania można je jeść od razu po upieczeniu lub udekorować jeszcze lukrem. Polecam

przepis własny
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g golden syropu
  • 60 g miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu

ponadto

  • 2 białka
  • ok 400 g cukru pudru

Białka utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i gęstej masy - jeżeli lukier będzie się rozlewał z ciastek dodać jeszcze cukru pudru.

Masło rozpuścić z cukrem  - odstawić aby lekko przestygło.  Do miski przełożyć golden syrop, miód dodać rozpuszczoną mieszankę oraz łyżkę jogurtu naturalnego - wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać cynamon z mąką i sodą -zagnieść ciasto. (Ja początkowo mieszam trzepaczką następnie zagniatam rękoma do połączenia składników.) Ciasto przełożyć do miski i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 8 minut. Wystudzić na kratce.
Można udekorować lukrem.
Smacznego 

 
09:45, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »

Ciasteczka na każdą okazję tak do pochrupania , najlepsze na drugi dzień kiedy nabiorą wilgoci z powietrza. Lubie je posypać przyprawą korzenna tak z wierzchu wraz z cukrem pudrem. Polecam

inspiracja

na ok 30 sztuk

  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka ( waga w skorupkach 130g)
  • 290 g mąki pszennej
  • 100 g sopelek czekoladowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z mandarynki lub cytryny

opcjonalnie

  • cynamon do posypania
  • cukier puder

Masło utrzeć z cukrem na puszek dodać otartą skórkę oraz sopelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę -następnie mąkę wymieszaną z sodą i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce, formować kulki wielkości orzecha włoskiego - spłaszczając układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 7-10 minut do zrumienienia się - ostrożnie wyjąć i wystudzić na kratce. Można posypać odrobiną cynamonu i cukru pudru.
Smacznego

08:37, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
środa, 10 grudnia 2014

Jeżeli jesteście fanami ciast typu brownies to te ciastka na pewno wam zasmakują. Są wilgotne sycące i mocno truflowe. W dodatku dzieci bardzo zadowolone bo tam gdzie czekolada tam oni już są... i co trzeba piec kolejną porcję :-) Polecam

przepis własny

Na ok 18-20 sztuk

  • 2 całe jajka (110g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (68g)
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 40 g białej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady

Kakao wymieszać posiekaną czekoladą - odstawić Jajka wbić do miski i lekko ubić z drobnym cukrem i szczyptą soli - następnie wsypać zawartość miski i wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżeczce w odstępach ok 2-3 cm od siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez 8-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blaszce na której się piekły.
Można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego


Tagi: czekolada
17:53, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
wtorek, 09 grudnia 2014

Kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi szybkie w wykonaniu, te ciasteczka nie są zbyt słodkie ale jeżeli wolicie słodsze wypieki można dodać jeszcze odrobinę cukru. Takie ciasteczka będą doskonałym upominkiem dla przyjaciół zwłaszcza tym dbających o linię :-) Polecam

przepis własny


na ok 25 sztuk

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 100 g miodu

ponadto

  • 50 g białej czekolady

Masło utrzeć z miodem następnie wbić jajko i ucierać dalej, gdy składniki się połączą dodać przyprawy oraz mąkę owsianą - zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinkę następnie rozwałkować podsypując mąką i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec przez ok 10 minut do zrumienienia się. Wyjąć ciastka i wystudzić. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i maczając łyżkę polewać ciasteczka tworząc wzorek. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego


 
09:56, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (2) »
czwartek, 04 grudnia 2014

Chrupiące ciasteczka cytrynowe z dodatkiem twarogu są delikatne i pyszne im cieńsze tym bardziej chrupkie a im grubsze tym bardziej miękkie. Można je zapakować w woreczek zawiązać ładną tasiemkę i prezent gotowy. Polecam

przepis własny

na ok 30 sztuk

  • 125 g masła
  • 2 łyżki twarogu
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny + otarta skóra z jednej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem ,sokiem i otartą skórką z cytryny - nie przykrywając ucierania dodać miód, twaróg oraz jajko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą i zagnieść ciasto. Ciasto może się kleić więc ręce można obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 -2 godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 C przez ok 8-10 minut aż zbrązowieją ale pilnować żeby się nie spaliły. Im cieńsze ciasteczka tym bardzie chrupiące.

Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka dodajcie więcej cukru.
Smacznego 

 
10:35, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
piątek, 31 października 2014

Chrupiące wafelki  czekoladowe z delikatnym nadzieniem  dyniowym ,,ala pumpkin latte,,  gdy spróbujecie jednego nie będziecie mogli się oprzeć...  Same wafelki nie są zbyt słodkie ale połączone z nadzieniem dyniowym smakują wyśmienicie. Wafle bez nadzienia można przechowywać dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku.  Polecam

przepis własny

na ok 40 sztuk mini wafelków

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej


Masło rozpuścić i przestudzić, jajka lekko ubić z mlekiem i cukrem dodać roztopione masło oraz sodę wymieszaną wcześniej z mąką i gorzkim kakao.
Rozgrzać waflownicę i nakładać po 3/4 łyżeczki ciasta - piec wafelki według instrukcji waflownicy. Następnie upieczone jeszcze gorące   nawijam na końcówkę drewnianej łyżki dość szybko a następnie ściągam zwiniętą rurkę i zostawiam do przestudzenia. (trzeba przy tym uważać aby się nie poparzyć)

nadzienie dyniowo-kawowe

  • 250 g białego twarogu  (zmielonego)
  • 250 mascarpone
  • 3  łyżki pure z dyni
  • 1/4 szklanki brązowego cukru wcześniej zmielonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 utartej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (zmielić)


ponadto

  • cukier puder


Cukier z kawą zmielić w młynku. Twaróg utrzeć  z dynią, następnie dodać zmielone przyprawy  oraz zmielony cukier wraz z kawą - połączyć składniki.
Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać wcześniej przygotowane rurki waflowe. Podawać od-razu posypane cukrem pudrem.
Smacznego

19:38, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 sierpnia 2014

Jedne z ulubionych przekąsek moich dzieci najważniejsze aby były ich ulubione suszonymi śliwki lub morele, a nie zostawią ani okruszka... tym razem w wersji ze śliwkami.Ciastka są chrupiące i słodkie dzięki pysznemu miodzikowi z naszej pasieki :-)
przepis własny
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego 
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka prażonego amarantusa
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 125 ml prawdziwego miodu
  • 20 sztuk suszonych śliwek

( Wiórki kokosowe dzień wcześniejszej zalewam wrzątkiem a powstał z niego mleko wykorzystuję do koktajli a wiórki do ciastek )

Masło utrzeć z jajkiem i miodem, następnie zmiksować na mąkę (płatki orkiszowe,amarantus,) dodać do utartego masła. Odsączone wiórki zmiksować z olejem na miałko i dodać do masy , na końcu wymieszać z wcześniej pokrojonymi w kostkę śliwkami - wszystko razem połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto ręce maczać w wodzie lub mące,(ciasto kroję od-razu na porcje przed pieczeniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 i piec z termoobiegiem ok 20 minut do zrumienienia się. Wystudzić i podawać dzieciom to jedna z ich ulubionych przekąsek. 

Smacznego

 

 

15:12, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (4) »
sobota, 14 czerwca 2014

Biscotti w mojej wersji razowej , to takie włoskie sucharki które szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy choć u nas z pewnością tak długo nie poleżą .Dziś piekłam z  cyklu,,Wypiekanie na śniadanie,,z pewnością następnym razem będzie z podwójnej porcji . Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie :-) Wszystkim polecam bo warto spróbować oj warto ...

Oryginalny przepis Pawła tu

Na ok 12 sztuk

  • 150 g mąki razowej
  • 70 g cukru trzcinowego 
  • 1 jajko ( 69g waga w skorupce)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z grejpfruta

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Cukier trzcinowy zmielić na drobniejszy, ale nie na puder.(użyć do tego można np młynka do kawy)  Do miski wbić jajko dodać szczyptę soli oraz zmielony cukier, utrzeć na gładką i puszystą masę (jajko utarte na puch )  Dodać otartą skórkę z grejpfruta,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - dodajemy stopniowo ciągle miksując do połączenia składników. Następnie wsypujemy migdały (całe) , wymieszać ręcznie - ręce najlepiej zmoczyć w zimnej wodzie. 

Uformować ciasto ok 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25 minut( ja piekłam 20 minut i z termoobiegiem).

 Ciasto wystudzić i pokroić na kawałki ok 1,5 do 2 cm grubości ułożyć na blaszce i wstawić ponownie do pieczenia na ok 8 minut , obrócić i piec jeszcze raz 8 minut po czym wyjąć i wystudzić na kratce. 


Smacznego


 Razem ze mną piekli:

Paweł ,,chleby,,

Ola ,,Przepisy Aleksandry,,

Agnieszka ,,Kuchniamaryny,,

Karina ,,Jak pączek w maśle,,

Marzena ,,Kulinarne szaleństwa Maniusi,,

Bożena ,,Moje domowe kucharzenie,,

Joanna ,,Różowa kuchnia,,

Kinga ,,Małe kulinaria,,

Magda ,,Kulinarna panita,,

Dorota ,,Moje małe czarowanie,,

Łucja ,,Fabryka kulinarnych inspiracji,,

Marghe ,,Po prostu Marghe,,

Jola ,,Nasze życie od kuchni,,

Emma ,,eMMA kreatywna,,

Olga ,,Cukry proste,,

Ewelina ,,Stylowa kuchnie,,

Magdalena ,,Czary - gary w kuchni,,

Danusia ,,Moje wypieki n nie tylko,,

Magda ,,Z miłości do słodkości,,

Agata ,,Agata gotuje,,

Edyta ,,Przy kuchennym stole,,

Daria ,,Red and Pale,,

...  ,,Ulubione przepisy,,

12:02, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (14) »
piątek, 14 lutego 2014

Wilgotne serca truflowe z wyczuwalnym smakiem banana , bardzo szybkie i proste w wykonaniu dla każdego. Zamiast formy silikonowej można użyć blaszanej wyłożonej papilotkami papierowymi. Polecam

przepis własny

na ok 18 serc

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady (biała,gorzka,mleczne)
  • 150 g pianek 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • 2 banany 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • + kakao do posypania

Masło utrzeć wraz z cukrem na puszek wbić całe jajka i utrzeć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banana pokroić na większe kawałki dodać do masy wraz z roztopioną czekoladą i zmiksować do połączenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia przełożyć do masy czekoladowej wraz z piankami i wymieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy silikonowej serduszka i wstawić do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 10 minut po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie formę delikatnie odwracam i wyjmuję upieczone serduszka. Przed podaniem posypuję gorzkim kakao. 

Smacznego 

19:08, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (11) »
czwartek, 31 października 2013

 Ciasteczka na Halloween z dodatkiem dyni, im cieńsze tym bardziej kruche, grubsze bardziej miękkie polecam zwłaszcza dla dzieci choć nie tylko.

przepis własny

 Na ok 40 ciastek 

  •  250 g masła 
  • 1 jajko 
  • 50 g pure dyniowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 350 g mąki pszennej

Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem dodać jajko i pure z dyni oraz  przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki by się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , podsypując mąką i wykrawać krążki. Wykrojone ciastka łożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 10-15 minut  do zrumienienia się czas pieczenia zależy od grubości ciastek..

lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 

Białko wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o grubości końcówki 0,2 mmm . Wyciskać lukier na wystudzone ciastka i pozostawić do stwardnienia lukru. 

 drugi lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 
  • barwnik czarny  w paście 

 Przygotować jeszcze raz taką samą porcję lukru dodając barwnik i przełożyć do rękawa cukierniczego z taką samą tylką i zrobić wzorek pajęczyny - pozostawić do wyschnięcia. 

Smacznego 

 przepis bierze udział w Festiwalu Dyni 2013
18:22, kasandraa6 , Ciastka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach