Przystawki,przekąski

piątek, 09 stycznia 2015

Paszteciki z ciasta filo są lekko słone a zarazem bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu. Chrupiące i pyszne jako przekąska imprezowa są doskonałe jeżeli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Polecam

przepis własny

na ok 10 sztuk

  • 1 płat ciasta filo
  • na farsz 
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 nadzienie

  • 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 3- spore garście szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu

Jeżeli ciasto macie rozmrozić a jeżeli było przechowywane w lodówce to wyjąć aby uzyskało temperature pokojową.

Rozgrzać patelnię wraz z łyżką oliwy wrzucić szpinak i przesmażyć aż się skurczy dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić - posiekać.

Połączyć twaróg ze szpinakiem posolić ale mało gdyż ciasto jest słone. Dodać starty parmezan ,wymieszać i odstawić. 

Masło rozpuścić wraz z oliwą i posmarować ciasto najlepiej z obu stron. Pokroić na mniejsze kawałki moje to 10/14 cm nałożyć odrobinę farszu i zwijać boki do środka a następnie zrolować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto bo bokach może trochę pękać ale nie przejmujcie się tym gdyż nadzienie zostanie na swoim miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 C termoobieg lub góra-dół i piec ok 15 minut do zrumienienia się oraz aż ciasto zrobi się dość sztywne. Można podawać na ciepło jak również na zimno.

Smacznego

czwartek, 01 stycznia 2015

Suszone jabłka na święta które nie zdążyły się pojawić na blogu przed świętami :-( ale mam nadzieję że taka zdrowa przekąska zachęci was do zrobienia zwłaszcza po świątecznym obżarstwie. :-) :-) :-) Moja wersja jest tym razem z cynamonem ale można też zrobić zwyczajne bez dodatków lub z odrobiną wanilii - uwielbiane przez dzieci te małe i t ,,duże,, Polecam

przepis własny
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( ilość zależna od własnych upodobań )
  • szczypta imbiru

Jabłka pokroić w plasterki szatkownicą moja grubość to ok 3-4 mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika 100 C  piec ok 2-3  godziny aż całkowicie pozbędą się wilgoci. W czasie pieczenia odwracam i posypują z drugiej strony przyprawami i pikę do całkowitego wysuszenia. Po wystudzeniu jabłka są chrupiące przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego  

czwartek, 30 października 2014

Pestki z dyni w aromatycznych przyprawach np świeży rozmaryn ,tymianek , bazylia dodaję takie zioła jakie lubię lub które akurat mam pod ręką. Najbardziej lubię dodatek świeżych ziół ale, czasem robię również z suszonymi - które również są bardzo dobre choć może mniej aromatyczne. Dodaję również świeżo zmielonej soli która nadaje im wyrazistości i fajnie się komponuje ze wszystkimi przyprawami. Polecam

przepis własny

Nasiona z ziołami na ostro

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub (bazylii,tymianku )
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dynie wydrążyć nasiona przełożyć do miski posypać przyprawami, rozmaryn przeciąć na mniejsze kawałek - polać oliwą i przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać 200 C , piec ok 10 -15 minut do zrumienienia się( zamieszać co jakiś czas) - wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Podawać jako przekąskę.

Nasiona z suszonymi ziołami

  • nasiona z 2-3 dyń
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy rozmarynowej
  • ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonej soli morskiej

Dynie wydrążyć z pestek i przełożyć  je na papier do pieczenia posolić i posypać resztą przypraw - polać oliwą i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 C i  piec ok 10 -15 minut - do zrumienienia się. Czas pieczenia trzeba pilnować aby pestki nam się nie spaliły i zamieszać co jakiś czas)  Wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. 

Smacznego

przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

niedziela, 22 czerwca 2014

Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii  :-),, Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić ;-) Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie;-)Oryginał Kucharnia

na ok 60 sztuk

  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
  • 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
  • 30 liści bazylii do obłożenia 
  • świeżo mielona sól morska

Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.

Smacznego 

Piekli z nami :

Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,

Ewelina z bloga ,,Stylowa kuchnia,,

Alicja z bloga ,,Smaki Alicji,,

Magda z bloga ,,Czary gary w kuchni,,

wtorek, 17 grudnia 2013

Rożki francuskie z nadzieniem z kaszki kuskus w połączeniu z łososiem i kolendrą - doskonale razem się komponują są delikatne i chrupiące. Świetnie będą smakować również jako przekąska na sylwestra - lub na wigilijny stół taka odskocznia od tradycyjnych pierogów :-) polecam

przepis własny
  • 1/2 szklanki kuskus
  • 1 mała czerwona cebula
  • 125 g łososia wędzonego
  • garść świeżej kolendry 
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego  
  • 1 białko 

Kaszkę kuskus zalać gorącym wywarem przykryć talerzykiem i pozostawić aż napęcznieje przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać do kaszki. Następnie dodajemy kawałki pokruszonego łososia i doprawiamy ostrą papką ewentualnie dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać z jajkiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i nałożyć farsz sklejać na ukos - tworząc trójkąty.  Przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C , piec ok 20 -25 minut do zrumienienia się. 

Smacznego

czwartek, 11 lipca 2013

Uwielbiam taki ryż gotowany w domowym wywarze który wcześniej mocno doprawiam. Po ugotowaniu wymieszany z masełkiem czy też z czarnym sezamem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje idealnie. Możecie użyć dowolnych przypraw takich jakie lubicie lub co akurat macie pod ręką. Polecam

przepis własny
  • 1 litr rosołu mocno doprawionego 
  • 2 torebki ryżu po 100 g 
  • 2 łyżki masła 

 opcjonalnie

  • ziarna czarnuszki 
  • otarta skóra z cytryny
  • suszone lub świeże zioła

Torebki ryżu opłukuję woda następnie wkładam do gotującego się wywaru, (czas gotowania w zależności od producenta na opakowaniu) Mój ryż gotowałam 20 minut, widać jak podwoił swoją objętość. Odcedzam go z wywaru przecinam ostrożnie torebki gdyż jest bardzo gorące, następnie przekładam do miski i dodaję masło - mieszam łyżką aż się roztopi. Doprawiam ziołami lub , otartą skórką z cytryny i  czarnym sezamem, natychmiast podaje. 

Smacznego 

 
niedziela, 16 czerwca 2013

Roladki z bakłażana na ostro z pastą chili i ziołami oraz serem feta, można podawać jako przystawkę na imprezach. Polecam serdecznie

przepis własny

Na 6-7 roladek

  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 plastry sera feta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyczka miodu
  • 1 łyżeczka ziarnistego czerwonego pieprzu 
  • świeże zioła :
  • bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta cytrynowa, (mała garstka)
  • 1 duży bakłażan

Serek wymieszać z rozdrobnioną fetą i jogurtem naturalnym, dodać posiekane zioła, rozgnieciony ząbek czosnku. W moździerzu utrzeć czerwony pieprz dodać do sera wraz z miodem i połączyć składniki.

Bakłażan pokroić wzdłuż w plastry grillować na patelni posmarowanej delikatnie oliwą.

Plastry bakłażana rozłożyć na desce  posmarować pastą z chilli i nakładać serek - zwijać w rulonik.

Takie roladki można podawać od razu lub jeszcze je schłodzić w lodówce.

Smacznego

 



 
sobota, 25 maja 2013

Rożki francuskie z nadzieniem z kaszanki z fetą i ogórkiem curry i ziołami , ciekawe połączenie smaków pasują również na imprezę na ciepło i zimno Polecam jak przekąskę :-)

przepis własny
  • 2 ciasta francuskie
  • 4 kaszanki
  • 1 słoiczek ogórków z carry ok 400 ml
  • 300 g sera feta
  • tymianek
  • 2 duże cebule

Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę usmażyć na rumiano, dodać kaszankę i zioła przesmażyć jeszcze chwilę. - przestudzić, pokroić ogórki w małe paseczki dodać ser również pokrojony w kostkę.

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty ułożyć po odrobinie farszu brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe rożki posmarować jajkiem i posypać ziołami - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 15 minut do zrumienienia się. Podawać na ciepło lub zimno

Smacznego 

 
piątek, 24 maja 2013

Grzanki z kaszanką domową pastą z chilli która zaostrzy smak, oraz  aromatycznymi ziołami...Super przystawka również na imprezy - dodatkowo można włożyć na chwilkę do piekarnika aby ser nam się lekko roztopił. Polecam :-)

przepis własny
  • 1 bułka z ziarnami dyni 
  • 1 kaszanka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli 
  • 3 łyżeczki pasty z chili
  • szczypta suszonych ziół rozmaryn, tymianek
  • 1cieniutki plasterek boczku

Boczek przeciąć na cztery części i zrumienić na suchej patelni z obu stron - zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia.  

Kaszankę pokroić i podsmażyć na patelni na łyżce masła dodać łyżeczkę pasty z chilli odrobin soli oraz zioła. W międzyczasie bułkę przeciąć na pół i włożyć do tostera, gotowe grzanki przeciąć jeszcze na pół.  Usmażoną kaszankę podzielić na cztery kawałki bułki, na to po odrobinie pasty z chili startego parmezanu oraz chrupiącego boczku na końcu ułożyć gałązki tymianku i podawać. 

Smacznego 

czwartek, 23 maja 2013

 Świetna przystawka do podania na imprezie :-) lubię cukinie i sery a takie składniki dobrze razem smakują i super razem wyglądają, polecam ...

przepis własny
  • 3 -4 cukinie
  • 100g sera handkase z czarnym sezamem ( można zastąpić fetą ) i odrobiną czarnego sezamu  
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

 ponadto

  • kilka szczypiorków

Cukinie pokroić w plastry wzdłuż i grillować na patelni na rumiano z obu stron - odłożyć.

Awokado obrać i pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewki umyć i pokroić na małe plasterki. Serek wymieszać z awokado, i rzodkiewkami oraz serkiem doprawić zmiażdżonym czosnkiem oraz sosem i sokiem z cytryny.

Szczypiorek pomoczyć chwilę w gorącej wodzie aż stanie się elastyczny - następnie schłodzić go w zimnej wodzie. 

Na grillowanych plastrach cukinii układać po odrobinie serka, następnie zrolować go i obwiązać szczypiorkiem. Układać na półmiskach i podawać lub jeszcze schłodzić w lodówce.

Smacznego 

 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach