Warzywa

wtorek, 12 maja 2015

Lubię takie śniadanie a nawet taką kolacją bym też nie pogardziła ;-) Delikatne szparagi na masełku z rozpływającym jajkiem i sosem miętowym który nadaje całości fajnego smaku i orzeźwienia. Na końcu posypuję świeżo mielonym pieprzem. To jest naprawdę pyszne. Polecam

 

przepis własny

porcja dla 1 osoby

  • 5 sztuk zielonych szparag
  • 2 sztuki białych szparag
  • 2 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jako
  • 2 łyżki octu winnego
  • ok 750 ml wody + mały garnek

na sos

  • garść mięty lub melisy cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól szczypta

Mięte przełożyć do moździerza wraz z resztą składników i utrzeć na papkę . Jeżeli jest zbyt słodkie dodać jeszcze soku z cytryny - odstawić.
Białym i zielonym szparagom odciąć końcówki ok 1,5 do 2 cm wyrzucić. Następnie białe cieniutko obrać i pokroić na ukos w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szparagi , posolić, przykryć pokrywką i dusić aż będą na wpół twarde na malutkim ogniu. Odkryć pokrywkę i jeszcze chwilę przesmażyć.
W garnku zagotować wodę dodać ocet i wbić jajko mieszać tak aby się zawinęło gotować ok 3 minuty wyjąć i odcedzić z wody.
Na talerzu ułożyć szparagi na to jajko w koszulce oraz polać przygotowanym dresingiem , całość doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Smacznego

11:52, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 maja 2015

Warzywa do obiadu zamiast surówki robią się praktycznie same, wystarczy obrać przyprawić i do piekarnika. I po 30-40 minutach są już gotowe słodka marchewka aromatyczna cebula i pyszne ziemniaczki. Oczywiście dodajecie warzywa jakie akurat macie pod ręką lub jakie lubicie. Polecam

przepis własny

porcja na 2 osoby

  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • 3-4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku

Warzywa obrać, umyć i osuszyć pokroić na średniej wielkości kawałki i przełożyć do formy wraz ziołami - posypać przyprawami oraz polać sosem sojowym wstrząsnąć kilkakrotnie aby przyprawy pokryły całe warzywa. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wstawić całą zawartość , piec ok 30-40 minut aż warzywa będą miękkie, wyjąć i podawać np do mięsa lub zjadać same.

Smacznego

18:31, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 lutego 2015

Pieczona dynia uwielbiam ją pod każda postacią zarówno na ciepło jak i na zimno - prosto z piekarnika lub jako dodatek do sałatek. Akurat jeszcze zostało mi jeszcze kilka sztuk, więc tym razem padło na pieczoną z dodatkiem tahini która nadaje jej fajnego smaczku. Polecam 

przepis własny
  • ok 1/2 średniej wielkości dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 2 łyżki pasty tahini
  • ok 2-3 łyżki tartego parmezanu
  •  garść rozmarynu suszony lub świeży

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, pokroić w grubszą kostkę - przełożyć do miski.

Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą i tahini - natrzeć dynię , następnie posypać papryką i ziołami a na końcu polać oliwa i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posypać dynię - łyżką tartego parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut aż dynia będzie miękka, sprawdzić patyczkiem. Gdy dynia będzie już upieczona posypać ją jeszcze raz tartym parmezanem i wstawić ponownie do piekarnika aby ser lekko się rozpuścił - podawać na ciepło.

Ewentualnie można posypać jeszcze solą przed samym podaniem.

Smacznego

10:37, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 listopada 2014

Na blogu było już ,,risotto dyniowe,, ale tym razem w trochę innej wersji - pomarańczowej z dodatkiem czerwonego pieprzu słodkiego groszku oraz odrobiną sera pleśniowego który nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Polecam

przepis własny

Na ok 4 porcje

  • 500 g dyni
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta świeżo mielonej soli
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 pomarańcze
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę następnie posypać słodką papryką solą - polać oliwą wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 15-20 minut. Dynia ma być półtwarda.

Na patelni rozgrzać oliwę dodać drobno pokrojone szalotki i zrumienić na patelni, wsypać ryż smażyć aż się zeszkli następnie zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok na razie z jednego owocu. Dodać półtwardą dynię i smażyć na małym ogniu - mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie całą zawartość soku wlewać po jednej chochelce bulionu gdy wchłonie płyn dodać kolejną i tak powtarzać aż skończy się cały wywar. Pod koniec smażenia wrzucić kawałki sera oraz groszek i wlać wyciśnięty sok z drugiej pomarańczy doprawić jeszcze utartym czerwonym pieprzem ewentualnie solą i podawać na gorąco .
Smacznego 

17:22, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 listopada 2014

Dynia to  doskonały zamiennik ziemniaków i mniej kaloryczny , przygotowuje się praktycznie sam i to w krótkim czasie. Robię go ze świeżym rozmarynem który nadaje mu niezwykłego smaku i aromatu a otarta skórka z cytryny nadaje świeżości - koniecznie musicie spróbować. Oczywiście rozmaryn możecie zamienić na inne świeże zioła jeżeli go nie lubicie np tymianek, bazylię... Polecam

przepis własny

na 2 porcje

  • 1/4 dyni średniej wielkości dyni
  • ok 125 ml domowego wywaru lub wody
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu , pestek  skóry, pokroić ją w grubszą kostkę.  Do garnuszka wlać wywar lub wodę wrzucić pokrojoną dynię, gałązki rozmarynu oraz otartą skórkę z cytryny -   przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem,  co jakiś czas zamieszać. Gotuję całość ok 15-20 minut do miękkości, ale nie rozgotowuję całkiem lubię kiedy jest półtwarda.  Można ewentualnie doprawić jeszcze solą.

  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka lub jedna czubata łyżka jogurtu naturalnego ewentualnie kwaśniej śmietany

Do ugotowanej dyni  wrzucić łyżkę masła, wlać odrobinę mleka - całość ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i podawać do obiadu.
Smacznego

19:12, kasandraa6 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 sierpnia 2014

Lekka i aromatyczna sałatka z fasolki szparagowej, jest bardzo zdrowa dlatego powinniśmy ją jadać jak najczęściej, puki sezon na nią trwa. Zawiera dużo witamin i składników odżywczych oraz fosfor, potas... a także błonnik który wspomaga układ trawienny. Polecam

przepis własny
  • 350 g fasolki szparagowej
  • spora garść świeżego siekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziarn czerwonego pieprzu
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka mielonego lnu 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli gruboziarnistej
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Fasolkę umyć odciąć końcówki z obu stron następnie przekroić na dwie połówki lub trzy - odstawić. W garnku wstawić wodę gdy zacznie się gotować wrzucić fasolkę i gotować ok 15 minut aż będzie na wpół twarda - odcedzić i przelać zimną wodą

Fasolę osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, w moździerzu utrzeć sól z pieprzem dodać do fasoli wraz z ziarnami sezamu (można podprażyć na suchej patelni) na końcu wymieszać z olejem z suszonych pomidorów , suszonym lnem oraz siekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego

17:21, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 września 2013

Rzodkiewka najpierw gotowana potem karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie - jest pozbawiona ostrości a staje się bardzo delikatna. Świetnie pasuje do niej  jajko sadzone :-) Polecam. 

oryginał
  • 2 pęczek rzodkiewek 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 duża łyżka masła 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 limonki 
  • garść płatków migdałów 

W garnku wstawić wodę - posolić. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 minut aż lekko zmiękną - odcedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać miód i rzodkiewki chwilę karmelizować następnie dodać sok wyciśnięty z połowy limonki - wymieszać. Rzodkiewki wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać migdałami - można je wcześniej uprażyć na suchej patelni. 

Smacznego

09:50, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 24 czerwca 2013

 

Bakłażany można j jeść na tysiąc sposobów, dziś proponuję zapiekane z czterema serami - zwłaszcza że jestem fanką serów :-) . Danie wyszło wyśmienite delikatne i sycące. Polecam :-)

przepis własny
  • 1 duży bakłażan
  • 3 pieczarki
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 żółty pomidor
  • 1 pomarańczowy pomidor

Bakłażan umyć , osuszyć - pokroić w plastry na sześć części lekko posolić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bakłażany posypać chilli w proszku i suszonymi ziołami. Następnie poukładać plasterki pieczarek, pomidorów i serów posypać ponownie suszonymi ziołami i czarnym sezamem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut do zrumienienia. 

Smacznego 

08:49, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (3) »
środa, 22 sierpnia 2012

Lubicie kukurydzę , ja tak i to w każdej postaci kiedy byłam mała i mieliśmy ją posadzoną w ogrodzie zawsze przy niej siedziałam i obserwowałam jak rośnie a potem się nią zajadałm - surowymi kolbami - do dziś je lubię gotowaną czy też nie. A oto sposób gotowania jaki dostałam od pewnej Pani z targu. Zawsze gotowałam kukurydzę dość długo z dodatkiem soli. Okazało się jednak że sól w wodzie jest zbędna bo i tak solimy z wierzchu. Do tego roztopione masełko oj lubię to lubię razem z dziećmi bo mąż to raczej mięsożerny jest to mu wybaczam :-)

przepis własny
  • kukurydza
  • sól
  • masło

opcjonalnie

  • kolorowy pieprz

Kukurydzę oczyszczamy, wstawiamy wodę na gaz gdy zacznie się gotować wkładamy kukurydzę uważając przy tym aby się nie oparzyć i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy wodę, a kukurydzę pozostawiamy jeszcze w garnku pod przykryciem na ok 10 minut, i gotowe - podajemy na gorąco z kawałkami masła i odrobiną świeżo mielonego pieprzu .

Smacznego

09:34, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (6) »
środa, 18 lipca 2012

Bardzo lubię kalafior mogę go jeść w każdej postaci a dzieci przepadają za nim. W dodatku jest jednym z cenniejszych warzyw zawiera potas,magnez, wapń, żelazo,karoteny i wiele innych oraz witaminy takie jak K,B1,B2,B6,C.Jest delikatny w smaku a rozmaryn nadaje mu tu charakteru. Podczas gotowania dodajemy do wody odrobinę cukru aby mniej śmierdziało podczas gotowania, bo niestety wydziela taki zapach :-). Polecam

przepis własny


  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 1 garść świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej

 Rozpuścić masło na patelni dodać rozmaryn, a następnie wrzucić kawałki kalafiora i podsmażyć aż kalafior się zrumieni, podawać na gorąco.

Smacznego

 

Tagi: zioła
11:14, kasandraa6 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach