Placki, naleśniki, pierogi

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Lubicie zapiekane jabłka z ryżem i cynamonem ? jeżeli tak to coś dla Was ale w troszkę innej wersji ;-) Pieczone placki z ryżu z dodatkiem cynamonu i pysznego jogurtu cytrusowego ;-) Są chrupiące i wilgotne a maczane w jogurcie smakują super. Nawet na zimno smakują dobrze. Można je przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Polecam

przepis własny

na ok 14 sztuk

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 białko

ponadto

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Do miseczki przełożyć ryż, zetrzeć na średnich oczkach obrane jabłka - następnie wymieszać. Doprawić cynamonem, na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go roztopionym olejem kokosowym wykładać po łyżce masy i uformować w kształcie placka. Nagrzać piekarnik do 200 C  i wstawić blaszkę można jeszcze posypać przyprawą z wierzchu. Piec ok 30 minut do zrumienienia się - w połowie czasu pieczenia można odwrócić je na druga stronę, ale trzeba uważać aby się nie oparzyć. Najlepiej gdy placki się dość zrumienią od spodu wtedy będą lepiej odchodzić od papieru. ( Ja użyłam do tego płaskiej szufelki.)

na jogurt cytrusowy

  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miałkiego twarogu
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki + otarta skóra

Wszystkie składniki przełożyć do małej szklaneczki i wymieszać - podawać z upieczonymi plackami.

*Placuszki można usmażyć również na patelni ale wtedy potrzeba nam większej ilości tłuszczu .
Smacznego

poniedziałek, 23 lutego 2015

Przedstawiam Wam dziś krokiety , które są pyszne i bardzo sycące, nie są to tradycyjne krokiety jaki się robi na święta ale są równie dobre choć oczywiście każdy ma inny smak. Polecam

przepis własny

na ciasto naleśnikowe

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70 g mąki razowej
  • 90 g mąki orkiszowej
  • oliwa do posmarowania patelni

Wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować do połączenia składników - zostawić na ok 30 minut by odpoczęło.

na farsz

  • oliwa do posmarowania patelni.
  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • mały szczypiorek
  • 200 g twarogu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chilli w proszku

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą wrzucić do garnuszka i zalać wodą.  Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę -pod koniec gotowania posolić.
Liście kapusty pekińskiej pokroić na cienkie i małe paseczki,  przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu - posolić. Gdy się zrumieni zdjąć z ognia i wrzucić do ryżu, następnie szczypiorek pokroić na drobno i przesmażyć - również dodać do ryżu. Pestki dyni i słonecznika zrumienić na suchej patelni teflonowej dodać do ryżu - wszystko wymieszać z twarogiem doprawić.
Rozgrzać patelnię teflonową i posmarować ją pędzelkiem maczanym w oliwie. Wylewać na patelnię po łyżce masy i smażyć z obu stron do ścięcia się ciasta.
Na usmażone naleśniki nakładać na środek farszu zwijać boki do środka następnie zrolować. Patelnie rozgrzać i zrumienić krokiety z obu stron.
Smacznego

piątek, 20 lutego 2015

Dziś zachęcam was do spróbowania moich pieczonych placków z dodatkiem ryżu, są pożywne i mało kaloryczne bo pieczone w piekarniku a nie na tłuszczu... oczywiście możecie usmażyć je na oleju, ale uważam że takie są o wiele lepsze  w dodatku nie musimy stać nad patelnią i ich pilnować. Z wierzchu są chrupiące a w środku wilgotne - takie właśnie lubię najbardziej. Polecam podać z sosem jogurtowym który nadaj im fajnego posmaku dzięki kropli oleju z pestek dyni. Polecam

przepis własny

 na placki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cukinia
  • 2 białka + 1 żółtko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g sera typu feta (słony)
  • 50 g łuskanych fistaszków bez soli
  • 50 g łuskanych pistacji solonych
  • 2 łyżki sezamu
  • garść bazylii
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki tartego parmezanu

na sos jogurtowy

  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka posikanego szczypiorku
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki oliwy z pestek dyni


Do miski wsypać ryż dodać zioła, ser, orzechy,sezam, rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz jajka - wymieszać i zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie zetrzeć do masy na średnich oczkach cukinię - wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżce masy w odstępach ok 1 cm lekko spłaszczając. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 10 minut z każdej strony.
Do jogurtu wsypać posiekany szczypiorek oraz bazylię - dodać sok z limonki wraz z otartą skórką z połowy owocu. Całość przełożyć do miseczki, a po wierzchu polać oliwą - delikatnie zamieszać i podawać z plackami.

Smacznego

sobota, 24 stycznia 2015

Delikatne placuszki cytrynowe przygotowane na bazie twarogu, są lekkie i puszyste. Kiedy jest na to czas przygotowuje je w sobotę czy niedzielę specjalnie dla dzieci które je uwielbiają z różnymi dodatkami owocowymi lub śmietaną. A to jedyny sposób który zostanie zjedzony pod postacią twarogu:-) Polecam

przepis własny
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka (118g)
  • 50 ml drobnego cukru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

ponadto

  • cream fresh
  • cukier puder 

Do miski przekładam wszystkie składniki i miksuję do połączenia składników. Następnie rozgrzewam patelnie z odrobiną tłuszczu i kładę po łyżce na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu i przewracać łopatką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać 1-2 łyżki mąki. Przekładam na ręczniki papierowe aby odsączyć je z tłuszczu a następnie na przełożyć na talerz i podawać z posypane cukrem pudrem z cream fresh , owocami lub dżemem. 

Smacznego

czwartek, 08 stycznia 2015

 

Placki z gotowanej kaszy gryczanej wystarczy dodać kilka składników wymieszać, upiec i gotowe. Doskonałe jako przekąska z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i wilgotne. Podaję je z dresingiem jogurtowym i odrobiną tartego parmezanu. Można je jeść na ciepło od razu z wyjętego piekarnika ale na zimno również bardzo dobrze smakują i można je zabrać ze sobą do pracy . Polecam

przepis własny

Na 15 placków

  • 2 szklanki ugotowanej  kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • 1/4 kalarepki
  • pół pęczka szczypiorku
  • zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli)

Kaszę ugotować na sypko - wystudzić i przełożyć do miski. Następnie zetrzeć na średnich oczkach marchewkę oraz kalarepkę. Szczypiorek pokroić drobniutko i dodać do reszty składników wraz z ziołami. Orzechy posiekać drobniutko i również przełożyć do miski - na końcu wbić jajka dodać przyprawy oraz zmielone płatki - połączyć składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać po łyżce farszu i formować okrągłe placki łyżką. (na mojej blaszce mieści mi się dziewięć placków) Piekarnik nagrzać do 180 C i wstawić blachę z plackami piec ok 10 minut po tym czasie delikatnie odrywać od papieru najlepiej płaską łopatką - uważać aby się nie poparzyć odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut do zrumienienia się. Podawać z sosem jogurtowym

sos jogurtowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki

Wszystkie składniki wymieszać i podawać z upieczonymi plackami.

opcjonalnie

  • 1 łyżka tartego parmezanu do posypania

Smacznego

i jeszcze kolka fotek...

czwartek, 14 sierpnia 2014

 

Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam
 przepis własny

na ok 16 sztuk

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3 spore garście rukoli
  • 2 małe jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.


niedziela, 20 lipca 2014

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają :-) Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy śniadaniu to nie znajdziecie) :-) najczęściej to jednak są owoce wymieszane z twarogiem lub jogurtem naturalnym... Polecam

przepis własny

 Na ok 6 sztuk

  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu( dokarmionego dzień wcześniej )
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 

Jajka z solą ubić dodać miód ,olej i zakwas oraz mąkę ze szczyptą drożdży . Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło, następnie rozgrzać gofrownicę i dalej postępować według obsługi producenta. 

 Na twaróg z owocami

  • 200 g chudego twarogu 
  • 1 szklanka borówek lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 

ponadto 

kilka malin i borówek do posypania 

Twaróg utrzeć z borówkami lub porzeczką (latem daję zmrożoną) oraz miodem - mi osobiście nie potrzeba więcej dosładzać, ale Wy dosłodźcie sobie według waszego smaku. 

Na przestudzone gofry wykładam odrobinę twarogu i posypuję świeżymi borówkami oraz malinami - ewentualnie można polać jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego 

i jeszcze trochę fotek

 

piątek, 06 czerwca 2014

 

Ostatnio prowadzę bardziej sportowy tryb życia i co za tym idzie zdrowiej się odżywiam dlatego na blogu będzie teraz więcej zdrowych przepisów a tymczasem zapraszam na pierożki na cieście pełnoziarnistym z pysznym nadzieniem. zapraszam

przepis własny

 Na 25-28 sztuk

ciasto

  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej 
  • szczypta soli

Do zimnej wody dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto zostawić na ok pół godziny zawinięte folią aby odpoczęło. 

farsz

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 łyżki oliwy 

Botwinkę umyć i osuszyć, małe buraczki odciąć a liści z ogonkami drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną botwinkę dodać rozgnieciony czosnek posolić i przesmażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę - wystudzić.

Do miseczki przyłożyć twaróg, pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do twarogu wraz z dwoma łyżkami oliwy z pomidorów oraz przestudzoną botwinką połączyć i ewentualnie doprawić solą.  

Na gaz wstawić wodę posoloną z łyżką oliwy. 

Rozwałkować ciasto i pokroić w kwadraty czy też wykrawać kółka nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Ciasto podsypywać mąką, tak przygotowane pierożki wrzucam po kilka sztuk na gotującą się wodę i mieszam - gotować od wypłynięcia ok 1-2 minutki.

Pierogi od razu wykładam na talerz i posypuję czarnuszką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i czarnuszką.

Smacznego

poniedziałek, 02 czerwca 2014

Na czwarte urodziny bloga postanowiłam zrobić torcik ale tym razem nie na słodko leczy wytrawnie z jarmużem :-)  Bardzo się cieszę że mogę nadal pisać choć na blogowanie chciałabym na pewno poświęcić więcej czasu niestety jakoś mi go brakuje... ale cieszy mnie to ze jesteście tu i czytacie to co piszę to sprawia mi radość każdego dnia - dziękuję :-Na czwarte urodziny bloga 

przepis własny
  • 250 ml mleka 
  • 125 ml gazowanej wody 
  • 1 jajko 
  • 150 g mąki pełnoziarnistej 
  • 20 g otrębów gryczanych 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 spore garści jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Do naczynia wlać mleko, wodę oraz jajko i oliwę - zmiksować. Następnie jarmuż umyć pokroić na mniejsze kawałki i dodać do płynnej masy zmiksować blenderem.Wsypać mąkę oraz otręby - połączyć składniki - jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody a jeżeli zbyt rzadka to odrobinę mąki. Smażyć na patelni teflonowej na rumiano z obu stron , najlepiej bez tłuszczu.

 nadzienie

  • 250 g chudego twarogu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 5 pomidorów suszonych w oliwie 
  • 300 g pieczarek 
  • 400 g jarmużu 
  • sól do smaku 
  • 1 świeża chilli 
  • 1 gałązka świeżej bazylii 
  • 1 gałązka świeżego oregano 
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni. 

Cebulę obrać pokroić w piórka i usmażyć na rumiano z odrobiną soli. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i również usmażyć na rumiano - zdjąć z ognia. Wrzucić jarmuż i przesmażyć - zdjąć z ognia, posiekać doprawić solą.  Twaróg utrzeć z jogurtem, pomidory pokroić w drobną kostkę wraz z chilli - wymieszać z twarogiem. 

Naleśniki posmarować twarogiem  następnie posypać usmażonymi pieczarkami z cebulką,posypać  świeżymi ziołami oraz posikanym jarmużem i tak postępować z kolejnymi naleśnikami. Na końcu posypać uprażonym słonecznikiem. wstawić do lodówki na ok godzinę. 

Podawać na zimno lub ciepło po lekkim podgrzaniu w piekarniku.

Smacznego 

poniedziałek, 26 maja 2014

Placki z płatków orkiszowych z dodatkiem banana są lekkie i delikatne w smaku. A limonka je orzeźwia do tego są zdrowe zawierają sporo witamin i minerałów polecam na zdrowe śniadanie :-)

przepis własny
  • 1 szklanka płatków orkiszowych 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 całe jajko + 1 białko 
  • szczypta soli 
  • 1 limonka 
  • 3-4 łyżki mąki razowej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 duży banan 

Ponadto 

  • 1 -2 łyżki cukru trzcinowego 

Cukier zmielić na puder. 

W misce wymieszać jajka z jogurtem  dodać płatki, otartą skórkę z limonki oraz  oliwę z oliwek. Banana obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę - skropić sokiem z limonki, połączyć z płatkami. Smażyć na patelni teflonowy najlepiej bez tłuszczu z obu stron aż się zrumieni.

Podawać z trzcinowym cukrem pudrem. 

Smacznego 

 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach