Na śniadanko

piątek, 11 grudnia 2015

 

Dziś kanapki na śniadanko, ale można je zrobić również w wersji mini np na imprezę sylwestrową. Wiem że to jeszcze czas ale zleci zanim się obejrzymy . Kanapeczki z kremowym mascarpone do tego paseczki chrupiącego ogóreczka i pyszny kremowy wędzony łosoś skropiony sokiem z cytryny i jeszcze gałązka tymianku hm pycha.

Polecam

przepis własny

porcja dla jednej osoby

  • 3 kromki ciabatty
  • ok 2 łyżki serka mascarpone
  • ok trzy plastry wędzonego łososia (w zależności od wielkości )
  • ok 1/4 długiego ogórka zielonego

ponadto

  •  małe kawałki cytryny
  •  sól, pieprz
  •  tymianek


Kanapki posmarować serkiem mascarpone , następnie ogórka ubyć i osuszyć obrać obieraczką z ząbkami która od razu tnie na paski. Paski ogórka ułożyć na kanapkach posolić i popieprzyć , na to ułożyć plasterki wędzonego łososia skroić sokiem z cytryny położyć po gałązce tymianku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać
Smacznego 

niedziela, 15 marca 2015

Mój smak dzieciństwa to był zapiekany ryż którego nie cierpiałam - po pierwsze przez ryż a po drugie przez cynamon, aba te składniki teraz uwielbiam praktycznie pod każdą postacią no poza ryżem w zupie - jakoś mi przeszkadza ;-) A oto dziś moja porcja śniadaniowa bo zostało trochę ryżu z obiadu = którego z pewnością nikt nie tknie no poza mną ;-) To proste i szybkie nieskomplikowane śniadanko które nas z pewnością nasyci na długi czas. Polecam

 

przepis własny

porcja na 1 osobę

  • ok 50 g ugotowanego dzikiego ryżu
  • 1 jabłko
  • ok 5-6 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • opcjonalnie
  • 1-2 łyżki słonecznika *

Słonecznik sparzyć wrzątkiem i przesmażyć na suchej patelni - odstawić. Jak przestygnie wymieszać z ryżem.

Jogurt wymieszać z miodem , jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na dno szklanki wsypać połowę ryżu na to jogurt i posypać cynamonem aż pokryje cały jogurt na to starte jabłko i znowu ryż, jogurt, jabłko, cynamon.

Jak jabłka będą już starte to najlepiej skropić je sokiem z cytryny aby nieściemniały. 

Można schłodzić w lodówce lub podawać od razu.

*Oczywiście możecie pominąć słonecznik - choć on nadaje fajnej chrupkości.

Smacznego

czwartek, 05 marca 2015

Omlet to coś co uwielbiam zjadać rano, no poza płatkami i jogurtem :-)  choć nie zawsze jest na to czas. Uwielbiam go ja i reszta mojej rodziny choć każdy ma swoje ulubione smaki. Już pojawiło się kilka moich propozycji na omlety i oto kolejna w wersji bez mąki, ale tylko dla tych co lubią gorzką czekoladę :-)

przepis własny

porcja na 1 osobę

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • oliwa do smażenia (minimalna ilość)
  • ponadto
  • 100 g twarogu
  • ok 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/2 łyżeczka ziarn chia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać miód, żółtka i kakao w proszku - delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu, aż się zetnie i zrumieni,odwrócić na drugą stronę (przy pomocy łopatki) - smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia położyć talerz na patelni dosłownie na minutkę aby lekko się ogrzał,(talerzem przykrywamy patelnię) zdjąć uważając przy tym aby się nie oparzyć. Przełożyć omlet na ogrzany talerz posmarować masłem orzechowym , twarogiem - ułożyć plasterki kiwi, posypać prażonym sezamem i ziarnami chia.
Smacznego

*Jeżeli chcecie taki omlet można usmażyć w wersji bez żółtek ale wtedy trzeba zwiększyć o jedną łyżkę kakao.

środa, 29 października 2014

Na śniadanko dziś grilowane kanapki z chałki dyniowej z domowym pesto ze szpinaku i ciągnącym się serem - to coś co lubię najbardziej... Taką kanapkę można zrobić na dwa sposoby albo grilować na patelni lub w tosterze, a że nasz toster poszedł na emeryturę to została nam tylko patelnia :-) Kanapki wyszły smaczne i pożywne najgorzej jak każdy zażyczy sobie z innymi dodatkami ;-) Polecam

przepis własny
  • 2 kromki pieczywa dyniowego
  • spora garść szpinaku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 3 plastry sera typu koryciński
  • kilka plastrów cukinii lub kabaczka


Na patelni grilowanej podsmażyć kabaczka ( u mnie jeszcze z młodymi pestkami - uwielbiam). W moździerzu utrzeć porwane liście szpinaku z rozgniecionym czosnkiem oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Gdy utrzemy trochę dodać parmezan i oliwę truflową i ucierać jeszcze chwilę ale niezupełnie na gładko. Posmarować pieczywo położyć plastry sera na to świeże liście bazylii i przykryć drugą kromką. Patelnię grilowaną rozgrzać i posmarować odrobina tłuszczu położyć kanapkę i grilować - przycisnąć gdy się zrumieni odwrócić na drugą stronę i przypiec.
Zdjąć z ognia przekroić na pół i podawać.
Smacznego


przepis dołączam do ,,Festiwalu Dyni,,

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kolejny omlet na śniadanie tym razem bez mąki lecz z samych jaj i świeżych ziół z dodatkiem kiełbasy która nadaje mu lekkiej pikanterii, a ser słoności dlatego do tego omleta nie dodaję żadnych przypraw, jest bardzo aromatyczny dzięki świeżym ziołom prosto z mojego ogrodu jeżeli ubijamy jajka będzie pulchny i delikatny. Polecam :-)

przepis własny
  • 3 jajka ekologiczne 
  • garść świeżych  ziół  (oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn, kwiatki ogórecznika )
  • 16 cieniutkich plastrów kiełbasy chorizo
  • 5 plastrów seta typu koryciński 

Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć plasterki chorizo - zdjąć z patelni i odstawić. Jeżeli wytopiło się nam zbyt dużo tłuszczu odlać go. Jajka wbić do miski i lekko ubić, następnie dodać porwane na kawałki zioła dodać trzy plastry sera pokrojonego na kawałki i podsmażoną kiełbasę - wszystko razem wymieszać, wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka będą już od spodu ścięte zsunąć na talerz przykryć patelnia i odwrócić smażyć do lekkiego zrumienienia położyć na połówce dwa plastry sera i przykryć druga połową omleta - gdy ser zacznie się roztapiać przełożyć na talerz i podawać .

Smacznego 

niedziela, 13 lipca 2014

Omlet na śniadanie w sobotę czy niedzielę to chyba już tradycja wszyscy go uwielbiają dla każdego z innymi dodatkami a czasem smażę ich naprawdę dużo :-) Ja najbardziej lubię z owocami lub ziołami prosto z mojego ogrodu. Omlet jest bardzo puszysty i mięciutki, można go zrobić również na słodko to już zależy od waszego smaku i fantazji Polecam

przepis własny

Porcja dla jednej osoby

  • 3 białka + 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki razowej lub orkiszowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 garście świeżych ziół ( bazylia,oregano,tymianek,roszponka,kolendra)
  • 20 strączków groszku 
  • 10 sztuk malin 
  • 3 łyżki tartego parmezanu +1 łyżka do posypania 
  • kilka kwiatków ogórecznika

Świeże zioła umyte i osuszone posiekać na drobniejsze kawałki , groszek obrać ze strączków dodać do ziół wraz z malinami i trzema łyżkami tartym parmezanu - odstawić. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , w międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową z łyżką oleju. Do ubitych białek dodać nasiona chia oraz  mieszankę ziół,groszku i malin oraz żółtka i mąkę wszystko delikatnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu uważać aby się nie przypaliło gdy się zrumieni przerzucić łopatką na drugą stronę ale jeżeli nie macie w tym wprawy wystarczy zsunąć na talerz przykryć patelnią i odwrócić razem - w ten sposób odwrócimy na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni i zetnie w środku, jeżeli nie macie pewności czy omlet się dopiekł można wstawić całość na chwilę do rozgrzanego piekarnika ( ale uwaga nie każda patelnie jest do tego przystosowana). Pod koniec smażenia przykrywam talerzem na którym będzie podany omlet  aby się zagrzał a omlet nie opadł . Na gotowy omlet układam kilka malin, kwiatów ogórecznika oraz posypuję łyżką parmezanu. 

Smacznego 

niedziela, 24 listopada 2013

Jak już zauważyliście uwielbiam omlety na śniadanie z różnymi dodatkami czy to na słodko, czy słono lub wytrawnie. Zwłaszcza kiedy jajek pod dostatkiem dzięki naszym kurą :-) Do tego obowiązkowo sok 100% Tymbark i śniadanie gotowe. Polecam

przepis własny
  • 3 jajka 
  • 1 spora garść kiełków 
  • 60 g sera mozzarella 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1/4 kawałka świeżej papryki 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Jajka lekko ubić odstawić, resztę składników pokroić na mniesz kawałki i wymieszać z jajkami - doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i wylać masę jajeczną usmażyć z oby stron na rumiano . Podawać ze świeżymi kiełkami oraz szklanką soku.

Smacznego 

Przepis bierze udział w konkursie Tymbark na Durszlaku

czwartek, 21 listopada 2013

Dziś na śniadanie proponuję kanapki z pieczoną dynią i burakiem - choć nie tylko.Do tego porcja soku Tymbark 100% bez cukru. Często warzywa do kanapek piekę dzień wcześniej bo rano zawsze brakuje czasu. Polecam 

przepis własny
  • 1 mały kawałek dyni 
  • 1 podłużny burak 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 Oczyszczoną dynię posolić , posypać ziołami i polać oliwą, buraka upiec wraz z dynią w 200 C ok 20 minut.

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem
  • 1 łyżeczka masła 
  • garstka mieszanych sałat 
  • kawałek upieczonej dyni 
  • garstka kiełków 
  • 1/4 łyżeczki czarnego sezamu 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem 
  • 1 łyżeczka serka mascarpone 
  • garstka mieszaniny sałat 
  • mały upieczony burak 
  • 3 plasterki sera mozzarella
  • mała gałązka świeżego rozmarynu  
  • pieprz świeżo mielony

 Pierwszą kromkę posmarować masłem , ułożyć listki sałat na to pokrojoną w plasterki dynię oraz kiełki posypać ziarnami czarnego sezamu. 

 Drugą kromkę posmarować serkiem i ułożyć listki sałat , na to obrany i pokrojony burak przełożony plasterkami mozzarelli - całość doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. 

Podawać z sokiem pomarańczowym tymbark.  

Przepis pierze udział w konkursie Tymbark

czwartek, 07 listopada 2013

 

Bardzo delikatny omlet z jabłkami polecam na śniadanie czy też kolację. Dzieciaki były strasznie szczęśliwe kiedy mogły go porozrywać paluszkami jadząc  bez użycia  widelca I maczając w konfiturze wiśniowej. Polecam

oryginał

Na 3 porcje

  • 40 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka rumu
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 białek
  •  szczypta soli
  • 1 duże jabłko obrane i starte na tarce o grubych oczkach.
  •  cukier trzcinowy do posypania omletu ( u mnie cukier puder i dżem wiśniowy)
  • olej i kawałek masła do smażenia

 Żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mleko,rum ,śmietankę oraz mąkę - wymieszać. W drugiej misce ubić białka - delikatnie wymieszać z masą jajeczną. 

Na patelni rozgrzać tłuszcze, wylać 1/3 ciasta gdy zacznie się ścinać wyłożyć 1/3 startego jabłka posypać cukrem i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 C i piec ok 5 minut pod górną grzałką. 

 Ja zamiast wkładać do piekarnianina wylałam jeszcze odrobinę ciasta i przewróciłam na druga stronę - gdy całość się zrumieniła - wyłożyłam na ogrzane talerze aby omlet nie opadł. Puste talerze ogrzałam kładąc je na patelni pod koniec smażenia potem zdjęłam ścierką bo były gorące i nałożyłam omlety. 

Smacznego 

poniedziałek, 21 października 2013
Aromatyczny omlet z dynią i duszoną  cebulą z dodatkiem miodu....  i rozmarynem do tego jeszcze ser z niebieską pleśnią  cóż pop prostu same pyszności.
przepis własny
  • 2 jajka
  • 300 g dyni
  • 1 łyżka miodu 
  • szczypta soli
  • 1 mała cebulka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 40 g sera z niebieską pleśnią lub fety
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub słodkiej
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • garść kiełków

Dynię oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i odstawić, następnie cebulę pokroić w piórka wymieszać z dynią i poddusić na patelni z odrobiną masła i miodu  - pod przykryciem.

W międzyczasie jajka roztrzepać dodać posiekany rozmaryn, tymianek oraz odrobinkę pieprzu i ostrej papryki w proszku. Następnie dodać do jajek podduszoną dynię z cebulą i pokrojone na mniejsze kawałki ser, całość wymieszać z mąką - wylać na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego

przepis bierze udział w festiwalu Dyni 2013

 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach