Chleby na drożdżach

poniedziałek, 05 października 2015

Aromatyczny chlebek dyniowy z ziołami i dodatkiem czosnku. Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika ;-) w dodatku bardzo prosty do wykonania w takim jesiennym klimacie. Polecam 

przepis własny 

na 1 bochenek 

  • 200 g ciepłej wody 
  • 100 g sera koziego 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 220 g pure z dyni  
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 500 g mąki orkiszowej

Do miski przełożyć pure dyniowe, ciepłą wodę , drożdże i miód - wymieszać do połączenia składników.  Odstawić na 15 minut , w międzyczasie posiekać zioła i rozgnieść czosnek - wrzucić do pure dyniowego oraz dodać sól , pokruszony ser kozi i dodawać powoli mąkę - zagniatać aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 -1,5 godziny w zależności od ciepła jakie panuje w danym pomieszczeniu.  Po tym czasie odgazować ciasto. Uformować chlebek lub przełożyć do formy  (podsypując mąką gdyby zbyt mocno się kleił). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 minut aby lekko podrosło.  W tym czasie rozgrzać piekarnik 200 C  wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą, chleb  piec ok 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45 minut aż skórka z wierzchu będzie zarumieniona a chleb będzie wydawał głuchy dzwięk od spodu. Ewentualnie można sprawdzić patyczkiem przebijając chleb gdy nie ma śladu surowego ciasta to znaczy że jest upieczony. 

Smacznego

sobota, 28 marca 2015
Dziś zapraszam na razowy chlebek nadziewany szpinakiem i serem fetą w ramach wydarzenia ,,Wypiekanie na śniadanie,, Zrobiłam z połowy porcji gdyż jestem jedyną osobą w tym domu która jada szpinak ;-) może kiedyś to się zmieni kto wie ... Przepis z lekką modyfikacją na własne potrzeby smakowe. Trochę się obawiałam pieczenia tego chlebka bo ani w nim drożdży ani zakwasu tylko na proszku do pieczenia. Ale zaskoczył mnie on bardzo pozytywnie, podczas pieczenia zapach rozchodził się po całym domu i już chciało się go jeść. Po upieczeniu i wystudzeniu okazał się niesamowity w smaku chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku - pycha. Na pewno go zrobię jeszcze nie raz. Polecam

  • 2 małe czerwone cebulki
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 60 g mąki razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 125 ml maślanki
  • 1 jajko (60 g)
  • 40 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Cebulę pokroić drobno w kostkę , rozgrzać oliwę i podsmażyć - następnie wrzucić szpinak i smażyć razem z cebulą mieszając co jakiś czas aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość - zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać mąki wraz proszkiem do pieczenia, solą i  połową startego parmezanu. Następnie wbić jajko i dodać maślankę i zagnieść ciasto.
Ciasto zostawiam na ok pół godziny aby odpoczęło i odrobinę podrosło.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm wyłożyć szpinak , posypać fetą i parmezanem - zrolować na roladę a końcówki ciasta skleić i podwinąć do spodu. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia naciąć ostrym nożem na ukos paski na chlebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut .
Wystudzić przed podaniem.
Smacznego



przepis pochodzi z książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
w ramach ,,Wypiekanie na śniadanie,, z małymi moimi zmianami.
Razem ze mną piekli

 

 

wtorek, 28 października 2014

Bardzo aromatyczna bagietka dyniowa wzbogacona olejem truflowym - który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i zapachu. Bagietka nadaję się z dodatkami słodkimi jak również słonymi - idealnie komponuje się z serem i szpinakiem ale o tym już niedługo na blogu , Polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka pure z pieczonej dyni
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju z białych trufli
  • 3 i 3/4 szklanki mąki okriszowej


Jogurt utrzeć z drożdżami i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski przełożyć pure z dyni , dodać sól, olej z trufli oraz jogurt z drożdżami - wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i wyrobić ciasto ok 10 minut. przykryć folią spożywczą lub ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie gdy ciasto urośnie przerobić i uformować w wałek przeciąć wzdłuż na trzy części ale nie do końca zapleść warkocz - przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczę. Bagietkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni zostawić aby jeszcze podrosła na ok 20 minut (wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu) Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut sprawdzić patyczkiem czy nie ma śladu surowego ciasta.

Smacznego

środa, 02 czerwca 2010

CHLEBEK szczęścia

Naprawdę pyszny chlebek z tej stronki zwany ciastem szczęścia a dokładnie mówiąc chlebem Tureckim. Pamiętam jeszcze jako dziecko mama dostawała od kogoś ciasto i robiła a potem przekazywała innej osobie. Wtedy myślałam że jak go zjem to będę miała szczęście ha ha. Trochę jednak dziwi mnie jego wygląd gdyż jakieś tydzień temu zabrałam zaczyn do cioci - upiekłam i wyszedł mi kolor po upieczeniu biały a dziś sami zobaczcie wielkie zaskoczenie kolor miodowy a modu ani brązowego cukru w nim wcale niema zastanawia mnie czemu taki się dzieje, ale jeden i drugi był smaczny. Wszystkim bardzo polecam

ZACZYN:

Zmieszać ze sobą drewniana łyżką

  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej - przykryć słoik gazą i odstawić.
  • 1 Dzień NIC NIE ROBIĆ

2,3,4, Dzień mieszać drewniana łyżką

5 Dzień dodać :

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru

6,7,8 ,9 dzień mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką

10 dzień dodać :

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru

Z całego zaczynu odlać jedną szklankę.

Do reszty składników dodać :

  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę sody albo proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczkę cynamonu (ja nie dałam wcale)
  • 2-3 łyżki kwaśnego mleka lub śmietany
  • szczypta soli
  • bakalie; głównie rodzynki (u mnie wcale )

Piec w 180 C ok 60 minut.

Smacznego

CHLEBEK szczęścia

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach