Bułki

niedziela, 06 grudnia 2015

Dziś bułeczki na szybko gdy zabraknie pieczywa w domu , są bardzo smaczne i znikają jeszcze szybciej niż się pieką ,a ten chrupiący ser z wierzchu od razu wyjadany przez dzieci ;-)

 Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu . Po prostu pychotka . Polecam

przepis własny

na 6 sztuk

  • 250 ml mleka roślinnego - kokosowego lub migdałowego
  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 365 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki startego sera parmezanu do środka

ponadto

  • ok 6 łyżek startego parmezanu (do posypania )


W misce wymieszać mąkę z startym parmezanem i  odstawić. W garnuszku lekko podgrzać mleko, wraz z olejem kokosowym a następnie dodać drożdże i rozpuścić . Całość przelać do miski dodać szczyptę soli i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z tartym parmezanem - zagnieść ciasto ok 8-10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i przerobić je , następnie podzielić na osiem części . Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie zrobić na środku pętelkę a boki sznureczka przekładać do środka końcówki zlepić na końcu od spodu. Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować tłuszczem oraz posypać każdą bułkę parmezanem. Zostawić na ok 10 minut w ciepłym miejscu aby lekko podrosły i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C i piec ok 12-25 minut.
Wyjąć i przestudzić na kratce.
Smacznego 

 

11:25, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
piątek, 20 czerwca 2014

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

11:17, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 czerwca 2014

Po raz pierwszy uczestniczyłam w zabawie ,,Wypiekanie na śniadanie,, niestety wpis nie ukazał się w planowanym terminie :-( jak zwykle net nawalił... ale już wszystko wróciło do normy na szczęście  :-)

Bułeczki są niesamowicie chrupiące a w środku mięciutkie z lekką słodyczą doskonale smakują z serem pleśniowym i sałatą lub po prostu z domowym dżemem polecam .

orginalny przepis od Tatter

na ok 10-12 sztuk

zaczyn
  • 320g  pszennej maki chlebowej
    7 g drożdży świeżych
    340g letniego mleka
 W ciepłym mleku wymieszać drożdże oraz mąkę zostawić na ok 1 godzinę.
  • 215gmąki orkiszowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ( karmelizowałam na patelni na złoty kolor)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g stopionego masła
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny
ponadto
  • 1 jajko 
Do zaczynu dodaję roztopione miód,sól, przestudzone masło oraz karmelizowany cukier - łączę składniki. Następnie lekko ubijam jajko i wylewam do ciasta , stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami  - wyrabiam ok 10 minut pod koniec wyrabiania wsypuję żurawinę.  Ciasto przekładam do natłuszczonej miski i przykrywam tak pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odgazowuję i dzielę na 10 kawałków układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze aby lekko podrosły ok 15-20 minut ( w zależności od ciepła w pomieszczeniu), następnie smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 20-30 minut do zrumienienia się. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. 
Smacznego



13:06, kasandraa6 , Bułki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...

przepis własny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej - razowej

 Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i  wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego   

09:47, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
środa, 09 października 2013

Bardzo aromatyczne bagietki ze świeżymi ziołami, do wykonania w krótkim czasie takie chrupiące...  i nic mi więcej nie potrzeba :-) za każdym razem zachwycam się ich smakiem. Polecam

przepis własny

porcja na 2 bagietki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mały kawałek gałązki rozmarynu
  • kilka listków bazylii

 W misce wymieszać  mąk, sól  oraz posiekane świeże zioła - odstawić.

Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże zakwas i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do miski wlać maślankę, rozpuszczone drożdże z wymieszanym zakwasem, oliwę  wymieszać - dodać mieszaninę mąki i zagnieść ciasto ok 10 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej na dnie odrobiną mąki - odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i podzielić na dwie części - uformować dwa wałeczki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut na rumiano - wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

 
13:54, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (4) »
sobota, 09 lutego 2013

 

Chrupiące bułeczki z gruszką i niebieskim serem oraz bardzo aromatycznym olejem z bazyliom i czosnkiem - nie myślałam z początku że będzie tak wyczuwalny a jednak jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego mojego wypieki i takie bułeczki zabieram do pracy. A wam polecam jeśli lubicie takie smaki :-)

przepis własny
Na ok 10-12 sztuk
  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml mleko
  • 3 łyżki oleju kujawskiego z bazylią lub z bazylią i czosnkiem
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 g gruszki obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
ponadto
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/4 kubka oleju z bazylią do posmarowania

Do miski wlej ciepłe mleko dodaj drożdże olej i połącz składniki , następnie wsyp połowę mąki z solą - wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i kawałki gruszki i resztę mąki całość zagnieść - odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 30 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie lekko zagnieść ciasto zrobić wałek podzielić na 10-12 równych części, z każdego zrobić małe wałeczki, potem przekładać na przemian tworząc śrubę końcówkę przełożyć przez dziurkę i układać tak powstałe bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posmarować olejem i posypać białym i czarnym sezamem - zastawić jeszcze na 15 minut aby podrosły. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się, studzić na kratce.

Smacznego



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,??Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

 
16:39, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 11 października 2012

Aromatyczne bułeczki spiralki z musem jabłkowym migdałami i czarnym sezamem - hm musicie spróbować ...

przepis własny
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka miodu

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mus i pozostałe składniki - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość - odgazować, uformować wałeczki i zwijać w spiralę na przemian końcówkami. Posmarować roztopionym masłem i posypać czarnym sezamem oraz płatkami migdałów - zostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-25 minut do zrumienienia się - studzić na kratce. 

Smacznego

14:09, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 14 sierpnia 2012

Urlop się skończył i trzeba wracać do pracy więc postanowiłam nie kupować już bułek do pracy tylko je piec. Zwłaszcza że to nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mogę je uformowane i wstawić do lodówki na noc - do wyrastania. Rano zaś wprost do piekarnika 20 minut i gotowe. Niema jak domowe pieczywo bez ulepszaczy :-)czosnkowo, ziołowe z dodatkiem sera w środku i z wierzchu - są lekko słonawe - od sera, ale jakie pyszne najlepiej z domowy masełkiem mniam. Do tego świeżo upieczone wczoraj mięsko hm ...

przepis własny

Na 6 sztuk

  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 150 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami lub naturalnego
  • 3 łyżki słonecznika + 1 łyżka do posypania
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720 + 3 łyżki
  • garść świeżych ziół (majeranek,tymianek,oregano,rozmaryn)
  • 4 małe plasterki sera korycińskiego z czarnuszką

W ciepłej wodzie wymieszać cukier i drożdże do rozpuszczenia. Następnie dodajemy: sól, jajko, roztopione masło, rozgniecione ząbki czosnku garść posiekanych ziół, słonecznik, pokruszony ser oraz mąki i zagniatamy ok 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie odgazowujemy i przerabiamy, dzielimy na sześć części i wałkujemy na podłużne placki i zwijamy na tzw zakładkę. Układamy w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie - smarujemy masłem i posypujemy słonecznikiem oraz kawałkami sera.  Piec w 180 C ok 25 minut do zrumienienia się.Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...



Tagi: zioła
10:26, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 02 sierpnia 2012

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, nigdy nie mogę się doczekać tego domowego - wyciągniętego wprost z piekarnika. Dziś jedziemy nad wodę i takie bułeczki jak znalazł .... Chrupiące i pachnące ziołami oraz czosnkiem . Polecam

przepis własny

Na 9 sztuk

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/2 soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść świeżych ziół (koperek,bazylia,tymianek) 
  • 400 g mąki pszennej

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać miodu i wymieszać. Następnie dodaję rozgnieciony czosnek,sól, posiekane zioła. Odstawiam zaczyn do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie do mąki wlewam zaczyn wymieszany z jajkiem i oliwą -wyrabiam ciasto ok 5 minut - zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoiło swoją objętość odgazowuje je i przerabiam, dzielę na osiem równych części, układam na blaszce wcześniej wysmarowanej tłuszczem przykrywam i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmuję formę z bułeczkami smaruję roztopionym masłem albo i nie - wkładam do zimnego piekarnika i włączam go na 180 C piekę ok 20 minut do lekkiego zrumienienia się. Bułeczki wyciągam i studzę na kratce.

Smacznego

Tagi: zioła
08:24, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 29 listopada 2011

Delikatne bułeczki, pachnące i takie cieplutkie na śniadanko dla rodzinki w sam raz do tego  chrupiąca kruszonka z wierzchu kto się im oprze ...

przepis własny

Na 8 bułek 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 400 - 450 g mąki pszennej

Ponadto 

Do miski wlać maślankę, dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, płynny miód oraz drożdże - wymieszać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać przesiana mąkę  i wyrobić ciasto ok 5 minut. Gdy będzie się kleiło do rąk posmarować oliwą, ciasto przełożyć do miski - przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 

Kolejnego dnia ciasto wyłożyć na stolnice odgazować, uformować kulę i podzielić ja na osiem równych części.  Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie związać go na środku, i każdą końcówkę zawijać do środka.Tak uformowane bułeczki wyłożyć na blachę i pozostawić na ok 15 - 20minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować każdą  bułeczkę roztopionym masłem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec na rumiano ok 20-30 minut. Przestudzić i podawać z masełkiem i konfiturami. 

Smacznego 

13:53, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach