Bułki

piątek, 20 czerwca 2014

Bułeczki  są rewelacyjne znikły bardzo szybko zamieniłam mąkę orkiszową na żytnią bo taką akurat miałam :-) ale jeśli chcecie możecie użyć oryginalnego przepisu z bloga Alicji. Są bardzo aromatyczne i chrupiące. Polecam

 Na 8 sztuk

  • 225 g maki pełnoziarnistej 
  • 150 g mąki żytniej 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 200 ml letniej wody 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka suszonego oregano

W misce wymieszać suche składniki mąki, drożdże, cukier, sól, następnie dolewać stopniowo wodę i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto. Wyrabiać przez ok 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką, odstawić do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny - aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto podzielić na osiem równych części każdy kawałek spłaszczyć a boki zwinąć do środka. Czynność tą powtórzyć 1-2 razy ( u mnie raz). Bułeczki układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypuję wymieszanym parmezanem z oregano. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 20 minut w ciepłe miejsce. Ostrym nożem naciąć bułeczki wzdłuż i posypać pozostałym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 20 minut do zrumienienia się.

Wystudzić na kratce. 

Smacznego 

11:17, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 czerwca 2014

Po raz pierwszy uczestniczyłam w zabawie ,,Wypiekanie na śniadanie,, niestety wpis nie ukazał się w planowanym terminie :-( jak zwykle net nawalił... ale już wszystko wróciło do normy na szczęście  :-)

Bułeczki są niesamowicie chrupiące a w środku mięciutkie z lekką słodyczą doskonale smakują z serem pleśniowym i sałatą lub po prostu z domowym dżemem polecam .

orginalny przepis od Tatter

na ok 10-12 sztuk

zaczyn
  • 320g  pszennej maki chlebowej
    7 g drożdży świeżych
    340g letniego mleka
 W ciepłym mleku wymieszać drożdże oraz mąkę zostawić na ok 1 godzinę.
  • 215gmąki orkiszowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ( karmelizowałam na patelni na złoty kolor)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g stopionego masła
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny
ponadto
  • 1 jajko 
Do zaczynu dodaję roztopione miód,sól, przestudzone masło oraz karmelizowany cukier - łączę składniki. Następnie lekko ubijam jajko i wylewam do ciasta , stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami  - wyrabiam ok 10 minut pod koniec wyrabiania wsypuję żurawinę.  Ciasto przekładam do natłuszczonej miski i przykrywam tak pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odgazowuję i dzielę na 10 kawałków układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze aby lekko podrosły ok 15-20 minut ( w zależności od ciepła w pomieszczeniu), następnie smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 20-30 minut do zrumienienia się. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. 
Smacznego



13:06, kasandraa6 , Bułki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ostatnio dużo piekę pieczywa różnego rodzaju, bardzo lubię te chleby, chlebki i bułeczki... uwielbiam zapach świeżego pachnącego pieczywa i jeszcze takie cieplutkie z topiącym masełkiem. Tym razem padło na dyniowe pure i to był świetny wybór bo dzięki niemu pieczywo jest chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku. Z pewnością zachowa długo swoją świeżość polecam...

przepis własny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej - razowej

 Do miski przełożyć wszystkie składniki połączyć i  wyrobić ciasto ok 10 minut, (ciasto będzie się trochę kleiło dlatego najlepiej posmarować ręce oliwą) odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5-2 cm wykroić kółka - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy krążki wyrosną każdy posmarować oliwą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić jeszcze na ok 15 minut aby lekko podrosło.

Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić bułeczki , piec ok 10 minut następni zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 15 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego   

09:47, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
środa, 09 października 2013

Bardzo aromatyczne bagietki ze świeżymi ziołami, do wykonania w krótkim czasie takie chrupiące...  i nic mi więcej nie potrzeba :-) za każdym razem zachwycam się ich smakiem. Polecam

przepis własny

porcja na 2 bagietki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 3 łyżki oliwy rozmarynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mały kawałek gałązki rozmarynu
  • kilka listków bazylii

 W misce wymieszać  mąk, sól  oraz posiekane świeże zioła - odstawić.

Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże zakwas i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie do miski wlać maślankę, rozpuszczone drożdże z wymieszanym zakwasem, oliwę  wymieszać - dodać mieszaninę mąki i zagnieść ciasto ok 10 minut. Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej na dnie odrobiną mąki - odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować i podzielić na dwie części - uformować dwa wałeczki i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut na rumiano - wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

 
13:54, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (4) »
sobota, 09 lutego 2013

 

Chrupiące bułeczki z gruszką i niebieskim serem oraz bardzo aromatycznym olejem z bazyliom i czosnkiem - nie myślałam z początku że będzie tak wyczuwalny a jednak jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego mojego wypieki i takie bułeczki zabieram do pracy. A wam polecam jeśli lubicie takie smaki :-)

przepis własny
Na ok 10-12 sztuk
  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml mleko
  • 3 łyżki oleju kujawskiego z bazylią lub z bazylią i czosnkiem
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 200 g gruszki obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko
ponadto
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/4 kubka oleju z bazylią do posmarowania

Do miski wlej ciepłe mleko dodaj drożdże olej i połącz składniki , następnie wsyp połowę mąki z solą - wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i kawałki gruszki i resztę mąki całość zagnieść - odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok 30 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie lekko zagnieść ciasto zrobić wałek podzielić na 10-12 równych części, z każdego zrobić małe wałeczki, potem przekładać na przemian tworząc śrubę końcówkę przełożyć przez dziurkę i układać tak powstałe bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - posmarować olejem i posypać białym i czarnym sezamem - zastawić jeszcze na 15 minut aby podrosły. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut do zrumienienia się, studzić na kratce.

Smacznego



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,??Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

 
16:39, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 11 października 2012

Aromatyczne bułeczki spiralki z musem jabłkowym migdałami i czarnym sezamem - hm musicie spróbować ...

przepis własny
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka miodu

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mus i pozostałe składniki - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość - odgazować, uformować wałeczki i zwijać w spiralę na przemian końcówkami. Posmarować roztopionym masłem i posypać czarnym sezamem oraz płatkami migdałów - zostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-25 minut do zrumienienia się - studzić na kratce. 

Smacznego

14:09, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 14 sierpnia 2012

Urlop się skończył i trzeba wracać do pracy więc postanowiłam nie kupować już bułek do pracy tylko je piec. Zwłaszcza że to nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mogę je uformowane i wstawić do lodówki na noc - do wyrastania. Rano zaś wprost do piekarnika 20 minut i gotowe. Niema jak domowe pieczywo bez ulepszaczy :-)czosnkowo, ziołowe z dodatkiem sera w środku i z wierzchu - są lekko słonawe - od sera, ale jakie pyszne najlepiej z domowy masełkiem mniam. Do tego świeżo upieczone wczoraj mięsko hm ...

przepis własny

Na 6 sztuk

  • 250 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 150 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami lub naturalnego
  • 3 łyżki słonecznika + 1 łyżka do posypania
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720 + 3 łyżki
  • garść świeżych ziół (majeranek,tymianek,oregano,rozmaryn)
  • 4 małe plasterki sera korycińskiego z czarnuszką

W ciepłej wodzie wymieszać cukier i drożdże do rozpuszczenia. Następnie dodajemy: sól, jajko, roztopione masło, rozgniecione ząbki czosnku garść posiekanych ziół, słonecznik, pokruszony ser oraz mąki i zagniatamy ok 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie odgazowujemy i przerabiamy, dzielimy na sześć części i wałkujemy na podłużne placki i zwijamy na tzw zakładkę. Układamy w formie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie - smarujemy masłem i posypujemy słonecznikiem oraz kawałkami sera.  Piec w 180 C ok 25 minut do zrumienienia się.Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego

i jeszcze kilka fotek...



Tagi: zioła
10:26, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 02 sierpnia 2012

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, nigdy nie mogę się doczekać tego domowego - wyciągniętego wprost z piekarnika. Dziś jedziemy nad wodę i takie bułeczki jak znalazł .... Chrupiące i pachnące ziołami oraz czosnkiem . Polecam

przepis własny

Na 9 sztuk

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/2 soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść świeżych ziół (koperek,bazylia,tymianek) 
  • 400 g mąki pszennej

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać miodu i wymieszać. Następnie dodaję rozgnieciony czosnek,sól, posiekane zioła. Odstawiam zaczyn do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie do mąki wlewam zaczyn wymieszany z jajkiem i oliwą -wyrabiam ciasto ok 5 minut - zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.  Gdy ciasto podwoiło swoją objętość odgazowuje je i przerabiam, dzielę na osiem równych części, układam na blaszce wcześniej wysmarowanej tłuszczem przykrywam i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmuję formę z bułeczkami smaruję roztopionym masłem albo i nie - wkładam do zimnego piekarnika i włączam go na 180 C piekę ok 20 minut do lekkiego zrumienienia się. Bułeczki wyciągam i studzę na kratce.

Smacznego

Tagi: zioła
08:24, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 29 listopada 2011

Delikatne bułeczki, pachnące i takie cieplutkie na śniadanko dla rodzinki w sam raz do tego  chrupiąca kruszonka z wierzchu kto się im oprze ...

przepis własny

Na 8 bułek 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 400 - 450 g mąki pszennej

Ponadto 

Do miski wlać maślankę, dodać jajko, rozpuszczone i przestudzone masło, płynny miód oraz drożdże - wymieszać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać przesiana mąkę  i wyrobić ciasto ok 5 minut. Gdy będzie się kleiło do rąk posmarować oliwą, ciasto przełożyć do miski - przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. 

Kolejnego dnia ciasto wyłożyć na stolnice odgazować, uformować kulę i podzielić ja na osiem równych części.  Z każdego kawałka uformować wałeczek następnie związać go na środku, i każdą końcówkę zawijać do środka.Tak uformowane bułeczki wyłożyć na blachę i pozostawić na ok 15 - 20minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować każdą  bułeczkę roztopionym masłem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec na rumiano ok 20-30 minut. Przestudzić i podawać z masełkiem i konfiturami. 

Smacznego 

13:53, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
piątek, 14 stycznia 2011

Pyszne bułeczki od Kasi żółciutkie - i pachnące choć najlepiej smakują mi na ciepło polecam :-)

  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 duże żółtko
  • 2,5 szklanki mąki

Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem ciepłym pure, następnie dodajemy soli i drożdże oraz żółtko - mieszamy na jednolitą masę . Dodajemy powoli mąkę i wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się nam zbytnio do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie, przerabiamy je - następnie dzielimy je na 10 części i z każdej z nich formujemy długi na ok 15 cm wałeczek. Na jego środku zawiązujemy supełek, a następnie wystające końce

zawijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i dociskamy do środka. Bułeczki

układamy na podsypanej mąką blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 min.

Smacznego

 

11:14, kasandraa6 , Bułki
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach