Serniki

niedziela, 31 maja 2015

Sernik marcepanowy wyszedł jak marzenie , wilgotny, rozpływa się dosłownie w ustach do tego słodka czekolada i chrupiące płatki migdałów ... hm polecam

przepis własny

forma okrągła średnica 26cm

na spód

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek
  • 50 g roztopionego masła

na masę twarogową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 100 -150 g płatków migdałowych 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a od strony zewnętrznej folią aluminiową.

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem - wyłożyć dno tortownicy

Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę.

 Postawić ciasto na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut.

Przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam śmietanę i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam jeszcze ciepły sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik lekko przestygnie wstawiam go do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 

 

piątek, 24 kwietnia 2015

Serniki mam do nich słabość oj mam ;-) Ten wyszedł naprawdę wyjątkowy , aksamitny, delikatny w smaku niezbyt słodki ale tak pyszny że niemożna się od niego oderwać. Granola nadaje mu chrupkości, mango delikatności a masło orzechowe słodkości i czego chcieć więcej... Polecam

przepis własny

Forma 26 cm

na spód

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2  łyżki miodu
  • 1/2 szklanki soku z mango lub pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g fistaszków
  • 50 g masła


Do miski wsypać płatki dodać miód,  sok z mango, fistaszki obrać ze skorupek i dodać do płatków wraz z cynamonem wszystko razem wymieszać. Rozgrzać piekarnik, blachę wyłożyć papierem do pieczenia - rozłożyć przygotowaną masę i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec aż się zrumienią co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliły. Wyjąć i wystudzić - następnie zmielić w melakserze.
Rozpuścić masło połączyć z przygotowaną masą i wyłożyć dno tortownicy.

masa serowa

  • 750 g twarogu
  • 1 dojrzałe mango
  • 125 ml wody + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany creme fresch
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 60 g masła + 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

polewa

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami

Mango obrać i przełożyć do garnuszka wraz z cukrem - przykryć i poddusić ok 5 minut, wystudzić i zmiksować razem z płynem i odstawić.
Masło rozpuścić z cukrem - odstawić.

Do miski przełożyć twaróg miksując dodać masło z cukrem trzcinowym,następnie zmiksowane mango potem jajka i  śmietanę. Miksować do połączenia składników następnie wylać do wcześniej przygotowanej formy.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą  i wstawić również sernik na średnią wysokość piekarnika i piec w  180 C przez 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze ok 50 minut do zrumienienia się.
Wyjąć i wystudzić.

Na patelni podgrzać masło orzechowe i polać nim wierzch sernika - wystudzić i przełożyć do lodówki najlepiej na noc aby się porządnie schłodziło.
Smacznego


środa, 22 kwietnia 2015

Na drugie śniadanie coś czekoladowego i pysznego smoothie dla smakoszy gorzkiej czekolady pycha. Jest mało słodki ale jeśli chcecie dodajcie do niego więcej musu , w dodatku jest orzeźwiający i sycący. Polecam

przepis własny

na 1 porcję

  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki musu daktylowego
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka kawy + 30 ml wody
  • 1 łyżka otrębów owsianych


Kawę zalać gorącą wodą i wymieszać i przestudzić. Do blendera wrzucić obrane kawałki bananów, mus z daktyli, kakao - całość zalać mlekiem i kawą. Wszystko razem zmiksować aby miało jak najmniej grudek - można schłodzić lub podawać od razu.
Smacznego
* latem kiedy jest gorąco ten sam napój można zmiksować z kostkami lodu - polecam. 

11:20, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 31 marca 2015

Mam nadzieję że znajdą się tu smakosze marcepanu jeżeli tak to ten sernik na pewno jest dla Was. Ja z pewnością do nich należę uwielbiam marcepan pod każdą postacią a ten sernik jest po prostu pyszny mokry , intensywny w smaku , aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Polecam 

przepis własny

forma 26 cm

na spód

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła

na masę twarogową

  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 100-150 g płatków migdałów

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a z zewnątrz folią aluminiową aby podczas pieczenia nie dostała się woda.

Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami , wyłożyć spód tortownicy.
Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto postawić na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam mleko i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik trochę przestygnie wstawiam do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 


17:08, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 grudnia 2013

Właśnie zrobiłam domowy twaróg i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem - bo wyszedł naprawdę pyszny bardzo delikatny i padło na czekoladę w połączeniu z serem czyli serniko-bronwies takie zwyczajne klasyczne z nutką piernika. Oj jak szybko się pojawiło tak jeszcze szybciej znikło :-) polecam

przepis własny

Forma kwadratowa 26cm

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 jajek (
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

 Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem dodać roztopioną i przestudzona czekoladę ,przyprawę piernikową i na końcu wymieszać z mąką - odstawić.

 masa serowa

  • 600 g twarogu
  • 2 jajka
  • 250 ml świeżej śmietany kremówki 36% 
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny  

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z masą serową. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać ciasto na przemian ciemne z białym tworząc łatki. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut. 

Smacznego  

 
środa, 11 grudnia 2013

Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...

przepis własny

Na spód

Piernik pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastem -  wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić. 

 masa serowa

  • 800 g twarogu
  • 5 jajek ( 340g w skorupkach) 
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny + skóra
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 80 g mąki kukurydzianej  lub ziemniaczanej

Twaróg utrzeć z cukrem dodać roztopione masło oraz wbijać kolejno po jednym jajku na końcu wymieszać z otartą skórką z cytryny wraz z sokiem. Do masy twarogowej dodać mąkę - zmiksować aby składniki się połączyły. Następnie wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 50 minut.

W międzyczasie przygotować sos piernikowy

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 50 ml mleka

 Masę kajmakową zmiksować z mlekiem- dodając stopniowo, aby sos nie był zbyt rzadki. Na końcu dodać przyprawę piernikową i zmiksować.

Upieczony sernik wystudzić i podawać z sosem piernikowym.

Smacznego  



12:22, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 12 lutego 2013

Wilgotny sernik z ciastkami oreo na kruchym spodzie - mocno wychłodzony smakuje wyśmienicie, warto spróbować oj warto Polecam...

przepis własny

 forma 26 cm

na ciasto

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 jako 
  • 2 szklanki mąki krupczatki

masa serowa

  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g świeżej śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 duże paczki ciastek ,,oreo,,

Masło utrzeć z cukrem dodać jako i połączyć z mąką.  Ciasto schłodzić w lodówce,wyłożyć na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - lekko ugnieść. 

Następnie ubić śmietanę kremówkę na sztywno - odstawić. Utrzeć ser z cukrem, wbić jajka oraz wymieszać z ubitą śmietaną i łyżką mąki. 

Wyłożone ciasto podpiec w piekarniku ok 5-7 minut wyjąć wysypać połowę połamanych ciastek - wylać ciasto i wysypać resztę ciastek, wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut w 180 C - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego

 
10:50, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 listopada 2012

Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha

przepis własny
  • 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 125 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 duża pomarańcz 
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy

W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników.  Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C  na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia.

Smacznego 

23:54, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 24 października 2012

Mój ukochany sernik który uwielbiam, jest taki delikatny za sprawą mojej ukochanej dyni to ona nadaje mu takiego smaku...a dzięki skórce z gorzkiej pomarańczy jest bardzo aromatyczny...polecam

przepis własny

forma 26 cm

  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka pure dyniowego
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku z gorzkiej pomarańczy

na spód

  • 100 g ciastek digestiwe
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

 ponadto 

  • po 50 g startej czekolady mlecznej i białej

Ciastka pokruszyć dodać kakao i dodać rozpuszczony tłuszcz, całość wymieszać i wyłożyć na dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - lekko docisnąć palcami i odstaw. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać pure dyniowe, ser oraz sok z pomarańczy - połączyć składniki.  W drugiej misce ubić jajka i dodać do masy serowej - zmiksować na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem gorzkiej pomarańczy. Masę wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut z termoobiegiem. 

Wystudzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego 

dodaję do akcji Festiwal Dyni 2012

 
13:41, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (8) »
wtorek, 23 sierpnia 2011

Mocno czekoladowy sernik, wilgotny - po prosu doskonały takie ciasta uwielbiam ...polecam

przepis własny

Na spód:

  • 150 g ciastek zbożowych
  • 100 g miękkiego masła

Na masę:

  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 700 g twarogu na sernik
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru

Ponadto:

  • 1 łyżka kakao do posypania
  • garść dowolnych owoców do udekorowania


Pokruszyć ciastka i zmiksować z miękkim masłem następnie wyłożyć papierem dno tortownicy i na to  spód ciasta - wstawić do lodówki.

Żółtka ucierać dodając po kawałku twarogu - do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać kremówkę i kakao - całość zmiksować. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - lekko przestudzić i połączyć z masa serową. Białka ubić z cukrem na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 170 C termoobieg ok 60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, sernik w czasie studzenia opada. Po tym czasie włożyć do lodówki aby się mocno schłodziło. Podawać udekorowane owocami i posypane kakao
Smacznego

Tagi: czekolada
18:25, kasandraa6 , Serniki
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach