Ciasta z owocami

piątek, 27 września 2013

Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto , polecam 

przepis własny
  • 4 jajka (250g w skorupkach) żółtka i białka oddzielnie
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • ok 700 g jabłek 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i  pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny - odstawić. 

W misce najpierw wymieszać mokre składniki , kolejno przekładać żółtka,maślankę,olej,  miód i otartą skórkę z cytryny - wymieszać do połączenia składników. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. dodać do mokrych składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą, odlać 1/4 ciasta i wymieszać z kakao. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać białą masę co jakiś czas dodawać kakaowej aż do wyczerpania. Następnie wciskać w ciasto wcześniej przygotowane jabłka , posypać kawałkami chałwy oraz płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

 

 

 
sobota, 21 września 2013

Tym razem nietypowy wpis będzie o pszczołach i owadach zapylających i o pomocy w ich ochronie ,,Adoptuj Pszczołę,, Owady te mają duże znaczenie w naszym życiu , dzięki nim możemy się cieszyć np owocami, warzywami czy olejami jadalnymi. W samej Europie jest ponad 4000 odmian warzyw -zależne od zapylania przez pszczoły i inne owady. Za zebrane pieniążki powstaną hotele. Pierwszy juz powstał w warszawie. hotele dla ich rozwoju - owady te będą mogły się schronić przed deszczem i zimnem.

Akcję wsparła już znana restauratorka Agnieszka Kręglicka powiedziała "To powinno obchodzić wszystkich smakoszy. Kondycja pszczół jest jednym z elementów misternej układanki. Jeśli zależy nam na dobrym jedzeniu, musimy się pochylić nad ich losem. Tak samo jak nad stanem ziemi, wód, całym ekosystemem. Nasze przyjemności są ściśle powiązane z dobrostanem natury", powiedziała Agnieszka Kręglicka.


Dzięki tym kochanym pszczółką powstała smaczna miodowa szarlotka. Można użyć dowolnych owoców. Jest puszysta i delikatna w smaku -Polecam. Przepis pochodzi z bloga Asi

 forma kwadratowa 26 cm 

  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki miodu 
  • 2 duże jajka lub trzy małe 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 750 g jabłek 

Jabłka obrać , pokroić na ósemki i wrzucić do rondelka , podlać odrobiną wody i przykryć aby się poddusiły - co jakiś czas mieszając. Smażyć chwilę ale tak aby się całkowicie nierozpadły - odstawić. 

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić. 

W drugiej misce wymieszać mokre składniki żółtka, miód, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - połączyć składniki. 

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - wymieszać delikatnie z masą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i odsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i włożyć uprażone jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30-40 minut. 

Smacznego

środa, 18 września 2013

Lekkie ciasto z ostatnimi brzoskwiniami, oczywiście można zamienić je na inne owoce. Jest puszyste, a zarazem wilgotne - idealnie pasują do niego sezonowe owoce. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania. a każdy kęs zniewala smakiem. Polecam 

przepis własny
  • 350 g maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 500 g brzoskwiń
  • 50 g gorzkiej czekolady do starcia

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Do maślanki dodać jedno całe jako i trzy żółtka oraz  1/4 szklanki cukru połączyć składniki i połowę mąki.  Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, ubite białka delikatnienie wymieszać z ciastem i resztą mąki. 1/4 ciasta odlać i wymieszać z kakao, wylewać na przemian przesypując startą czekoladą. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i powciskać w ciasto - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego

i jeszcze fotki...

 
środa, 12 czerwca 2013

Bardzo proste ciasto, każdy może je zrobić bez problemu. Owoce nie opadają a limonka nadaje mu super aromatu i smaku w połączeniu z kokosem . Polecam

oryginał

  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (lekko ubitych w szklance)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 limonka skóra + sok
  • 3 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Suche składniki wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i wiórki - odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszek, dodawać jajka jedno po drugim - ucierając.Następnie na przemian dodawać maślankę i wymieszane suche składniki. Na końcu zetrzeć skórę z limonki i wycisnąć sok - połączyć z masą.

Ciasto wylać do formy i wysypać na wierzch jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 C i piec 30-40 minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

środa, 29 maja 2013

Chłodzące ciasto jabłkowe ze słodkim musem jabłkowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki świetnie razem się komponują. Polecam na upalne dni i nie tylko...

przepis własny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli -  stopniowo dosypując cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 30 minut do tzw suchego papryczka- wystudzić. 

  • 1 szklanka zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soku z cytryny

W gorącej herbacie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryny.

 Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem - odstawić. 

  •  2 białka
  • 3-4 szklanki cukru 
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temp 100 C , białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier - aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać mini beziki na blachę wcześniej wyłożoną papierom do pieczenia. Piec ok 40 - 50 minut, wystudzić.

  • 4 szklanki musu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe

 Galaretki rozpuścić każdą w jednej szklance wody ,do miski przełożyć mus a gdy galaretka będzie tężeć przelać do musu i wstawić na chwilę jeszcze do lodówki. 

Biszkopt posmarować dżemem , wylać prawie stężały mus, posmarować minimalnie dżemem i ułożyć bezy - wstawić do lodówki na kilka godzin aby całkowicie nam się ścięło.

Smacznego

 
sobota, 25 maja 2013

Lekkie ciasto przygotowane na bazie domowego jogurtu naturalnego :-) puszyste i wilgotne niezbyt słodkie po prostu pyszne polecam z różnymi owocami

przepis własny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 300 g rabarbaru
  • 2 dojrzałe banany 

Rabarbar umyć osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. W misce rozbełtać jajka dodać cukier, olej i jogurt połączyć składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jogurtowej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać , wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypać rabarbar na ciasto, banany obrać pokroić w plastry i powciskać w ciasto - i posypać cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego 

 
wtorek, 21 maja 2013

Drożdżowe to najlepiej z owocami :-) z kwaskowym rabarbarem i słodką bezą oraz kakaową kruszonką. Ciasto wilgotne i puszyste - pycha polecam.

przepis własny
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki mąki

 kruszonka

  • 150 g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 1 szklanka mąki pszennej

ponadto

  • 20 małych bezików

W szklance ciepłego mleka wymieszać łyżkę cukru, śmietany oraz pokruszone drożdże i łyżkę mąki - odstawić aby podrosło.

 Kruszonka 

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, mąkę i kakao całość połączyć i rozcierać między palcami - odstawić.

W garnuszku roztopić masło - przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier dodać  roztrzepane jajko oraz  wyrośnięte drożdże - wyrobić. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i przykryć ściereczką. 

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. 

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość odgazować je i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia , ułożyć bezy posypać rabarbarem i kruszonką odstawić jeszcze na chwilę aby podrosło.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut do zrumienienia. 

Studzić w uchylonym piekarniku. 

Smacznego 

czwartek, 24 stycznia 2013

To bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek, jest wyśmienite w smaku w dodatku bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam
oryginał

forma średnica 23 cm

  • 175 g masła
  • 150 g brązowego cukru 
  • 3 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych 
  • 2 jabłka + sok z cytryny 
  • 200 g orzechów ( można dodać różne )
opcjonalnie 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny - odstawić. Orzechy (200g) zrumienić na suchej patelni, następnie pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt drobno. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. 

Mało utrzeć z cukrem do białości, wbić po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy połowę jabłek i orzechów posiekanych, oraz mąkę - delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać resztę jabłek i orzechów - lekko wgnieść i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok godziny w nagrzanym piekarniku 180 C, po upieczeniu zostawić na chwilę w formie po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.

Smacznego 

 
wtorek, 22 maja 2012

 

 

Lekkie ciasto z musem rabarbarowym i galaretką, doskonałe na upalne dni Polecam.

przepis własny
biszkopt
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła

W misce wymieszać mąki z proszkiem - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukru. Na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami oraz mąkami i roztopionym masłem (przestudzonym). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.

  • 1,5 - 2 kg oczyszczonego rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem i poddusić, tak aby częściowo się rozpadł, ale też żeby zostało sporo kawałków. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki u mnie o smaku poziomki i wymieszać tak by żelatyna się rozpuściła. Zostawić do wystygnięcia, gdy masa będzie już lekko tężała wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Kolejną galaretkę tym razem wiśniową  rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia , a gdy będzie już lekko tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ja zostawiam na noc.

Smacznego

poniedziałek, 21 listopada 2011

Pleśniak znane ciasto i robione bardzo często w moim domu z jabłkami czy tez innymi owocami takie na szybko gdy goście zaskoczą :-) polecam

przepis własny
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Wszystkie składniki wysypujemy na stolnice i mieszamy siekając nożem, następnie rozcieramy w rękach tworząc tzw kruszonkę. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie wsypujemy na blachę wcześniej wyłożoną  papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia się.

  • 1,5 kg jabłek do 2 kg

 W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach - gdy owoce są kwaskowe można przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z odrobiną cukru. 

  •  4 białka 
  • 1/2 szklanki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika uważając by się nie poparzyć wykładamy na ciasto starte jabłka na to ubita pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki która nam została. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut do zrumienienia się wierzchu.  Podawać na ciepłe lub wystudzone. 

Smacznego

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach