Ciasta z kremami

środa, 01 maja 2013

Światowy dzień pieczenia odbędzie się 19 maja, jest to wielki dzień dla miłośników i pasjonatów pieczenia ciast. Wśród wielu krajów które biorą udział w Word Baking Day znalazła się również Polska, nasz kraj będzie reprezentować 10 blogerek z Polski i w tym znalazłam się ja :-) Zostałam również ambasadorką WBD Jest to szczególny dzień kiedy wszyscy w tym samym dniu łączymy się w swoich domach piekąc ciasta. Ja na ten szczególny dzień upiekłam ciasto cytrynowe z czarną porzeczką w kształcie uśmiechu aby połączyć się z Wami wszystkimi. A tu znajdziecie mój przepis - zapraszam do skorzystania :-) Pieczmy odważnie ...

forma 24 cm

  • 5 jajek (osobno żółtka od białek) 335g
  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki 356g
  • 150 g rozpuszczonej margaryny ''Kasia''
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka białego rumu
  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru

W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą - odstawić. Żółtka utrzeć z szklanką cukru następnie powoli dodać rozpuszczoną margarynę Kasię i przestudzoną - wymieszać. Następnie zetrzeć skórę z trzech cytryn i wycisnąć sok dodać do masy wraz z rumem. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier, wymieszać delikatnie z masą cytrynową. Całość wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok 40 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.

Do przełożenia

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ok 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wody gorącej wody plus 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem - na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wstawić na chwilę do lodówki.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy-cztery placki,

Pierwszy posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to ubitą śmietanę, znowu placek dżem i bita śmietana - tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki .

Przygotować masę plastyczną

  • ok 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • ok 700 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żółtego barwnika

W wodzie wymieszać żelatynę, glukozę( odrobinę odlewam i dodaję czarnego barwnika) i barwnik żółty wlać do cukru pudru i zagnieść na zwartą masę , rozwałkować na kółko i nałożyć na ciasto, następnie rozwałkować na pasek i przykleić. Ozdobić kawałkami czarnego. Ciasto posypać sproszkowany złotym barwnikiem.

Przygotowaną masę plastyczną zawijam w folię aby niewyschła i zbyt szybko niestwardniała.

Smacznego



wtorek, 19 lutego 2013

Bardzo proste i efektowne ciasto do wykonania, puszysty biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa... Niby taki zwyczajne ciacho a jak potrafi uszczęśliwić dzieci... :-) Polecam

  • 2 galaretki różnego koloru 

Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody i zostawić do całkowitego ścięcia się , następnie pokroić w kostkę - odstawić.

 na biszkopt

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 3 czubate łyżki  cukru pudru

Żółtka dzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką - wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 20 minut do zrumienienia się. W międzyczasie rozłożyć na stole ściereczkę posypać ją sporą ilością cukru pudru. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier ciasto posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. I zostawić do lekkiego przestudzenia.

 Na masę śmietanową

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Śmietanę upić z cukrem pudrem na sztywno następnie wsypać galaretkę - wymieszać. W odrobinie wody namoczyć żelatynę - rozpuścić na parze( przestudzić ) i wymieszać z masą śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki - gdy masa zacznie tężeć rozwinąć biszkopt posmarować masą i zwinąć z powrotem w ścierce zostawić na noc w lodówce. '

Następnego dnia rozwijamy przekładamy na patere i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego  

 
czwartek, 06 grudnia 2012

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z rodzinną atmosferą i przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Ale nie takim przyniesionym ze sklepu, lecz zrobionym własnoręcznie, które zachwyca smakiem. Zapraszam więc do zrobienia korzennej rolady z pysznym nadzieniem twarogowym z makiem.

Ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia to już święta...

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki kakao - całość 100g
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 10 g margaryny Palma
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubite białka wymieszać delikatnie z żółtkami, rozpuszczoną margaryną oraz mąką wymieszaną wcześniej z kakao, przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na bawełnianą ściereczkę, wcześniej obsypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulonik - odstawić do przestudzenia.

Składniki na krem:

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki maku

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 -15 minut. W tym czasie utrzeć ser z żółtkami, do nich dodać białą czekoladę i cukier puder. Mak odsączyć z wody i dodać do masy serowej.

W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wstawić do lodówki, by lekko stężało. Rozwinąć biszkopt i posmarować masą, następnie zwinąć z powrotem w rulonik.

Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Składniki na dekorację:

  • 1 białko
  • cukier puder
  • koraliki cukrowe
  • mak

Białko wymieszać z cukrem pudrem - dodajemy tyle cukru, aby uzyskać dość gęstą masę. Polać ciasto lukrem, następnie udekorować makiem i koralikami cukrowymi - wstawić ponownie do lodówki, by wszystko zastygło.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

środa, 05 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam

 forma 24 cm

  • 6 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - zmielonej
  • 1/2 szklanki cukru

na krem

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml świeżej śmietany 30 %
  • 1/4 szklanki wody
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

poncz na dwa placki

  •  1/4 szklanki likieru kawowego lub rumu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

ponadto

  • garść płatków migdałowych
  • 2 kostki startej czekolady

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i likier - takim ponczem nasączyć placki ciasta. 

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką, kawą i kakao. Ciasto przelać do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta.

Puszkę mleka zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok 2,5 godziny tak aby puszka była cały czas zakryta wodą. Po tym czasie wyjąc i wystudzić. Zimną puszkę otwieramy i przekładamy karmel do miski - zmiksować go na gładki krem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę karmelową - połączyć z ubitą śmietaną -odstawić. W zimnej wodzie namoczyć żelatynę następnie całość podgrzać na parze lub w mikrofali i przestudzić. Rozpuszczoną żelatynę szybko mieszam z kremem - wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężało.

W międzyczasie przekroić ciasto na dwa placki i nasączyć ponczem - przełożyć kremem a odrobinę zostawić do posmarowania góry - posypać płatami migdałów i startą czekoladą.

 Smacznego

Wydrukuj przepis



piątek, 16 listopada 2012

To ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz, szukając w sieci znalazłam to,  od razu wpadło mi w oko - wiele o nim słyszałam dobrego więc od razu postanowiłam je wypróbować. Ale również trochę zmodyfikować - krem na własne potrzeby, udał się i był taki jaki oczekiwałam - nie był płynący ani zbyt ścisły. Wszystkie składniki doskonale ze sobą komponują, to ciasto zdecydowanie dla dorosłych ale można je również przygotować dla dzieci zamiast ,,pijak,, będzie ,,abstynent,, nie dodajemy alkoholu lecz robimy poncz z wody, cukru i soku z cytryny i tym nasączamy biszkopty. I wszyscy zadowoleni... Polecam

 forma: 36/25 cm

na ciasto :

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka maku
  • 100 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami i suchym makiem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 160 C ok 30 minut do zrumienienia się - wyjąć i wystudzić.

 na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 żółtek
  • 200 g masła

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku wymieszać mąki, proszek budyniowy oraz pozostałe żółtka.Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić ugotowany budyń, zimny budyń powinien być tak gęsty że po odwróceniu garnka do góry dnem nam nie wypłynie. Masło utrzeć na puszek następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać do uzyskania jednolitego kremu.

Otrzymany krem wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężał.

ponadto

  • 110 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki wódki
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Na upieczone ciasto wykładam lekko stężały krem na to biszkopty maczane w alkoholu, na każdym biszkopcie układam żurawinę. w międzyczasie roztapiam czekoladę wraz masłem na parze i polewam ciasto. Wkładam do lodówki na całą noc - by stężało i przeszło alkoholem. 

Smacznego

 

 



poniedziałek, 14 maja 2012

fotka1

Bardzo delikatne ciasto ananasowo - kokosowe, rozpływa się w ustach jest boskie i tak kuszące że ciężko pozostać przy jednym kawałku... Polecam

przepis dostałam od Moniki S. - wielkie dzięki

forma 39/27

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek,  białka ubić dodając po trochu cukru -  na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.

ciasto kokosowe

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.

Masa

  • 1 puszka ananasów
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka

Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.

Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.

Smacznego  

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

fotka2

fotka3

 
sobota, 08 stycznia 2011

ciasto ajerkoniakowe 2jpg

Ciasto ajerkoniakowe z dużą ilością budyniu na bazie adwokata - słodkie i bardzo syte polecam. Ot tak coś słodkiego na Niedzielę do kawki...

Tortownica 26 cm

Na ciasto

  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka adwokata
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Ciasto

Orzechy zmielić przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę - wymieszać z utartymi orzechami. Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masa orzechową. Tortownice do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto - piec ok 30 minut do zrumienienia w 180 C - wystudzić.

Krem

Do garnuszka wlej szklankę mleka i szklankę ajerkoniaku - gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszać. Do miski wlej resztę mleka i wymieszaj z mąkami do gotującego się mleka z ajerkoniakiem wlej tą zawartość z mąkami i szybko mieszaj tak by niepowstały grudki. Wystudzić budyń następnie go utrzyj z masłem dodając po kawałku - masło powinno mieć temperaturę pokojową.. Krem wstawić do lodówki by stężał następnie posmarować nim zimne ciasto -przechowywać w lodówce.

Przed podaniem posypać startą czekoladą

Uwaga budyń nie jest bardzo ścisły więc jeśli chcecie zwiększcie o łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

ciasto ajerkoniakowe 1

 
czwartek, 22 lipca 2010

krĂłwka 1

Bardzo smaczne ciasto choć też bardzo kaloryczne, ale kiedy je spróbujemy to nie możemy się od niego oderwać. Ten smak karmelu, orzechów i delikatnej wanilii...

Ciasto na jeden placek: (upiec dwa placki, każdy pieczemy oddzielnie)

  • 4 JAJKA
  • 200 g ORZECHÓW WŁOSKICH MIELONYCH
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 SZKLANKA ŚMIETANY KREMÓWKI 36%
  • 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONE(533) + 100 g MASŁA
  • 1 LITR MLEKA
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 5 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • 100 g MASŁA
  • 200g ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 50 g MASŁA
  • 5 ŁYŻEK MIODU

Ciasto:

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać orzechy,proszek i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu masy orzechowej i dalej delikatnie ubijać. Wylać wszystko na blaszkę i piec 30 minut do suchego patyczka.

Tak samo postępować z drugim plackiem.

Puszkę mleka ugotować w garnku 2,5 godziny na karmel, odstawić do wystygnięcia. Zimny karmel rozmiksować z masłem na jednolita masę i połową posmarować pierwszy biszkopt.

Kremówkę ubić na sztywno i posmarować ciasto.

Ugotować budyń : wlać trzy szklanki mleka do garnuszka z cukrem i ekstraktem wanilii - zagrzać. Do miski wlać resztę mleka i wymieszać z mąkami - wlewać do mleka na gazie gdy zacznie się gotować ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Budyń zostawić do wystygnięcia, letni budyń zmiksować z masłem i wstawić do lodówki by lekko stężało. Gdy krem budyniowy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Na to kładziemy drugi placek i smarujemy wierzch karmelem. Wstawić do lodówki i w międzyczasie przygotować orzechy.

Cukier wsypać do garnuszka i z karmelizować, wrzucić do tego orzechy. Podsmażać na małym ogniu do dopóki masa nie stanie się gęsta - uważać aby nie przypalić. Wylać na folię aluminiową i delikatnie przekładać orzechy na górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

krĂłwka 2jpg

 

krĂłwka 3

 
środa, 23 czerwca 2010

karpatka

To ciasto gości w moim domu od kilku dobrych lat jedno z pierwszych moich samodzielnych ciast i mogłabym je jeść co dzień... więc musi się również znaleźć na moim blogu polecam wszystkim łakomczuchom :-)

NA CIASTO:

  • 1 SZKLAKA WODY
  • 1/2 KOSTKI MASŁA lub margaryny
  • 1 SZKLANKA MAKI
  • 4-5 JAJEK

NA KREM:

  • 1l MLEKA
  • 6 PŁASKICH ŁYŻEK MAKI PSZENNEJ
  • 6 ŁYŻEK MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 6 ŁYŻEK CUKRU
  • 1 KOSTKA MASŁA
  • Cukier puder do posypania

Zagotować wodę z pół kostki masła do rozpuszczenia zetrzeć skórkę z cytryny wsypać powoli mąkę ciągle mieszając pałką do ciasta do połączenia się składników na jednolitą masę - przestudzić. Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku ciągle miksując - masa powinna być jedwabista i gładka podzielić na pół blachę wysmarować masłem i wyłożyć jedną część ciasta rozsmarować i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C. Tak samo robimy z drugą połową ciasta.

Zagrzej 2 szklanki mleka z cukrami do rozpuszczenia, do miski wlej pozostałe mleko i wymieszaj z mąkami i od razu wlej do zagrzanego mleka ciągle mieszając(tak by niepowstały grudy) do zagotowania. Zdejmij z ognia i przestudź następnie miksuj powoli dodając po kawałku masła tak powstałym kremem przełóż kawałki ciasta posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki by mocno się schłodziło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

wuzetka

Smaczna wuzetka przypominająca dzieciństwo, wszyscy chyba ją lubią, i warta jest zapamiętania

Na ciasto:

  • 8 JAJEK
  • 1,5 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • 300 g MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 200 g MAKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYZKA KAKAO

Na masę:

  • 1 l ŚMIETANY KREMÓWKI 30%
  • 6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 6 MAŁYCH ŁYŻECZEK ŻELATYNY
  • 200 g CZEKOLADY DO POLANIA

Ponadto:

  • Blacha do pieczenia 30/70
  • Papier do pieczenia

Odziel żółtka od białek, żółtka utrzeć z drobnym cukrem na puszek dodać kakao. Następnie powoli dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną ale tylko część. Ubić białka na sztywną pianę i wlewać powoli masę jajeczna delikatnie mieszając oraz resztę maki i kakao - wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut 180C.

Ubić śmietanę kremówkę z cukrami , w zimnej wodzie wymieszać żelatynę następnie rozpuścić ją na parze wstawić kubek (żaroodporny) do wody połączyć z ubita śmietaną jeszcze chwilę miksując. wystawić do lodówki by lekko stężała.

Biszkopt przeciąć na pół i wylać lekko stężałą kremówkę, przykryć drugim biszkoptem. Czekoladę rozpuścić na parze i polać ciast wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
 
1 , 2
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
Inne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ " />