Ciasta z kremami

środa, 01 maja 2013

Światowy dzień pieczenia odbędzie się 19 maja, jest to wielki dzień dla miłośników i pasjonatów pieczenia ciast. Wśród wielu krajów które biorą udział w Word Baking Day znalazła się również Polska, nasz kraj będzie reprezentować 10 blogerek z Polski i w tym znalazłam się ja :-) Zostałam również ambasadorką WBD Jest to szczególny dzień kiedy wszyscy w tym samym dniu łączymy się w swoich domach piekąc ciasta. Ja na ten szczególny dzień upiekłam ciasto cytrynowe z czarną porzeczką w kształcie uśmiechu aby połączyć się z Wami wszystkimi. A tu znajdziecie mój przepis - zapraszam do skorzystania :-) Pieczmy odważnie ...

forma 24 cm

  • 5 jajek (osobno żółtka od białek) 335g
  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki 356g
  • 150 g rozpuszczonej margaryny ''Kasia''
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka białego rumu
  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru

W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą - odstawić. Żółtka utrzeć z szklanką cukru następnie powoli dodać rozpuszczoną margarynę Kasię i przestudzoną - wymieszać. Następnie zetrzeć skórę z trzech cytryn i wycisnąć sok dodać do masy wraz z rumem. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier, wymieszać delikatnie z masą cytrynową. Całość wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok 40 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku.

Do przełożenia

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ok 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wody gorącej wody plus 2 łyżeczki żelatyny

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem - na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wstawić na chwilę do lodówki.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy-cztery placki,

Pierwszy posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to ubitą śmietanę, znowu placek dżem i bita śmietana - tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki .

Przygotować masę plastyczną

  • ok 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • ok 700 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żółtego barwnika

W wodzie wymieszać żelatynę, glukozę( odrobinę odlewam i dodaję czarnego barwnika) i barwnik żółty wlać do cukru pudru i zagnieść na zwartą masę , rozwałkować na kółko i nałożyć na ciasto, następnie rozwałkować na pasek i przykleić. Ozdobić kawałkami czarnego. Ciasto posypać sproszkowany złotym barwnikiem.

Przygotowaną masę plastyczną zawijam w folię aby niewyschła i zbyt szybko niestwardniała.

Smacznego



wtorek, 19 lutego 2013

Bardzo proste i efektowne ciasto do wykonania, puszysty biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa... Niby taki zwyczajne ciacho a jak potrafi uszczęśliwić dzieci... :-) Polecam

przepis własny
  • 2 galaretki różnego koloru 

Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody i zostawić do całkowitego ścięcia się , następnie pokroić w kostkę - odstawić.

 na biszkopt

  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 3 czubate łyżki  cukru pudru

Żółtka dzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką - wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 20 minut do zrumienienia się. W międzyczasie rozłożyć na stole ściereczkę posypać ją sporą ilością cukru pudru. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier ciasto posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. I zostawić do lekkiego przestudzenia.

 Na masę śmietanową

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Śmietanę upić z cukrem pudrem na sztywno następnie wsypać galaretkę - wymieszać. W odrobinie wody namoczyć żelatynę - rozpuścić na parze( przestudzić ) i wymieszać z masą śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki - gdy masa zacznie tężeć rozwinąć biszkopt posmarować masą i zwinąć z powrotem w ścierce zostawić na noc w lodówce. '

Następnego dnia rozwijamy przekładamy na patere i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego  

 
czwartek, 06 grudnia 2012

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z rodzinną atmosferą i przede wszystkim z pysznym jedzeniem. Ale nie takim przyniesionym ze sklepu, lecz zrobionym własnoręcznie, które zachwyca smakiem. Zapraszam więc do zrobienia korzennej rolady z pysznym nadzieniem twarogowym z makiem.

Ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia to już święta...

 przepis własny

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki kakao - całość 100g
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 10 g margaryny Palma
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubite białka wymieszać delikatnie z żółtkami, rozpuszczoną margaryną oraz mąką wymieszaną wcześniej z kakao, przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na bawełnianą ściereczkę, wcześniej obsypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulonik - odstawić do przestudzenia.

Składniki na krem:

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki maku

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 -15 minut. W tym czasie utrzeć ser z żółtkami, do nich dodać białą czekoladę i cukier puder. Mak odsączyć z wody i dodać do masy serowej.

W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wstawić do lodówki, by lekko stężało. Rozwinąć biszkopt i posmarować masą, następnie zwinąć z powrotem w rulonik.

Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Składniki na dekorację:

  • 1 białko
  • cukier puder
  • koraliki cukrowe
  • mak

Białko wymieszać z cukrem pudrem - dodajemy tyle cukru, aby uzyskać dość gęstą masę. Polać ciasto lukrem, następnie udekorować makiem i koralikami cukrowymi - wstawić ponownie do lodówki, by wszystko zastygło.

 Smacznego

środa, 05 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam

przepis własny

 forma 24 cm

  • 6 jajek (oddzielnie żółtka od białek)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - zmielonej
  • 1/2 szklanki cukru

na krem

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml świeżej śmietany 30 %
  • 1/4 szklanki wody
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

poncz na dwa placki

  •  1/4 szklanki likieru kawowego lub rumu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

ponadto

  • garść płatków migdałowych
  • 2 kostki startej czekolady

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny i likier - takim ponczem nasączyć placki ciasta. 

Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami oraz mąką, kawą i kakao. Ciasto przelać do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta.

Puszkę mleka zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok 2,5 godziny tak aby puszka była cały czas zakryta wodą. Po tym czasie wyjąc i wystudzić. Zimną puszkę otwieramy i przekładamy karmel do miski - zmiksować go na gładki krem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę karmelową - połączyć z ubitą śmietaną -odstawić. W zimnej wodzie namoczyć żelatynę następnie całość podgrzać na parze lub w mikrofali i przestudzić. Rozpuszczoną żelatynę szybko mieszam z kremem - wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężało.

W międzyczasie przekroić ciasto na dwa placki i nasączyć ponczem - przełożyć kremem a odrobinę zostawić do posmarowania góry - posypać płatami migdałów i startą czekoladą.

 Smacznego



piątek, 16 listopada 2012

To ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz, szukając w sieci znalazłam to,  od razu wpadło mi w oko - wiele o nim słyszałam dobrego więc od razu postanowiłam je wypróbować. Ale również trochę zmodyfikować - krem na własne potrzeby, udał się i był taki jaki oczekiwałam - nie był płynący ani zbyt ścisły. Wszystkie składniki doskonale ze sobą komponują, to ciasto zdecydowanie dla dorosłych ale można je również przygotować dla dzieci zamiast ,,pijak,, będzie ,,abstynent,, nie dodajemy alkoholu lecz robimy poncz z wody, cukru i soku z cytryny i tym nasączamy biszkopty. I wszyscy zadowoleni... Polecam

oryginał

 forma: 36/25 cm

na ciasto :

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka maku
  • 100 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami i suchym makiem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 160 C ok 30 minut do zrumienienia się - wyjąć i wystudzić.

 na krem

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 6 żółtek
  • 200 g masła

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku wymieszać mąki, proszek budyniowy oraz pozostałe żółtka.Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wystudzić ugotowany budyń, zimny budyń powinien być tak gęsty że po odwróceniu garnka do góry dnem nam nie wypłynie. Masło utrzeć na puszek następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać do uzyskania jednolitego kremu.

Otrzymany krem wstawiam na chwilę do lodówki by lekko stężał.

ponadto

  • 110 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki wódki
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Na upieczone ciasto wykładam lekko stężały krem na to biszkopty maczane w alkoholu, na każdym biszkopcie układam żurawinę. w międzyczasie roztapiam czekoladę wraz masłem na parze i polewam ciasto. Wkładam do lodówki na całą noc - by stężało i przeszło alkoholem. 

Smacznego

 

 



poniedziałek, 14 maja 2012

 

Bardzo delikatne ciasto ananasowo - kokosowe, rozpływa się w ustach jest boskie i tak kuszące że ciężko pozostać przy jednym kawałku... Polecam

przepis Moniki S.

forma 39/27

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek,  białka ubić dodając po trochu cukru -  na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.

ciasto kokosowe

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.

Masa

  • 1 puszka ananasów
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka

Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.

Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.

Smacznego  

czwartek, 22 lipca 2010

Bardzo smaczne ciasto choć też bardzo kaloryczne, ale kiedy je spróbujemy to nie możemy się od niego oderwać. Ten smak karmelu, orzechów i delikatnej wanilii...

przepis własny

Ciasto na jeden placek: (upiec dwa placki, każdy pieczemy oddzielnie)

  • 4 jajka
  • 200 g orzechów włoskich mielonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533) + 100 g masła
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 200g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 5 łyżek miodu

Ciasto:

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać orzechy,proszek i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu masy orzechowej i dalej delikatnie ubijać. Wylać wszystko na blaszkę i piec 30 minut do suchego patyczka.

Tak samo postępować z drugim plackiem.

Puszkę mleka ugotować w garnku 2,5 godziny na karmel, odstawić do wystygnięcia. Zimny karmel rozmiksować z masłem na jednolita masę i połową posmarować pierwszy biszkopt.

Kremówkę ubić na sztywno i posmarować ciasto.

Ugotować budyń : wlać trzy szklanki mleka do garnuszka z cukrem i ekstraktem wanilii - zagrzać. Do miski wlać resztę mleka i wymieszać z mąkami - wlewać do mleka na gazie gdy zacznie się gotować ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Budyń zostawić do wystygnięcia, letni budyń zmiksować z masłem i wstawić do lodówki by lekko stężało. Gdy krem budyniowy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Na to kładziemy drugi placek i smarujemy wierzch karmelem. Wstawić do lodówki i w międzyczasie przygotować orzechy.

Cukier wsypać do garnuszka i z karmelizować, wrzucić do tego orzechy. Podsmażać na małym ogniu do dopóki masa nie stanie się gęsta - uważać aby nie przypalić. Wylać na folię aluminiową i delikatnie przekładać orzechy na górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego


środa, 23 czerwca 2010

karpatka

To ciasto gości w moim domu od kilku dobrych lat jedno z pierwszych moich samodzielnych ciast i mogłabym je jeść co dzień... więc musi się również znaleźć na moim blogu polecam wszystkim łakomczuchom :-)

NA CIASTO:

  • 1 SZKLAKA WODY
  • 1/2 KOSTKI MASŁA lub margaryny
  • 1 SZKLANKA MAKI
  • 4-5 JAJEK

NA KREM:

  • 1l MLEKA
  • 6 PŁASKICH ŁYŻEK MAKI PSZENNEJ
  • 6 ŁYŻEK MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 6 ŁYŻEK CUKRU
  • 1 KOSTKA MASŁA
  • Cukier puder do posypania

Zagotować wodę z pół kostki masła do rozpuszczenia zetrzeć skórkę z cytryny wsypać powoli mąkę ciągle mieszając pałką do ciasta do połączenia się składników na jednolitą masę - przestudzić. Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku ciągle miksując - masa powinna być jedwabista i gładka podzielić na pół blachę wysmarować masłem i wyłożyć jedną część ciasta rozsmarować i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C. Tak samo robimy z drugą połową ciasta.

Zagrzej 2 szklanki mleka z cukrami do rozpuszczenia, do miski wlej pozostałe mleko i wymieszaj z mąkami i od razu wlej do zagrzanego mleka ciągle mieszając(tak by niepowstały grudy) do zagotowania. Zdejmij z ognia i przestudź następnie miksuj powoli dodając po kawałku masła tak powstałym kremem przełóż kawałki ciasta posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki by mocno się schłodziło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
czwartek, 17 czerwca 2010

Pyszne ciasto na bazie orzechów w karmelu i delikatnego kremu , blacha ciasta znika raz dwa kiedy tylko pojawi się na jakiejś imprezie robi furorę .Przepis dostałam od Moniki dzięki

przepis od Moniki S.

Ciasto na dwa placki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g. masła
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka

Jajka, cukier, miód - rozpuścić. W mleku rozpuścić sodę, mąkę posiekać z margaryną i połączyć wszystkie składniki – zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki do porządnego schłodzenia tak by ciasto można było kroić nożem.

Ciasto podzielić na dwie części wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

(ręce maczać w mące gdy ciasto będzie się kleić podczas wyklejania blaszki)

Masa orzechowa:

  • 35 dag. orzechów włoskich
  • 250 g. masła
  • ¼ szklanki miodu
  • 5 łyżek cukru

Wszystkie składniki masy orzechowej wrzucić do rondla i smażyć aż powstanie karmel. Gorącą masę wylać na pierwszy placek. Piec 10-20 minut. Drugi placek (bez orzechów) piec również 10-20 minut w 180 C

Do nasączenia spodów

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć upieczone placki ok godzinę przed przekładaniem ciasta kremem aby lekko zmiękły.

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej czubata
  • 1 łyżka mąki pszennej czubata
  • 1 szklanka cukru dałam 1/2 szklanki 
  • 1 kostka masła 200 g 

W połowie szklanki zimnego mleka wymieszać mąki i odstawić, resztę mleka zagrzać z cukrem do rozpuszczenia. Następnie zdjąć na chwilę z ognia i wlać mleko wymieszane wcześniej z mąką -ciągle mieszając. Wstawić na gaz gotować jeszcze chwilę - przestudzić. Powstały budyń utrzeć z masłem (1 łyżka budyniu, 1 łyżka masła) Krem wstawić na chwilę do lodówki by lekko stężał, następnie przełożyć nim ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Placki piekę ok 1 -2 tygodnie wcześniej i wkładam do worka ,by skruszały.

Smacznego

czwartek, 03 czerwca 2010

Znakomity metrowiec Mojej Teściowej z pysznym kremem - ulubione ciasto mojego męża :-) Jest delikatne i kremowe - rozpływające się w ustach go to by go nie chciał zjeść...

Blaszka 32/14cm

na ciasto

  • 16 łyżek oleju
  • 16 łyżek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 8 jajek

na masę

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka

na polewę

  • czekolada mleczna  - roztopiona 1,5 SZKLANKI ok 200 g

Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać powoli olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ubitą piane i lekko wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dosypać kakao.Ciasto wylać do oddzielnych blaszek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok. 30-40 minut wystudzić (i pokroić jak chlebek).

Masa:

Dwie szklanki mleka zagrzać z cukrem białym i cukrem waniliowym do rozpuszczenia się , do reszty mleka wsypać mąki i dokładnie wymieszać dodać do mleka w garnku i wstawić na ogień ciągle mieszając do powstania budyniu - odstawiamy do lekkiego wystygnięcia następnie w misce miksujemy po łyżce masła i budyniu łącząc go tak by powstał jednolity krem. Kawałki ciasta smarujemy kremem na przemian raz białe ciasto raz ciemne i składamy ściśle (wkładamy z powrotem do blaszek) aż posmarujemy całe ciasto.

Polewa:

Następnie podgrzewamy czekoladę na parze i polewamy ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy na ukos.

Smacznego

 

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach