Tłusty czwartek

środa, 06 lutego 2013

Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenia... :-) Polecam

Oryginał
  • 270 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 17 g świeżych drożdży 
  • 180 ml mleka 
  • 50 g czystego smalcu 
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 1 litr oleju 
  • cukier puder do posypania 

 

Do miski wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże i kawałki masła - połączyć składniki dodając odrobinę ciepłego mleka , tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut. Następnie w reszcie mleka wymieszać cukier i smalec -wlać do zaczynu i zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. 

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm i pokroić na kwadraty. 

Rozgrzać olej 170 C , ale trzeba uważać żeby za mocno się nie rozgrzał bo pączusie się będą palić, a w środku pozostaną surowe. Smażyć na rumiano z obu stron, następnie wykładać na papierowy ręcznik aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego 

 
sobota, 02 lutego 2013

Doskonałe chrupiące kwadraciki al'a faworki -ale nie można ich zbyt grubo rozwałkować bo nie będą takie chrupiące. Są doskonałe w smaku ale najlepiej smakują na ciepło... Polecam

oryginał

Na ok 50 sztuk

  • 400 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 30 g masła 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50 g cukru 
  • 125 mleka 
  • 125 ml wódki 

dodatkowo 

  •  olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania 

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, pokrojone masło, wlać mleko  i roztrzepane jajka oraz wódkę. Całość zagnieść na jednolite ciasto, jeżeli będzie się kleić dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i pokroić w kwadraty wielkości 3x3 cm. Kłaść na rozgrzany olej (175 C) i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągać na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu podawać posypane z cukrem pudrem.  

Smacznego

sobota, 26 stycznia 2013

Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,

oryginał Moje wypieki

na ok 50 sztuk

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 

do posmarowania i obtoczenia 

  • 100 g masła 
  • 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z jedną łyżką cukru, zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę cukru, roztopione masło (przestudzone) i roztrzepane jajka oraz mąkę, sól - wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i postawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. 

Wyrośnięte ciasto przerobić i rozwałkować na grubość ok 13 mm i wykrawać foremkami lub szklanka i kieliszkiem by powstały oponki. Wykrojone oponki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. 

Piec w temperaturze 180 C ok 8-10 minut do lekkiego zrumienienia się -wyjąć i lekko przestudzić na kratce. Następnie maczać w roztopionym maśle i odsypywać cukrem wymieszanym z cynamonem i odłożyć na kratkę. 

Smacznego 

 
niedziela, 06 marca 2011

Choć wiadomo że to już po TŁUSTYM CZWARTKU ale, u mnie trochę spóźnione ,,faworki czy pączusie,, o smaku bananowym delikatne i pyszne najlepsze jak to pączusie na ciepło - na drugi dzień odgrzewam sobie w mikrofali ha ha.

Pomysł mojego szefa był taki aby zrobić faworki z ananasem lub bananami ale, pomyślałam żeby dodać jeszcze trochę likieru i soku będą bardzie aromatyczne no i były. Polecam

  • 1/4 szklanki soku bananowego lub mleka
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 2 jajka
  • 2-3 banany ok 300 g
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok 700 g mąki pszennej

Ponadto

  • olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać - wraz z rozgniecionymi bananami i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm wyciąć jak na faworki długie paski i przecinać w środku - można zwijać do środka ale to nie jest konieczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło z cukrem pudrem.

Smacznego

poniedziałek, 07 lutego 2011

Pyszne pączki z dziurką i słodkim czerwonym lukrem - dzieci zachwycone;-), nie tylko one, polecam...

przepis własny
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka brandy
  • otarta skórka z jednej cytryny

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać płynny miód i zostawić do wyrośnięcia. Następnie do drugiej miski wsypać przesiana make z solą dodać wyrośnięte drożdże, brandy, otarta skórkę z cytryny oraz jajka i roztopione masło - zagnieść ciasto. Będzie trochę klejące ale takie pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę wszystko zależny od temperatury w naszym domu. Ciasto musi podwoić swoją objętość, po tym czasie wyjmujemy ciasto i delikatnie podsypujemy maka rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i robimy w środku dziurki - tak pozostawiamy do podwojenia objętości. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano, wyciągamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

środa, 02 lutego 2011

Pyszne francuskie pączki lekkie i mokre w środku aż nie można się im oprzeć - przynajmniej ja nie potrafię :-)...

przepis z bloga Liski

 ok 12-14 pączków

  • 250 ml wody
  • 90 g masła
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 135 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • lukier

Wodę,masło, cukier i sól włożyć do garnka - gotować na małym ogniu do połączenia się składników. Powoli dosypujemy mąkę gotując na małym ogniu i ucierając pałką. Zestawić z ognia i lekko przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku - miksując. Masa powinna być lśniąca i sprężysta, z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 12-14 o boku 5-7 cm. Ciasto przekładamy do tuby moja końcówka miała 8 mm choć może być większa ok 1cm jak pisze Liska. Rozgrzać olej do temp 180 C Wyciskam na kwadraciki papieru kółka i kładę na rozgrzany olej papierem do góry. Podczas smażenia pączki powinny rosnąc a papier będzie odchodził nam sam. Smażyć z obu stron po ok 3 minuty na złocisty kolor. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 

poniedziałek, 05 lipca 2010

faworki z piwem 2

Najlepsze chruściki jakie do tej pory jadłam pychota...

i tłuszczem nie nasiąkają...

  • 3 ŻÓŁTKA
  • 1/2 SZKLANKI PIWA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • OK 300 g MAKI PSZENNEJ
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

DO miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier piwo i żółtka zagniatamy ciasto i wyrabiamy ok 5 minut następnie uderzamy kilka razy o blat i jeszcze wyrabiamy ,jeśli ciast klei się nam do rąk dosypujemy jeszcze mąki. Potem wałkujemy ciasto na grubość ok 3mm im cieńsze tym lepsze i bardziej chrupiące tniemy na paski długości ok 15 cm a szerokości 2,5 cm przecinamy w środku tworząc dziurkę i zawijamy do środka. Smażymy na minimalnym ogniu na jasno złoty kolor i odsączamy na ręcznikach papierowych - układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

faworki z piwem 1

 

faworki 1

Pyszne chrupiące faworki nie tylko na karnawał i takie cieniutkie - są najlepsze. Do tego cukier puder pycha. Nawet o tej porze roku dobrze smakują :-)

  • 6 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 6-7 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia ok 2 l

Mąkę przesiać dodać żółtka, śmietanę sól i spirytus oraz cukier waniliowy – zagnieść ciasto i dobrze wyrobić uderzając od czasu do czasu o blat aby w środku były pęcherzyki powietrza. Rozwałkowywać cienko ciasto i kroić na paski na ok. 3,5 cm szerokości i ok. 15 cm długości i środku przekrawać nożem tworząc dziurkę i przewijać do środka. Smażyć na gorącym oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Odsączać na bibule poukładać na talerzu i przesypać cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

faworki ze spirytusem

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach