Kurczak, indyk

środa, 18 marca 2015

Kurczak czy indyk bardzo lubię białe mięsa i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jakbym mogła z tego zrezygnować, choć jadam naprawdę bardzo dużo warzyw i owoców i nawet czasem tofu się trafi. Niektórzy pytają mnie dlaczego nie zostanę wegetarianką ;-) ale brakowało bym mi takiego mięciutkiego pysznego mięska. Choć to prawda że zapytana co bym wybrała pierwsze to warzywa ha ha a potem mięso ;-) A dziś zapraszam na mięciutkiego i rozpływającego się w ustach kurczaka w sosie kokosowym z brokułami. Polecam

przepis własny

 Porcja na ok 4 osoby

  • ok 1 kawałków kurczaka
  • 1 duża łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 duża łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 małe suszone podgrzybki
  • 250 g pieczarek
  • 3 duże marchewki
  • 800 ml wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 brokuł
  • sól, pieprz
  • ok 500 ml wywaru drobiowego (u mnie mrożony)

zawiesina

  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 duże łyżki mąki pszennej

ponadto

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Kawałki mięsa oczyścić, umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie posypać solą, ostrą i słodka papryką - odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem.
Marchew obrać i umyć pokroić na średnie kawałki wrzucić do garnka, pieczarki umyć i pokroić każdą na cztery części lekko obsmażyć na małej ilości tłuszczu - przełożyć do garnka.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do warzyw. Włożyć zamrożony wywar, dolać wodę i suszone grzybki rozgnieciony przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu - dodać soli do smaku.
Brokuły podzielić na różyczki w osobnym garnku zagotować wodę i wrzucić kawałki brokułów gotować ok 3-4 minutki, odcedzić i przelać zimną wodą - odstawić.
- gdy marchew będzie prawie miękka wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok 15 minut. W międzyczasie zrobić zawiesinę z zimnej wody i mąki wlać do gotującego się mięsa cały czas mieszając najlepiej trzepaczką do zagotowania.

Dosłownie pięć minut przed końcem gotowania dodaję brokuły aby się lekko zagrzały, ale nie gotowały na zbyt dużym ogniu.
Całość podaję z ryżem basmati lub jaśminowym.
Smacznego


poniedziałek, 16 marca 2015

Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam

przepis własny

porcja na 2 osoby

  • ok 300  fileta z indyka
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek siemienia lniango *
  • 1 łyżeczka chia
  • 1 -2 łyżki sezamu

Mięso umyć oczyścić z błon , pokroić na małe kotleciki i lekko rozbić. Następnie do miseczki nalać sos sojowy,ocet balsamiczny - włożyć kotlety i zamieszać aby sos pokrył całe mięso - odstawić na ok 20-30 minut. Mięso nie może leżeć zbyt długo bo będzie za-słone.
Na talerz wysypać nasiona i odstawić.
W drugiej miseczce lekko ubić jajko i maczać kotlety następnie obtaczać w nasionach i smażyć na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną tłuszczu z obu stron na rumiano.
Podawać do obiadu np z ryżem i świeżą surówką z kapusty.

* Nasiona można również częściowo zmielić w młynku wtedy panierka będzie się dużo lepiej trzymała mięsa.


Smacznego

środa, 04 lutego 2015

 

A co powicie na pulpeciki do których nie dodajemy soli, a wbrew pozorom są słone dzięki dodatkowi sera. Kotleciki są delikatne w smaku i soczyste w dodatku szybko znikają podaje je na pieczywie lekko słonawym ze słodką żurawiną która fajnie przełamuje smak słonego.

przepis własny

na ok 25 sztuk

  • ok 350 g mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 średnia marchew lub pół dużej
  • 5 dużych liści bazylii lub 10 małych
  • kilka listków świeżego majeranku ( nie zastępuj go suszonym)
  • 60 g sera typu koryciński ewentualnie
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych

ponadto

  • pieczywo lekko słonawe
  • żurawina do mięsa
  • świeże listki bazylii

Mięso umyć oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski. Następnie  dodać rozgnieciony ząbek czosnku ,słonecznik oraz startą na średnich oczkach marchew i ser  koryciński - wymieszać, przykryć ( zostawić na minimum kilka godzin aby przeszło smakiem).
Po tym czasie dodać posiekane listki bazylii,majeranku, zmielone orzechy - wymieszać i uformować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pulpety - wstawić do nagrzanego piekarnika  180 C góra/dół i piec ok 15-20 minut aż lekko się zrumienią.
Tak przygotowane pulpety wyjmuję z pieca i podaję na ciepło lub zimno na grzankach słonego pieczywa typu precel.
Grzanki smaruję odrobiną żurawiny na to kładę świeże listki bazylii i kotlecik.
Smacznego 

wtorek, 16 grudnia 2014

Kolejna propozycja obiadowa na nogi z indyka tym razem pieczone w piekarniku jeszcze lepsze niż ostatnio :-) czy rozpływa się w ustach po upieczeniu ? to mało powiedziane jest idealne soczyste w środku a mięso dosłownie samo odchodzi od kości jest aromatyczne i pachnące a podczas pieczenia ten zapach rozchodził się po całym domu , a dzieci wyczekiwały przy piekarniku - mamo długo jeszcze ... jeszcze chwilę ... a już minęła ta chwila... taki był zapach aż wreszcie się doczekali i zajadali się że aż uszy się trzęsły... ha ha polecam

przepis własny

Składniki na 4 dorosłe osoby

  • 4 nogi z indyka
  • 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • świeże lub suszone zioła ( tymianek, rozmaryn)

ponadto

  • folia aluminiowa
  • 2 marchewki na porcję

Mięso umyć oczyścić i osuszyć. sól wsypać do małej miseczki dodać rozgnieciony czosnek i utrzeć razem aż składniki się połączą - natrzeć mięso. Następnie posypać przyprawami z obu stron i ziołami - odłożyć do miski najlepiej na całą noc - przechowywać w lodówce pod przykryciem. Kolejnego dnia na folii rozłożyć kawałki marchewki wcześniej obrane i umyte  na to mięso i posypać curry, można polać odrobina oliwy - zawinąć każdą pałkę w oddzielny kawałek folii i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C, piec przez 2,5 godziny następnie wyłączyć piekarnik - zostawić mięso jeszcze na pół godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjąć najlepiej w rękawicach uważając aby się nie poparzyć. Podawać na gorąco.
Smacznego 

sobota, 13 grudnia 2014

Aromatyczne i delikatne mięso z indyka duszone ze świeżymi ziołami oraz jabłkami w lekkim aromacie cytryny ale nie dodawajcie jej zbyt dużo aby mięso nie było gorzkie. Mięso musi powoli dochodzić w niezbyt wysokiej temperaturze wtedy będzie mięciutkie i rozpływać się będzie w waszych ustach :-) Polecam

przepis własny

Porcja dla 4 dorosłych osób

  • 4 nogi z indyka 4 nogi z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka najlepiej szara reneta
  • 2 duże cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • 2-3 duże ząbki czosnku


Mięso oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym - odłożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą -natrzeć mięso następnie posypać słodką i ostrą papryką - polać lekko oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia  obrać marchew, cebulę  jabłka oczyścić z gniazda nasiennego - umyć i osuszyć. Przygotować naczynie żaroodporne posmarować je tłuszczem (masłem lub oliwą ) wrzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki na to ułożyć nogi z indyka oraz gałązki z indyka i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec przez ok 2,5 do 3 godzin. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości a warzywa powinny być miękkie najlepiej to sprawdzić na marchewce.
Podawać od razu

środa, 05 listopada 2014

Doskonałe curry z kurczaka lub indyka to zależy od was co bardziej lubicie ;-) to doskonałe połączenie curry z mlekiem kokosowym oraz słodką śmietaną. Paprykę chili dodałam odrobinę w proszku ze względu na dzieci ale jeżeli macie świeżą to dodajcie - zaostrzy bardziej smak. Całość jest bardzo delikatne i ma kremową konsystencję. polecam

przepis własny
  • 500 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 250 ml domowego wywaru
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

ponadto

  • zielenina do posypania

Mięso oczyścić umyć - osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, papryką i curry w proszku oraz rozgniatamy ząbek czosnku i dodajemy do mięsa - polewamy oliwą i mieszamy - odstawiamy na kilka godzin aby mięso nabrało smaku i aromatu.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, mięso obtaczamy lekko w mące i podsmażamy z obu stron na rumiano - przekładamy do rondla zalewamy mlekiem kokosowym, śmietaną i wywarem - gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje - doprawić pasta curry oraz solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego


piątek, 23 marca 2012

fotka

Ciekawe połączenie smaków, słodko kwaśne kurczaczki do obiadu lub na imprezkę jak znalazł polecam ...

przepis własny

Na 4 porcje

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżeczki tartego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka przyprawy 5 -smaków 
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z limonek + otarta skórka
  • 1 łyżka sezamu 

Sól utrzeć z rozgniecionym czosnkiem, i startym imbirem. Następnie natrzeć tym umyte i osuszone skrzydełka odstawić na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę przypraw i wymieszać- odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C , kurczaka ułożyć na ruszcie  i piec ok 20 minut na rumiano. Podawać na gorąco.

Smacznego 

poniedziałek, 01 listopada 2010

cukinia z kurczakiem...

Bardzo smaczne cukiniowe danie z kurczakiem z tego bloga. Odrobinę zmodyfikowane z pomienionym ketchupem i marchewką, dodatkiem ode mnie sosu worcester. Zdjęcie zajęło drugie miejsce.

  • 3 małe cukinie
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 20 dag małych pieczarek

Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą,pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i polać sosem sojowym oraz sosem worcester - odstawić na półgodzinki. Pieczarki pokroić na małe kawałki - usmażyć. Cukinie pokroić w długie cienkie paski posolić i podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu - przełożyć na talerz na to usmażoną cebulkę, na to część pieczarek. Kurczaka posypać majerankiem i podsmażyć na patelni - ułożyć na pieczarkach i na to pozostałą część pieczarek.

Podawać na ciepło

Smacznego

 
sobota, 25 września 2010

Bardzo smaczny kurczaczek z aromatycznymi kiszonymi cytrynami rozpływa się w ustach a ten aromat podczas pieczenia hm... do tego pieczona dynia z sokiem z kiszonych cytryn i czosnkiem ... polecam

Kurczaka natrzeć zmiażdżonym czosnkiem następnie posypać papryka słodką i ostrą. Kiszone cytryny wkładamy do środka kurczaka i polewamy go odrobiną soku z kiszonych z cytryn. Kurczaka układamy na blaszce posmarowanej olejem z oliwek. Dynię kroimy w grubą kostkę i posypujemy słodką papryką i zmiażdżonym czosnkiem polewamy oliwa z oliwek minimalnie mieszamy i wykładamy na blaszkę obok kurczaka - polewamy jeszcze sokiem z kiszonych cytryn.Całość odstawić i na minimum godzinkę dwie aby przeszło przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut. aż kurczak będzie lekko przypieczony.

Można upiec również razem z ziemniakami i marchewką - niekoniecznie

Smacznego

poniedziałek, 26 lipca 2010

kotety z ananasem 1

Kotleciki z podpieczonym ananasem i żółtym serem rozpływają się w ustach mięciutki i delikatny kotlecik, słodkawy ananas i ciągnący ser żółty pucha

  • 2 PODWÓJNE FILETY Z KURCZAKA
  • 8 PLASTRY ANANASA Z PUSZKI
  • 8 DUŻYCH PLASTRÓW ŻÓŁTEGO SERA
  • 4 ŁYŻKI PAPRYKI SŁODKIEJ W PROSZKU
  • SÓL, PIEPRZ
  • 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

Mięso umyć, podzielić na mniejsze kotlety przyprawić polać odrobiną oliwy i odstawić na godzinkę by się przegryzło. Następnie na każdy kotlecik kładziemy po plasterku ananasa z puszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut 180 C po tym czasie wyjmujemy i układamy ser i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 10-15 minut . Blaszce posmarować delikatnie tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Podawać z surówką i ziemniaczkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

kotety z ananasem 3

 
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach