Bez pieczenia

piątek, 18 czerwca 2010

Pyszne włoskie tiramisu z biszkoptami i mocną kawą a jeszcze do tego amaretto pychotka :-) To jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia za kawą nie przepadam a ciasto mogę jeść i jeść , polecam

przepis własny

porcji ok 10 , czas 6 godzin

forma 20/24cm

  • 750 g serka mascarpone
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki drobnego cukru
  • 250 ml kawy espresso + 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel i łączymy z serkiem, ucierać do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki aby się schłodziło w tym czasie przygotowujemy kawę z łyżeczką cukru i czekamy aż się przestudzi - do chłodnej kawy dodać amaretto. Biszkopty moczymy do połowy stroną bez cukru w kawie i układamy na blaszce cukrem do dołu tak by zakryć formę i wykładamy pół kemu- rozsmarowujemy tak by pokryło biszkopty i posypujemy utartą kawą w proszku oraz połową kakao. Ponownie maczamy biszkopty w kawie układamy na cieście na to pozostały krem oraz znowu posypujemy utartą kawą w proszku oraz gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce minimum 5 godzin lub najlepiej nawet całą noc.

Smacznego

sobota, 12 czerwca 2010

Bananowiec to jedno z moich ulubionych ciast typu zimnych serników, nigdy nie mogę się go najeść jest najpyszniejsze lepszego nie spotkałam z bananów oczywiście przynajmniej na razie :-)

przepis C.Gabrysi .J
  • 6 bananów
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych

Ugotować 2 galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do częściowego stężenia się następnie utrzeć żółtko z masłem i cukrem pudrem. Dodać galaretkę i wymieszać z rozgniecionymi bananami. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć biszkoptami - wylać masę bananową na blaszkę.

Szósty banan pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na wierzch. Zalać to trzecią zrobioną galaretką według przepisu na opakowaniu lekko tężącą i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia się ciasta.

Smacznego

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach