Sałatki, surówki

środa, 25 lutego 2015

 

Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian - osób niejedzących mięsa. Fasola zawiera więcej białka niż mięso dlatego warto ją spożywać choć od czasu do czasu. Polecam 

składniki

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek + kilka liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki podprażonego sezamu
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz

na dresing

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Fasolę zalać wodą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odlewam fasolę z wody i przekładam do garnka na parze, gotuję do miękkości -przelewam zimną wodą i zostawiam do wystudzenia. 
Drugi sposób, namoczoną fasolę zalewam woda solę i gotuję również do miękkości - mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną przekładam na sito i przelewam pod bieżącą wodą.
Fasolę przekładam do miseczki dodaję posiekany szczypiorek wraz z listkami bazylii.Małą czerwoną cebulę siekam drobniutko i smażę na minimalnej ilości oliwy na prawie suchej patelni - usmażoną przekładam do fasoli.

Sezam lekko rumienię na suchej patelni i studzę.
 Następnie przygotowuję dresing do małego słoiczka przekładam wszystkie składniki i wstrząsam kilkakrotnie aż do połączenia -  polewam sałatkę ewentualnie doprawiam jeszcze świeżo mieloną  solą i pieprzem posypuję uprażonym sezamem - mieszam i podaję.
Smacznego


*Oryginalny przepis pochodzi z instagramu niestety nie mogę podlinkować bo się zagubił. Mój z lekkimi modyfikacjami .

wtorek, 11 lutego 2014

Carpaccio z buraków z dodatkiem szpinaku to coś co lubię gościć na swoim stole jako dodatek  do cięższych dań. Burak jest częstym gościem w mojej kuchni pojawia się pod różnymi postaciami w zupie,sokach warzywnych czy też sałatkach. :-) W dodatku jest zdrowy i pyszny polecam wam przeczytać ten post jeżeli jeszcze się nie przekonaliście do tego warzywa :-)

przepis własny
  • 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 
  • 2 kulki mozzarella po 125g
  • 3 garści świeżych liści szpinaku 
  • świeżo mielona sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny do skropienia ( u mnie biały z mango) 
  • odrobina startego parmezanu

opcjonalnie

  • natka pietruszki

Liście szpinaku umyte i osuszone ułożyć na talerzu posolić, buraki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser odlać z wody i pokroić w plasterki.Buraki i ser układamy na przemian na liściach szpinaku tworząc koło, całość skrapiamy oliwą, octem i doprawiamy solą oraz pieprzem na końcu posypujemy odrobiną startego parmezanu i posiekanej natki pietruszki.

Smacznego 

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Lekka sałatka słodko kwaśna z dodatkiem kaki który nadaje mu słodkiego smaku a w połączeniu z dresingiem cytrynowym wspaniale się razem komponuje i cudownie smakuje, polecam

przepis własny
  • ok 200-300 g ugotowanego makaronu z mąki durum
  • 1 owoc kaki 
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g sera pilśniowego 
  • 3-4 garście roszponki 

 dresing 

  • 1 cytryna  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • sól, pieprz do smaku

Do małego słoiczka wycisnąć sok z cytryny dodać musztardę,  miód oraz sól i pieprz - słoik zakręcić i potrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą. 

Do miski przełożyć ugotowany makaron, paprykę oczyścić i umyć -pokroić w piórka.  Kaki pokroić w grubszą kostkę przełożyć do makaronu. Ser pokroić na mniejsze kawałki i również do miski, na końcu dodać roszponkę i wymieszać z dressingiem.

Podawać od razu.

Smacznego 

środa, 01 maja 2013

Gdy nadchodzi wiosna staram się robić więcej lekkich sałatek bez ciężkiego majonezu. I oto powstała lekka sałatka z kurczakiem i warzywami, do tego pyszny dresing, doskonała na śniadanie i na kolację lub nawet do grilla. Uwielbiam takie zielone sałatki ... mam nadzieję że wam również zasmakuje Polecam

przepis własny
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 4 duże jajka z hodowli ekologicznej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 kubek mrożonego groszku
  • 6 jajek ugotowanych jajek na twardo 
  • 2 łyżki sosu sojowego

dresing

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamico 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki dresingu umieścić w słoiku i wstrząsnąć -odstawi, ewentualnie doprawić do smaku. .

Groszek przelać ciepłą wodą i odstawić do obcieknięcia. Piersi kurczaka pokroić w paski i polać sosem sojowym , usmażyć na patelni teflonowej lub grillowej bez tłuszczu - wystudzić. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki posypać ziołami, solą i pieprzem,  podsmażyć na patelni - przestudzić. 

Składniki sałatki umieścić w misce wrzucić groszek i ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki , polać dresingiem i podawać lub przez ok 30 minut schłodzić w lodówce. 

Smacznego  

wtorek, 04 września 2012

Lubicie pomidory, bo ja bardzo zwłaszcza te wyhodowane w naszym ogrodzie, a ten smaku nieporównywalny do tych z targu - niebo :-) takie soczyste i słodkie - mogę jeść je co dzień. :-) W takiej postaci lub wymieszane jeszcze z jogurtem naturalnym ... Polecam 

przepis własny
  • 3 duże sztuki pomidorków  (u mnie 3 odmiany pomidorów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • garść świeżej bazylii 
  • sól, pieprz do smaku 

opcjonalnie 

  • 1 -2 zmiażdżone ząbki czosnku 

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem świeżo zmielonymi. Dodać suszone i świeże zioła oraz oliwę i jeśli lubicie czosnek - wymieszać podawać od razu lub odstawić na chwilę, aby całość lepiej przeszła przyprawami. 
Smacznego 

środa, 08 sierpnia 2012

Bardzo lubię pieczone buraczki zwłaszcza te młode bo są wyjątkowo słodkie i pięknie pachną, w połączeniu ze świeżym serem korycińskim taka sałatka smakuje wyśmienicie. Mój ser jest dość słony, - dlatego nie dodaję soli.  Polecam...

przepis własny
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 żółtka papryka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 20 dag naturalnego sera typu korycińskiego 
  • garść natki pietruszki 
  • garść tymianku 

dresing 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny 

 Wszystkie składniki wrzucam do słoiczka zakręcam i mieszam - odstawić. 

Buraki umyć i ułożyć w blaszce teflonowej - blachę smaruje oliwą. Piec w 200 C ok 30 minut sprawdzić patyczkiem czy są miękkie. Buraczki wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w większe kawałki oraz ser całość polać dresingiem i wymieszać siekanymi ziołami. Można od razu podawać lub schłodzić jeszcze w lodówce.

Smacznego

i jeszcze kilka fotek....

czwartek, 21 czerwca 2012

 

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami, trzeba jeść szparagi puki sezon jeszcze trwa oczywiście jeżeli lubicie szparagi bo ja nigdy nie mogę się nimi najeść :-) Polecam

przepis własny

Dresing 

  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dresingu włożyć do filiżanki wymieszać i odstawić.

 składniki sałatki

  • 1/2 pęczka szparagów 
  • 5 grubych plastrów sera oscypek
  • 2 łyżeczki  suszonej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Szparagi grillować na  posmarowanej tłuszczem patelni. Ser posmarować oliwą i posypać ziołami - grillować na rumiano z obu stron, wszystkie składniki przełożyć na talerz i polać dresingiem - podawać na ciepło.

Smacznego

 
sobota, 19 maja 2012

Lekka sałatka tym razem na ostro z papryczką chili, i kaszką kus-kus oraz ziarnami dyni z sezamem polecam...

przepis własny
  • 1/2 szklanki kus-kus
  • 1/4 kostki rosołowej ekologicznej
  • 1 cukinia 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chili
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki stołowe sezamu
  • 5 łyżek pestek dyni 

Kaszkę kus-kus wsypać do szklanki i dodać kawałek kostki lub tylko soli - zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem by się zaparzyło. Po tym czasie odsączyć z wodę o ile taka pozostała i wsypać kaszkę do miski. Cukinie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na rumiano na suchej patelni teflonowej, paprykę pokroić w piórka - również podsmażyć.  Tak przygotowane warzywa przełożyć do kaszki i wymieszać. Chili przekroić i wydrążyć pestki, pokroić ją i dodać do sałatki - jeżeli chcemy bardziej ostre można dodać pestki. Dodać jeszcze posiekany drobno koperek, podprażone na suchej patelni nasiona dyni i sezamu - wymieszać. Na końcu połączyć z dresingiem.

dresing

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Smacznego 

poniedziałek, 05 marca 2012

fotka1

Prosta i łatwa sałatka do zrobienia dla każdego w dodatku bardzo lekka i smaczna poleca.

pochodzi z książki Oliver w kuchni

  • 16 małych pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 świeżego kokosa 
  • mała garść bazylii
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • 1 czerwona papryczka chili 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, i pieprz do smaku
  • sok z 1-2 limonek lub połowy cytryny 

Wrzuć do miski pomidorki pokrojone na ćwiartki, kokosa zetrzyj na tarce na cienkie wiórki, ogórka w pół-krążki bez miękkiego miąższu. a chili w cienkie paseczki. Na końcu wrzuć listki bazylii - dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, wymieszaj z oliwą. I podawaj :-)

Smacznego 

Wydrukuj przepis

fotka 2

środa, 20 lipca 2011

Lekka sałatka z cukinii z ziołami i cukinią , można użyć zarówno suszonych jaki i świeżych ziół w zależności jakie mamy pod ręką . Polecam na ciepło i zimno .

 

 przepis własny
na ok 4 porcje
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ostra papryka w proszku

Ziemniaki ugotować na parze najlepiej kiedy będą jeszcze na półtwarde. Wystudzić i pokroić w gruba kostkę, przyprawić papryką i odstawić.
Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu jeżeli taki posiada następnie dodać zmiażdżony czosnek, przyprawy oraz zioła - odstawić by się przegryzło na ok 30 minut. Po tym czasie podsmażamy cukinie na minimalnej ilości oliwy to samo robimy z ziemniakami. Usmażone ziemniaki układamy w szklankach na to cukinię i znowu ziemniaki dekorujemy świeżą bazylią podajemy od razu lub podajemy schłodzone prosto z lodówki.

Smacznego

 
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach