Przetwory

wtorek, 12 listopada 2013

Konfitura cebulowa która wspaniale smakuje z serem choć nie tylko - do tego ma piękny słoneczny kolor :-) Bardzo lubię łączyć różne konfitury z mięsem czy też serami a ten zdecydowanie bardzo mi smakuje. polecam

przepis pochodzi z książki Hans Grelach ,,Dżemy,marmolady,galaretki,,
  • 1 kg cebuli 
  • 1 świeża chilli 
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 500 ml soku pomarańczowego 
  • 150 g cukru
  • 3 gałązki tymianku  
  • 3 gałązki rozmarynu 

 Cebulę pokroić w piórka, dodać pokrojoną na drobno chilli, rodzynki -  całość zalać sokiem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok godziny. Po tym czasie dodać cukier posiekane zioła i sól - smażyć jeszcze z 20 minut aż lekko zgęstnieje. Następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. 

Smacznego 

środa, 06 listopada 2013

Dżem z zielonych pomidorów z cydrem i odrobiną pikanterii dzięki chili, zrobiłam dwie wersję druga bez chili i dodatkiem miodu i soku z limonki. Obie wersje były pyszne, druga wersja bardzo smakowała dzieciom mówiły ,mamo ale ten dżem z kiwi zrobiłaś pyszny :-) choć kiwi w nim brak :-) . Smak dżemu trochę przypomina mi agrestowy ale nie do końca ... musicie go po prostu spróbować polecam:-)

przepis własny
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 szklanka cydru z białego bzu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 zielone papryczki chilli

 Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i zalać cydrem odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Kolejnego dnia pomidory wstawiam na gaz po częściowym odparowaniu płynu dodaję pokrojoną w kostkę chilli oraz cukier i gotuję do zgęstnienia ok godziny. Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzania.

Smacznego

Dżem z zielonych pomidorów z limonką

  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 2 limonki (skóra+sok)

Pomidory zalać cydrem i odstawić na 12 godzin, po tym czasie wstawić na gaz i odparować część płynu dodać miód i otartą skórkę z limonki - smażyć na małym ogniu do zgęstnienia i odparowania pozostałej ilości płynu. Gdy dżem jest już wystarczająco gęsty przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i odwracam do góry dnem.

Smacznego

środa, 11 września 2013

Sos dyniowo-cebulowy na zimę będzie doskonały do pizzy czy też jako dodatek do mięsa, a nawet serów - jest naprawdę pyszny. Ja doprawiłam go jeszcze białym pieprzem aby nabrał ostrzejszego smaku - w tej wersji bardziej mi smakuje i nie jest zbyt mdły. Smażyłam go na domowej oliwie rozmarynowej. Polecam smakoszom dyni 

oryginał
  • 2,5 kg dyni np haka-ido
  • 1 kg cebuli
  • oliwa do smażenia (u mnie rozmarynowa )

opcjonalnie 

  • biały pieprz do smaku 

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na plastry wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem. W międzyczasie dynię obrać ze skóry oraz pestek i miękkiego miąższu zetrzeć na tarce jarzynowej ( grubsze oczka) dodać do cebuli - posolić i razem dusić jeszcze chwilę. Gdy całość puści sok odkryć i smażyć co jakiś czas mieszając aby nam nie przywarło do garnka - doprawić solą do smaku. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować ok 15-10 minut od zagotowania.

Smacznego

piątek, 23 sierpnia 2013

Słodkie brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do jogurtu z musli czy też naleśników albo gofrów w zależności od potrzeb. Zwłaszcza zimą kiedy owoce są drogie możemy zachwycać się nimi wspominając lato :-) Polecam

przepis własny
  •  2 kg brzoskwiń
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 cytryny 

opcjonalnie

  • 2 łyżki likieru cytrynowego typu limon-cello

Brzoskwinie umyć i pokroić na ćwiartki - wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka podlać wodą i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Zdjąć pokrywkę z garnka, dodać sok z cytryny i smażyć aż częściowo odparuje sok, następnie dodać cukier i smażyć aż lekko zgęstnieje a owoce pozostaną całe.Wyłączyć gaz dodać likier i wymieszać. Tak przygotowane owoce przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków,  odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i zostawiam do wystudzenia.

Ilość cukru zależy od słodkości owoców.

Smacznego 

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kocham rabarbar od dziecka a syrop z rabarbaru odkryłam tu  hm wyszedł pyszny doskonały na zimę... świetnie smakuje również jako dodatek do drinków czy zrobić napój na upalne dni z wodą i kostkami lodu:-)  Polecam

przepis z bloga Bea w kuchni
  • 1 kg rabarbaru
  • 500 ml wody
  • 600 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny

Rabarbar umyć u pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin aż puści sok. Następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu aż syrop nam trochę zgęstnieje. Tak powstały płyn odcedzić przez gęste sito - syrop zlać do butelek. Pozostały  miąższ przekładam do słoika i zużywam w ciągu kilku dni do przełożenia ciasta. Jeżeli miąższ jest zbyt słodki mieszam go z kilkoma łyżeczkami kwaśnego dżemu porzeczkowego.

Polecam

środa, 14 listopada 2012

Ciekawe połączenie smaków pomidorów, gruszek imbiru, czyli ... jest lekko słodkawy od gruszki aromatyczny od wina i innych przypraw - wszystko ładnie razem się komponuje a z mięsem smakuje wyśmienicie... Polecam

oryginł
  • 1 kg zielonych pomidorów 
  • 1 kg zielonych gruszek 
  • 200 g czerwonej cebuli 
  • 150 g dobrego octu z białego wina
  • 10 g startego imbiru 
  • 30 sztuk nasion kolendry
  • 2 łyżeczki czarnej lub białej gorczycy 
  • 150 g brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka chili

Pomidory sparzyć i wyjąć rdzeń, następnie pokroić na ósemki. Gruszki umyć, obrać wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka - wszystko przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać resztę składników poza solą i chili - dusić pod przykryciem ok 15 minut. Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze ok 30 - 45 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozpaść na małe kawałki a gruszki powinny zostać w całości, sprawdzić konsystencję chutney na zimnym talerzyku - pewien być dość gęsty.  Na końcu doprawić solą i chili pogotować jeszcze chwilę - przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować w piekarniku.

Smacznego

poniedziałek, 29 października 2012

U mnie w domu nie może zabraknąć puree z dyni na zimę , bo jak najdzie mnie ochota na ciasto dyniowe :-) lub dzieci poproszą o babeczki dlatego musi być obowiązkowo - zwłaszcza że to moje ulubione warzywo...

przepis własny
  • 1 kg dyni 
  • 2 łyżki wody 

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu oraz skóry, pokroić dynię na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu pod przykryciem - jeżeli dynia nie puszcza zbytnio soku podlewam ja odrobiną wody.  Uprażoną dynię miksuję blenderem na krem i przekładam gorącą do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzuje w piekarniku. 

  • 1 kg dyni 

Dynię oczyszczam ze skóry i miękkiego miąższu kroję w grubszą kostkę i wykładam na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 30-40 minut do miękkości ale żeby się zbytnio nie zrumieniła. Tak upieczoną dynie przekładam do miski i miksuję blenderem na jednolita masę - wkładam do słoików i pasteryzuję w piekarniku lub garnku. 

Polecam

dołączam do akcji Festiwal Dyni 2012

czwartek, 11 października 2012

Lubicie ostre przyprawy, to proponuję ostry sos z chili - jest doskonałym dodatkiem do serów czy pieczonych mięs a nawet tak po prostu na kanapkę. Polecam

przepis własny
  • 2 kg papryczek chili 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 słodka czerwona papryka 
  • 2 gruszki typu klapsa 
  • 1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego 

Papryczki umyć i oczyścić częściowo z nasion, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, sodką paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego - pokroić w kostkę. Całość posolić i odstawić na jeden dzień. Kolejnego dnia dodać ocet obrane i pokrojone dojrzałe gruszki i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie zmiksować na pastę przełożyć do gorących słoiczków i odwrócić do góry dnem - pozostawić do wystudzenia. 

Smacznego 

niedziela, 23 września 2012


Cytrynki do herbatki z amaretto to doskonały dodatek na zimę i nie tylko, a takie wyjadane wprost ze słoiczka mniam mniam. :-) Polecam

przepis własny
  • 1 kg cytryn 
  • 3 szklanki cukru
  • 1 litr wody

Cytryny sparzyć i pokroić w plasterki - odstawić. W garnku zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia i wrzucić cytryny - gotować na małym ogniu aż plasterki częściowo staną się szkliste. Takie cytrynki przełożyć do wyparzonych słoiczków i zalać do połowy syropem w którym gotowały się cytryny - dopełnić amaretto. Resztę syropu przelać do butelek, można zawekować. 

 

i jeszcze kilka fotek...

 

 

 

 
czwartek, 20 września 2012

U mnie urwanie głowy z przetworami i załapałam się jeszcze na jagody ostatnie:-) i  jagody zamykam w słoiku, choć odrobinę ...doskonałe do deserów lub dla dzieci kiedy dopada ich biegunka :-) Bardzo lubię jagody w końcu na imię mam Jagoda... Polecam 

przepis własny
  • 1 litr jagód leśnych 
  • 5 łyżeczek cukru 

Jagody umyć o pozostawić na sicie aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie rozłożyć do małych słoiczków i zasypać, na każdy słoiczek łyżeczka cukru - zakręcić i za pasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą. Podczas pasteryzacji cukier się rozpuści - jeżeli nie do końca, odwrócić po pasteryzacji jeszcze gorący i tak zostawić do wystudzenia.  

Smacznego 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach