Wytrawnie

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Doskonałe na przekąskę , szybkie w przygotowaniu i można podać je również na domowej imprezie - Polecam

przepis własny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 24 szt szparagi zielone (główki)
  • 1 słoiczek pasty paprykowej z chili
  • świeży rozmaryn lub suszony + oregano 1 łyżeczka
  • garść startego żółtego sera lub mozzarelli 

Ciasto rozwinąć pokroić na osiem równych części pozaginać brzegi ciasta i posmarować środek pastą paprykową i posypać oregano. Główki szparag poukładać na każdym kawałku - posypać rozmarynem, oregano i na końcu serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 20 minut do zrumienienia się, podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

Tagi: zioła
08:02, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
niedziela, 20 listopada 2011

Ser robiony jakiś czas temu który potrzebowałam do placków a nigdzie nie mogłam go kupić. Jest delikatny w smaku lekko słonawy który lubię łączyć z pieczywem a na serku odrobina dżemiku ... :-)

przepis własny
  • 1,5 litra mleka prawdziwego od krowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 cytryny 

 Mleko wlać do garnka z grubym dnem, i podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć dodać soli oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny. Następnie gotować jeszcze chwile co jakiś czas mieszając, gdy zacznie wytwarzać się ser zdjąć z ognia i przecedzić przez sito wyłożone wcześniej gazą lub czystą ściereczką. Tak pozostawić do całkowitego ocieknięcia i wystudzenia. Przełożyć do miseczki i przechowywać przez kilka dni w lodówce. 

Smacznego 

09:46, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (7) »
wtorek, 09 sierpnia 2011

pizza pełnoziarnista 2

Mięciutka pizza na pełnoziarnistym cieście - z dodatkiem mozzarelli :=) trochę zdrowsza wersja od tradycyjnej polecam

średnica spodu 30 cm

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej BIO graham typ 1850

dodatki

  • 1 słoiczek pasty pomidorowej
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mozzarella 125 g

ponadto

  • 2 łyżki oliwy z oliwek  

W ciepłej wodzie z dodatkiem miodu rozpuścić drożdże następnie dodać oliwę sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 30- 40 minut. Wyrośnięte ciasto przerobić czyli odgazować, uformować placek na pizzę i wyłożyć na papierze do pieczenia.

Posmarować pastą z pomidorów i ułożyć pokrojone na kawałki papryki, usmażone pieczarki oraz posypać startą mozzarellą. Na końcu brzegi posmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C na ok 20 minut. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

 

pizza pełnoziarnista 1

pizza pełnoziarnista 3jpg

 
10:29, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (5) »
piątek, 17 września 2010

Chrupiąca skórka tarty i mokre nadzienie z delikatnym posmakiem cukinii oraz wyraźnym smaczkiem fety. Tarta jest dość słona więc jeżeli chcecie zmniejszcie sobie ilość fety. Podawać jako przekąskę na ciepło czy zimno. Mi zastąpiła śniadanie i kolacje :-) polecam

przepis własny

Forma do tarty 28 cm

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie
  • 270 g sera feta
  • 4 jajka
  • 10 g bazylii suszonej

Cukinię pokroić na plasterki posypać bazylią i polać octem balsamicznym - odstawić. W drugiej misce rozbełtać jaka , a fetę pokruszyć na talerzyk. Formę wysmarować masłem wyłożyć ciastem francuskim a brzegi zawinąć do środka po nakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 5 minut. Następnie wyjąć, ułożyć plasterki cukinii na to posypać ser feta i zalać jajkami. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut do zrumienienia się brzegów.

Smacznego

22:47, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 sierpnia 2010

babeczki pieczarkowe 1

Proponuję dziś Wam babeczki pieczarkowe

świetne na ciepło jak również na zimno proste i szybkie

w wykonaniu polecam.

Na 12 babeczek

  • 5 jajek
  • 2 pory
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ponadto:

  • papilotki

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki podsmażyć bez soli - nie mieszać zbyt często by nie puściły soku. Gdy będą skwierczeć to znaczy ze są gotowe. Przełożyć do miseczki., pora pokroić w krążki ale tylko białą cześć i jasno zieloną - również podsmażyć na oliwie i wymieszać z pieczarkami. Jajka roztrzepać w osobnej misce doprawić sola i pieprzem. Kokilki wyłożyć do blaszki do muffin, następnie powykładać wymieszane pieczarki z porem i zalewać rozbełtanymi jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

babeczki pieczarkowe 3

 
12:20, kasandraa6 , Wytrawnie
Link Komentarze (3) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach