Wędliny

środa, 13 marca 2013

Bardzo lubię domowe wędliny już przekonaliście się o tym nie raz... i  nadal będą się tu pojawiać na moim blogu domowe mięska :-) A jeśli chodzi o wędliny suszone to mogłabym je jeść i jeść:-) tak lubię a moja 7 letnia córka wprost uwielbia dlatego to szczególnie dla niej postanowiłam to zrobić...Poza tym idą święta i myślę że każdy chciałby mieć coś takiego pysznego na swoim stole a więcej szczegółów dotyczących smaku napiszę wam za 15 dni i pokarzę gotową na dodatkowych zdjęciach. :-)

oryginał
  • 1 kg schabu bez kości 
  • 35 g soli ( 2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie czerwony w ziarnkach 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka cukru u mnie puder 
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 5 owoców jałowca 
  • 3 suszone liście laurowe

 Schab umyć osuszyć, czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem natrzeć mięso - to spowoduje że mięso szybciej skruszeje. Następnie resztę przypraw utrzeć w moździerzu i obsypać mięso. (ja mięso obwiązuje dratwą aby uzyskało ładny kształt) - przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na 5 dni (przewracając dwa razy dziennie i odlewając soki które mięso pości) .

Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub specjalną siatkę do wędlin, związać sznurkiem i powiesić w suchym ciepłym miejscu na 6 dni do wyschnięcia. 

Po tym czasie wyjąć mięso z pończochy i włożyć do lodówki na kolejne 4 dni - i gotowe. 

Podawać pokrojony w bardzo cienkie plasterki.

Smacznego

Tagi: zioła
20:44, kasandraa6 , Wędliny
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 marca 2013

 

 Nie ma jak domowa wędlina, delikatna bez konserwantów - super na kanapki nie tylko dla dzieci :-) do tego grzanka kiełki i pomidor hm czego tu jeszcze trzeba, no i wiemy co jemy ... Polecam

oryginał

zalewa

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 łyżka soli morskiej 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie  
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok 1,5 litra wody

dodatkowo

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku + 1/4 łyżeczki soli 

Do wody wsypać, przyprawy i zagotować - wystudzić. Mięso umyć oczyścić z błon i włożyć do zalewy, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin 

Po tym czasie wyjmujemy mięso nacieram połowę  rozgniecionym czosnkiem wymieszany z odrobiną soli drugi filet nacieramy słodką papryką,wkładam do worka obwiązujemy dratwą i przekładamy do zalewy. Piekarnik nagrzewamy do 85 C i parzymy 1,5 godziny, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne mięso wyjmujemy z wody i worka osuszamy papierowym ręcznikiem, przechowujemy w lodówce, zużyć w ciągu kilku dni. 

Smacznego 

 
20:10, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (4) »
środa, 27 lutego 2013

Nie ma jak domowa wędlinka, coraz częściej u nas w domu przygotowuje domowe wędliny gdyż te kupne, z nazwy inne w smaku praktycznie to samo, a jak szybko się psują... Tym razem schab gotowany delikatne i chude mięsko takie jak lubię :-) znalazłam go u Ani i od razu postanowiłam  zrobić i było warto. Jest chuda i pięknie pachnąca - aromatyczna, może nie jest zbyt soczysta ale jeżeli chcę coś soczystego piekę po prostu to :-) Polecam

przepis Ani
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr wody 
  • 2 łyżki soli morskiej 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 3 ząbki czosnku dałam 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe

opcjonalnie

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku do wywaru

 

Wszystkie składniki oprócz mięsa umieścić w garnku zagotować - wystudzić, włożyć mięso i ponownie zagotować ok 8 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wstawić znowu na gaz i gdy się zagotuje parzyć jeszcze ok 5 minut , zdjąć z gazu zostawiając w zalewie - wystudzić. Następnie wyjąć z zalewy i można spożywać jako wędlinę do kanapek lub jako mięsko do obiadu.

Smacznego 

Rada : Schab najlepiej obwiązać dratwą aby nadać mu kształt, potem będzie lepiej nam się kroiło.

 
11:30, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami,galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości. A ze stołu szybko znika przynajmniej mojego :-) Polecam

przepis własny
  • 1,5 kg schabu
  • 200 g migdałów
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonej żurawiny 

Schab umyć i osuszyć rozłożyć mięso jaj na roladę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą  natrzeć tym mięso polać oliwą i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. 

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić - gdy woda trochę przestygnie obrać ze skórki i pokroić na połówki, odstawić. Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na rumiano pod koniec smażenia dodać migdały i żurawinę  smażyć jeszcze chwilę zdjąć z ognia i wystudzić zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Następnego dnia rozwinąć mięso posypać odrobiną pieprzu i posmarować na całości farszem zwinąć i związać miso dratwą. Tak przygotowane mięso przekładam do specjalnego worka do pieczenia - na dno wykładam kawałki słoniny pod pod mięso.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 C ok 2 godziny. 

Podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

10:14, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (4) »
sobota, 04 grudnia 2010

Bardzo dobra karkówka soczysta i mięciutka rozpływa się w ustach podaje ją jako wędlinę lub jako danie obiadowe w sosie własnym na gorąco, bardzo polecam :-)

przepis mojej mamy
  • 1,5 kg karkówki
  • 1 główka czosnku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • ok 200-300 g majeranku

Czosnek rozmiażdżamy przez praskę i rozcieramy z sola - nacieramy tym mięso i posypujemy majerankiem z obu stron. Mięso wkładamy do miski i pozostawiamy e chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia mięso przewracamy na drugą stronę i znowu posypujemy majerankiem, tak zostawiamy jeszcze na kilka godzin. Karkówkę wkładamy do worka z jednej strony łapiąc zapinkami i pompujemy jak balon zakładamy druga zapinkę. Tak przygotowane mięso w worku przekładamy na blaszkę i lekko nakłuwamy worek. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny 180 C z termoobiegiem.

Po tym czasie mięso ostrożnie wyciągamy z piekarnika i foli - pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego

 
21:22, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (3) »
sobota, 12 czerwca 2010

galantyna 1

Galantyna z kurczaka to jedna z moich pierwszych wędlin które nauczyłam się robić. Jest bardzo smaczna choć pracochłonna ale warta tego zachodu zdrowsza i bez konserwantów polecam wszystkim.

  • 1,8 kg KURCZAKA
  • 500 g MIELONEGO Z INDYKA
  • 500 g PIECZAREK
  • 1 ŁYKA SOLI MORSKIEJ

Na wywar:

  • 1 SELER
  • 1 PIETRUSZKA (korzeń)
  • 4 DUŻE MARCHEWKI
  • 1 POR
  • 2 ŁYŻKI SOLI
  • 5 ŁYŻEK VEGETY
  • 5 LITRÓW WODY
  • KOŚCI Z KURCZAKA

Ponadto potrzebne będzie:

  • DUŻA GAZA
  • DRATWA
  • DUŻA IGŁA

Kurczaka wytrybować z kości, umyć natrzeć solą i pieprzem pozostawić na dzień w lodówce by się przegryzło. lekko mięso rozbić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki - usmażyć na rumiano - nie solić bo puści sok jak również starć się nie mieszać zbyt często. Wystudzić i wymieszać z mięsem mielonym przyprawić dość mocno pozostawić na dzień. W kolejnym dniu ugotować wywar z pozostałych kości i warzyw. Rozwinąć gazę na nią położyć kurczaka i mielone zwinąć, kurczaka zawinąć w gazę jak najciaśniej jeśli mamy popękaną w niektórych miejscach zszyć dratwą, a następnie zawinąć ciasno w gazę oraz obwiązać dratwą jak najmocniej. Włożyć do gotującego się wywaru i gotować pod przykryciem ok 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, przełożyć na blachę na to deskę i coś ciężkiego i tak pozostawić do ostygnięcia ja zostawiam tak na całą noc. Następnego dnia rozwijamy powoli z gazy i wyciągamy dratwę z mięsa jeśli było szyte. Kroić grubsze plastry gdyż mięso jest dość kruche.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
23:16, kasandraa6 , Wędliny
Link Komentarze (2) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach