Ciasta czekoladowe

sobota, 28 marca 2015

Babka drożdżowa mocno czekoladowa wilgotna od czekolady - jak dla mnie to ideał. Choć wbrew pozorom jest mało słodka, zdecydowanie dla smakoszów gorzkiej czekolady. Jeżeli podajecie dzieciom to przyda się ją dosłodzić np dżemem malinowym - najlepiej takim z domowej spiżarni. Moja babka się troszkę spiekła ale i tak była pyszna lekko chrupiąca z wierzchu a wilgotna w środku hm ale lepszy taki ,,piekarnik,, niż wcale więc nie ma co narzekać tylko zjadać ;-) Polecam

przepis własny

na foremkę keksową

  • 125 ml maślanki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko ( 60 g )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego prawdziwego kakao w proszku
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady typu nutella
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao lub mlecznej

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

Maślankę utrzeć z drożdżami i cukrem, następnie roztopić masło i przestudzić - dodać do maślanki wraz z jajkiem wymieszać do połączenia. Odważyć potrzebną ilość mąki i kakao - wymieszać dodać do pozostałych składników - zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Aby ręce się nie kleiły do ciasto posmarować je oliwą. Przełożyć do miseczki przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować je i przerobić jeszcze raz, i znowu zostawić do ponownego wyrośnięcia.

W Międzyczasie rozpuścić czekoladę typu nutella i odstawić. Czekoladę w tabliczce zetrzeć na tarce ( tak jak np szatkuje się kapustę) odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 C góra dół.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy na ok 35x30 cm podsypując mąką aby się nie kleiło. Rozprowadzić przestudzoną czekoladę na nią posypać tartą ( jeżeli wolicie bardziej słodkie dodać mleczną ). Ciasto zwinąć jak na roladę zlepić końce i lekko je podwinąć do spodu, lekko spłaszczyć i przeciąć ostrym nożem wzdłuż prawie do końca i przekładać na zmianę jak warkocz. Przełożyć do wysmarowanej keksówki i zostawić aby trochę jeszcze podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut aż się zrumieni , wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego 

niedziela, 14 grudnia 2014

Czekoladowy chlebek z aromatem korzennym szybki i prosty do zrobienia jeżeli chcecie można polać go czekoladą choć dla mnie jest zbędna...Wilgotny i pyszny taki jak lubię a dzieciaki go uwielbiają . Polecam

przepis własny
  • 3 banany waga w skórkach (593g) po obraniu (358g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (59g)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego nie rafinowanego
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki owsianej


Masło rozpuścić i przestudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem  oraz kakao - odstawić.
Do masła wbić jajko ,dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Banany rozgnieść widelcem przełożyć do miski dodać cukier i płynna masę  oraz suche składniki - wymieszać trzepaczką aż składniki się  połączą. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 30 - 35 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Opcjonalnie
Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 


 
sobota, 07 czerwca 2014

Moje dzieci rzadko jadają ciasta z orzechami ale to zrobiło ,,furorę,, nawet na moim mężu który nie jada ciast czekoladowych... Chyba niema osoby która by się nie skusiła. Ciasto jest słodkie, czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami z lekką słonością i polane czekoladą - choć najlepsze po dwóch - trzech dniach... ale czy ktoś tyle wytrzyma oto jest pytanie :-) polecam

przepis od koleżanki Kamili lekko zmodyfikowany

na ciasto 

  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 5 łyżek wody 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - odstawić. Cukier, masło, kakao, ekstrakt, wodę podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści - wystudzić. Do przestudzonej masy wbić żółtka - połączyć oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.Piec ok 60 minut 180 C do tzw suchego patyczka.

Do nasączenia

  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny 

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier dodać sok z cytryny i nasączyć upieczone ciasto. 

Masa 

  • 450 g masy korówkowej
  • 400 g masła orzechowego( z orzeszków ziemnych  )
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych 
  • 200 g orzeszków ziemnych bez soli 

Ponadto 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Masę krówkową posmarować ciasto robiąc przerwy i zostawiając miejsce na masło orzechowe tak aby pokryć całe ciasto - odstawić. 

Patelnię rozgrzać na gazie bez tłuszczu i uprażyć orzeszki aż się zrumienią - wystudzić. Przestudzone orzechy wysypać na ciasto i lekko wcisnąć w karmel. Następnie każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej i polewać tworząc paski - zostawić do zastygnięcia czekolady. 

Smacznego 

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Brownie czekoladowe z mnóstwem czekolady, ciasto jest ciężkie ale za to jakie pyszne :-) chyba nie znam nikogo kto mu się oparł. Naprawdę warte grzechu, Choć chyba to tego ciasta nie muszę was przekonywać ;-)

przepis własny

masa czekoladowa

  • 150 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady typu ,,nutella,,
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka
  • 100 g ciemnego kakao

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z czekoladą oraz nutellą, odstawić. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą na końcu wymieszać z kakao.

masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru
  • otarta skórka z cytryny 
  •  200 g odsączonych wiśni z syropu 

Twaróg zmielić 2 razy dodać jajka i utrzeć dodać otartą skórkę z cytryny. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylewać na zmianę po odrobinie masy białej i czarnej - lekko mieszać aż do wyczerpania mas. Wiśnie wciskać w ciasto z wierzchu, wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C termoobieg i piec ok 30 -35 minut. Pozostawić ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez ok 10 minut następnie wyjąć wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kakaem. 

Smacznego

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Doskonałe serniko-bronwnies z dodatkiem dyni jest słodkie i wilgotne inaczej mówiąc idealne :-) Chyba powili zaczynam się uzależniać od jego smaku :-) Jest mocno czekoladowe i stanowi fajne połączenie z delikatną dynią ... polecam

przepis własny
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej

 Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka wbić do miski, ubijać ok 4-5 minut , następnie dodać rozpuszczoną czekoladę oraz  mąkę -i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą -odstawić.

masa dyniowa

  • 250 g pure z dyni
  • 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100 g cukru

Twaróg utrzeć z cukrem i pure z dyni dodać  przyprawę piernikową - wymieszać i odstawić.

masa serowa

  • 300 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 żółtka

 Masło z czekoladą rozpuścić na parze -odstawić by lekko przestygło.

Twaróg utrzeć z żółtkami dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia  i wylać trzy masy ciasto do formy po łyżce z każdej porcji aż  do wykończenia ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i pic ok 30 minut. Wyłączyć piekarnik zostawić ciasto jeszcze ok 5 minut następni wyjąć i wystudzić, po czym zimne przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

sobota, 14 grudnia 2013

Mocno wilgotne ciasto bananowe z przyprawą piernikową i miodem, najbardziej lubię ciasta które nie są suche :-)a to właśnie takie jest mocno wilgotne a z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej polecam

przepis własny

forma kwadratowa 26 cm

  • 2 duże banany lub 3 mniejsze 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą kakaem oraz przyprawą piernikową - odstawić. 

Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem utrzeć z cukrem i miodem następnie wbijać po jednym jajku na przemian z olejem. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami do połączenia. 

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego

czwartek, 29 sierpnia 2013

Czekoladowy sernik z musem dyniowym który nadaje mu delikatności do tego kawałki znanych już wszystkim ciastek oreo po prostu pyszności oj rozpływał się w ustach oj tak... Polecam

przepis własny

forma kwadratowa 26cm

  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki

 Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Następnie wbić jajko, dodać proszek kakao i mąkę zagnieść ciasto,  włożyć do lodówki by się schłodziło. (ciasto może się trochę kleić)

  • 1 kg sera twarogowego 
  • 1 szklanka pure z dyni 
  • 330 ml śmietany kremówki 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 50 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka 
  •  2 paczki ciastek ,,oreo,, po 176g
  •  Ciastka połamać na mniejsze kawałki i odstawić.

Ser utrzeć z jajkami dodać pure z dyni cukier i śmietanę - połączyć składnik. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć ciastem. Wrzucić 1/4 pokruszonych ciastek i wylać ciasto, wysypać resztę ciastek na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka, Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić na noc do lodówki by dobrze się schłodziło. 

Smacznego 

wtorek, 15 stycznia 2013

Mocno czekoladowe ciasto bananowe - choć smak bananów w tym cieście jest mało wyczuwalny. Sycące i wilgotne a w dodatku nie za bardzo słodkie. Jak dla mnie idealne ...

oryginał
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia. 

Smacznego

czwartek, 13 grudnia 2012

To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli z dużą ilością bakali a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam

przepis Nigella Lawson

 Forma 20 cm

  • 350 g śliwek kalifornijskich 
  • 250 g rodzynek ( duże żółte)
  • 175 g rodzynek kory-tanek dałam żurawinę suszoną 
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g(175 ml) miodu
  • 125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
  • 2 pomarańcze skórka + sok
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka, ubite
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Piekarnik nastawić na 150 C i przygotować tortownicę wyłożyć boki i dno tortownicy podwójnie złożonym papierem do pieczenia.

W dużym rondlu umieścić wszystkie bakalie pokrojone na mniejsze kawałki, dodać masło, cukier, miód, likier kawowy, przyprawy korzenne, kakao oraz otartą skórkę z pomarańczy i sok. Całość gotować na małym ogniu przez ok 10 minut -mieszając.Po tym czasie odstawić na 30 minut lub nawet dłużej.  Następnie dodaj do bakali ubite lekko jajka, zmielone migdały,proszek do pieczenia i sodę - wszystko wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. 

Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 3/4 do 2 godzin po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lepki i lśniący. 

Ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na metalowej kratce do wystudzenia.

Smacznego 

źródło: blog i ,,Nigella Świątecznie ,,

 
wtorek, 21 sierpnia 2012

W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...

oryginał

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej   oryginał
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na polewę

  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na upieczone ciasto

 Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia.

Smacznego



 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach