Chrupkie pieczywo

środa, 11 marca 2015

Chrupiące chlebki z kaszki kuskus rąbią się praktycznie same ,wystarczy zalać wrzątkiem kaszkę dodać potem trochę różnych ziaren - upiec i gotowe. I możemy zajadać się pysznym chrupiącym chlebkiem a jeżeli chcecie bardziej miękki wystarczy odrobinę skrócić czas pieczenia. Chlebki są doskonałe na drugie śniadanie lub nawet jako przekąska a mój syn stwierdził że to są po prostu pyszne ciasteczka. Polecam

inspiracja

Na ok 20 sztuk chlebków

  • 100 g kaszy kuskus po zaparzeniu 400g
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 60 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki mielonego lnu
  • 3 łyżki mąki żytniej typ 2000
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 50 ml wody

Kuskus wsypać do miseczki dodać pół łyżeczki soli i zalać wrzątkiem - przykryć i zostawić na ok 5-`10 minut (powinna wchłonąć się cała woda). Następnie kaszkę przekładam na sito i przelewam zimną wodą - zostawiam do obcieknięcia.
Kaszkę przekładam do miski, wsypuję wszystkie składniki razem z wodą i mieszam łyżką. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na to przygotowane ciasto. Ręce maczać  w wodzie (ciasto będzie się kleić) rozłożyć na całej blaszce można posmarować jeszcze pędzelkiem z wodą - położyć drugi papier do pieczenia i rozwałkować aby ciasto było jeszcze cieńsze. (papier z wierzchu ściągnąć)Wstawić do piekarnika 180 C i piec ok 10 -15 minut do zrumienienia się. Gdy ciasto bardziej się zrumieni będą mocniej chrupiące a jak będzie bledsze to w środku będzie miękkie.
Wystudzić i podawać np: z masłem orzechowym :-) , wędliną itp

Smacznego

piątek, 31 stycznia 2014

Chrupiący z wierzchu a w środku miękki  wilgotny - po prostu pyszny. Na jednym blogu pisze że to chleb zmieniający życie i całkiem możliwe że coś w tym jest :-) Nie da się przejść obok niego obojętnie bo tak wciąga. Można go zajadać jak ulubione ciasteczka :-) Polecam

oryginał

forma keksówka 23/8 cm

  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemię lnianego
  • 3/4 szklanki dowolnych orzechów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • szczypta soli prowansalskiej
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki przełożyć do miski wymieszać dodać ciepłej wody i odstawić na 5 minut by woda wsiąkła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, piekarnik rozgrzać do 175 C  i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut. Następnie przełożyć formę z ciastem na blachę stawiając do góry dnem i delikatnie ściągnąć formę i papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie chlebek wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić przed krojeniem bo inaczej będzie się nam kruszył. 

Smacznego



O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach