Bezy

piątek, 26 kwietnia 2013

Tort orzechowo kawowy, słodki z posmakiem kwaśnych powideł śliwkowych - fajnie razem się komponują do tego delikatny posmak kawy i orzechów . Tort zrobiony specjalni na urodziny mojego taty :-) Polecam

przepis własny

biszkopt 

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej 

Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno następnie stopniowo dosypywać cukru aż piana będzie lśniąca i sztywna. Do ubitej piany dodać proszek, mąkę i żółtka - delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 25 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół.

 składniki na jedną bezę (x2)

  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka kakao 

 Na papierze do pieczenia odrysować dwa kółka od blaszki w której wcześniej piekliśmy biszkopt.Wyłożyć na dużą blachę od piekarnika.

Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu delikatnie wymieszać z kakao wyłożyć na papier w obrysowane kółka i wstawić do piekarnika piec ok 50 minut w temp 160 C do zrumienienia się i aż beza będzie chrupka, upieczoną bezę wystudzić i zdjąć papier. 

Krem 

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 szklanka orzechów włoskich (zmielić ) 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczane w 2 łyżkach wody
  • ( odrobinę kremu zostawić do wysmarowania boków)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wody 
  • 1 biała czekolada 
  • 1 gorzka czekolada 

Czekolady utrzeć na wiórki (szatkownicą )

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i przestudzić, schłodzoną wcześniej śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem na końcu szybko wymieszać z zmielonymi orzechami i rozpuszczoną kawą oraz lekko ciepłą żelatyną. Wstawić na chwilę do lodówki.

Biały biszkopt posmarować powidłami następnie wyłożyć trochę kremu, na to upieczona beza i ponownie krem. Potem biszkopt posmarowany powidłami i znowu krem i ostatnia beza. Posmarować boki pozostałym kremem i obsypać utartą czekoladą

polewa z białej czekolady

  •  1 biła czekolada 
  • 1 łyżka masła 

Czekoladę rozpuścić z śmietaną i polać beze, posypać reszta startej czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 Smacznego



19:08, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (10) »
wtorek, 10 lipca 2012

Chrupiąca beza z pysznym kremem, który rozpływa w utach przy każdym kęsie i jest wart grzechu ...:-) Polecam.

przepis własny

Składniki na dwie bezy

  • 6 białek 220 g
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao

Orzechy zmielić lub utrzeć w moździerzu, odstawić. Białka ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier, gdy piana będzie już sztywna wymieszać delikatnie z orzechami i kakaem.  Na papierze do pieczenia narysować kółko i wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C  przez ok 40-50 minut aż beza będzie całkowicie sucha.

Składniki dzielę na pół i piekę bezę każdą oddzielnie.

krem

  • 300 g serka śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 1 żółtko
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny

Serek utrzeć z żółtkiem i śmietaną, dodać 1 łyżkę cukru waniliowego, otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć na blat bezowy i przykryć drugim - wstawić do lodówki na ok minimum kilka godzin.  Można udekorować truskawkami.

Smacznego

 
środa, 23 czerwca 2010

ciasto bezowe 4

Ciasto czy tort bezowy mówią różnie więc sama nie wiem ale raczej tort bo jest okrągłe :-) z kawowym kremem i beżową bezą która jest bardziej krucha niż ciągnącą ale bardzo pyszna. Z tego przepisu wyszły trzy bezy ale jedna została zjedzona na sucho ha ha więc tylko dwie z kerem.

  • 8 białek
  • Ok. 500 g cukru pudru
  • sól szczypta
  • 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka

Na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w 5 łyżkach wody)

Włącz piekarnik na 110 C, do białka dodaj szczyptę soli u ubij na sztywno zrób próbę jak odwrócimy miskę do góry dnem białko nie wyleci dodaj sok z cytryny i skórkę miksując dalej dodawaj cukier puder piana ta musi być lśniąca i śnieżno biała a na trzeparce będzie nam wisiała a nie opadnie. Przełóż do szprycy i wylewaj do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1,5 do 2 godzin chociaż to wszystko zależy od piekarnik. Po tym czasie wyciągnij ja z piekarnika i wystudź następnie oderwij papier.

Zaparz kawę w bardzo małej ilości wody, ubij kremówkę z cukrem pudrem i zimną kawą rozpuść żelatynę w 3 łyżkach wody i wlej do kremu wymieszaj i wstaw wszystko do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wyłóż na upieczona beze i przykryj drugą. Wstaw do lodówki przed podaniem można posypać delikatnie cukrem pudrem choć to nie jest konieczne

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

ciasto bezowe 3

 

ciasto bezowe 2

 
16:11, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 03 czerwca 2010

Smaczne chrupiące bezy, chrupiące lekko ciągnące w środku - ale jeżeli wydłużycie czas pieczenia to będą całkiem suche. Ja jednak osobiście wolę lekko ciągnące bo takich w sklepie to nie kupicie . Polecam

czas 1h i 15 minut ilość ok 50 sztuk

przepis własny

  • 70 ml białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka przełożyć do miski dodać szczyptę soli , ubijać i stopniowo dodawać  cukru aż białka ubiją się na sztywno. Następnie dodać soku z cytryny i jeszcze przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do worka ze szprycą i wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 90 C termoobieg przez ok 1 godzinę . Jeżeli chcemy aby bezy były bardziej suche trzeba wydłużyć czas pieczenia ok 20 minut lub dłużej.

Smacznego

 
wtorek, 01 czerwca 2010

rolada bezowa 1

Rolada bezowa, wyszła znakomita nie za słodka taka w sam raz choć trochę ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)

przepis własny

blaszka: 36/25 cm

  • 800 g rabarbaru
  • 125 g białego drobnego cukru (do rabarbaru)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 230 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 170 g białka ( u mnie to 5 jajek )

Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka posypując cukrem i wróżyć by zmiękło. Następnie odlać sok i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Można również ubiec w piekarniku.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywno, wstaw do lodówki do schłodzenia.

Białka ubijać z solą na sztywną pianę dodać połowę cukru pudru, ekstrakt cytrynowy oraz otartą skórkę z jednej cytryny dalej ubijając dosyp resztę cukru pudru. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w 150 C. Bawełnianą ściereczkę do naczyń wysyp cukrem pudrem i przełóż na nią odwracając blaszkę do góry dnem upieczoną bezę. Odczekaj chwilę by beza lekko przestygła i rozsmaruj na całości rabarbarem na to ubitą kremówkę i zwiń w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Smacznego

rolada bezowa 2

 
13:46, kasandraa6 , Bezy
Link Komentarze (1) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach