Ryby

środa, 03 lipca 2013

Ekspresowa rybka w papryce, bez panierki usmażona na patelni grillowej - jest delikatna i soczysta. Rybę przed podaniem polewam delikatnie sokiem z cytryny który nadaje jej aromatu. Tak przygotowaną rybę podaję z ziemniakami z wody i lekką surówką z kapusty z dresingiem słodko - kwaśnym. Polecam

przepis własny
  • 2 filety białej ryby 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • szczypta soli 

Przyprawy wymieszać w misce, odstawić. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić i obsypać przyprawami z obu stron, odstawić na ok 30 minut. 

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową - lekko posmarować tłuszczem obsmażyć w obu stron, przed  podaniem skropić sokiem z cytryny. 

Smacznego 

18:34, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 lutego 2013

 

Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam

przepis własny
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela
  • 1 wędzony pstrąg
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 400 g mozzarelli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • ok 5 łyżek bułki tartej
  • 50 g sezamu

do obtoczenia

  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej 

ponadto 

  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce wraz z rybami - oczyszczonymi  ze skóry i ości,  następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz mozzarellę, wrzucić do ziemniaków - dodać przyprawy oraz sezam, jaja i stopniowo dosypując bułkę tartą - wyrabiać kotleciki. Całość podzielić na większe kulki  i obtaczać w sezamie wymieszanym z odrobiną bułki tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.

Smacznego 

 
09:19, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 02 stycznia 2013

 Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam

przepis według Moniki B.
  • 1 kg filetów rybnych typu mintaj
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2-3 cebule średniej wielkości 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie 
  • 1 szklanka ketchupu ostrego 
  • 125 ml syropu z brzoskwiń 
  • 1 - 2 papryczki chili 
  • olej do smażenia 
  • bułka tarta 
  • 2 jajka 

Jajka rozbełtać, rybę posolić i obtaczać w jajku potem w bułce tarte i smażyć na oleju na rumiano z obu stron - wystudzić. 

Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w piórka - odstawić. Cebulę pokroić w piórka posolić, na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę dodać masło i dusić pod przykryciem, w połowie smażenia dodajemy pokrojone papryki wraz z chili i dalej smażymy pod przykryciem gdy papryka będzie już w połowie miękka wlewamy keczup oraz sok z brzoskwiń i smażymy do częściowego wyparowania sosu. Na sam koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w grubsze kawałki i smażymy jeszcze chwilkę - próbujemy sos, ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i czyli - jeżeli będzie zbyt słodkie dodać odrobinę soku z cytryny i zagotować.

Tak przygotowanym farszem przekładamy rybę i zostawiamy do wystudzenia. 

Smacznego 

i jeszcze fotki...

10:48, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (7) »
piątek, 07 grudnia 2012

 

Przechadzam się między stoiskami na bazarku, na dworze śnieżna zawierucha, a tu ludzie gorączkowo poszukują co lepszych kąsków na świąteczną kolację. Ktoś z daleka nawołuje kupujących zachwalając mintaja. I ja się skusiłam. Wprawdzie rybę w wigilijnym menu już mam, ale szkoda nie skorzystać z okazji. Wezmę kawałek, a w domu poszperam w przepisach... Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Szukam, szukam... Chyba coś mam: rolada rybna!

Lubię ciekawe połączenia i to danie jest tego przykładem, a na świąteczny stół jak znalazł. Zaskoczycie swoich gości czymś innym niż smażonym karpiem… I kto powiedział, że rybka jest nudna?

przepis własny

ok 15 porcji

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg filetów z mintaja
  • 200 g cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g cienkich plastrów boczku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Składniki na farsz:

  • 200 g suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki pasty z chili
  • 1 łyżeczka prawdziwego miodu
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • olej Kujawski do podsmażenia farszu

Filety posolić i odstawić.

Przygotować farsz: cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na minimalnej ilości oleju Kujawskiego, dodać do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód oraz pastę chili. Całość doprawić otartą skórką z cytryny i sokiem, po czym odstawić, by przestygło.

Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i ułożyć kawałki dratwy, a na nich plastry szynki i boczku tak, aby zachodziły na siebie. Na tym układamy rybę, na niej kładziemy przestudzony farsz i zwijamy do środka  - związujemy wszystko u góry oraz wzdłuż, aby ryba się nie rozeszła, a farsz nie wypłynął.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60 minut do zrumienienia się. Upieczoną roladę wyjąć i zostawić do wystudzenia - najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia poprzecinać kawałki dratwy i wyjąć pozostałości. Kroić w plasterki i podawać na zimno z odrobiną soku z cytryny albo octu śliwkowego lub winnego.

Smacznego

10:33, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 grudnia 2012

Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Odkąd pamiętam królował również u nas. Jakaż to była frajda, kiedy tata wpuszczał żywego karpia do wanny. Wy też to pamiętacie?

Dziś proponuję karpia w intensywnym aromacie grzybowym z ziołami. Gości na pewno uwiedzie ten zapach...

Inspiracja Pani domu

ok 6 porcji

Składniki:

  • 1 karp
  • 100 g suszonych podgrzybków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka rozmarynu
  • mąka pszenna ok. 1/2 szklanki 
  • olej do smażenia Kujawski tłoczony na zimno

Grzyby namoczyć przez noc w wodzie, karpia oczyścić z łusek i wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonki, a następnie każdy dzwonek jeszcze na pół; posolić i odstawić na kilka godzin.

Po tym czasie kawałki ryby posypać ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

W międzyczasie odcedzić z wody grzyby i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.

Naczynie wysmarować olejem i położyć część grzybów, na to podsmażoną rybę, następnie znowu grzyby i ryba. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 minut.

Podawać na ciepło.

Smacznego

Inspiracja starym wydaniem gazety “Pani domu” 

09:32, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (3) »
wtorek, 27 listopada 2012
Trochę się uzbierało tych rybnych wariacji, ale ta propozycja jest doskonałym uzupełnieniem reszty świątecznych dań. Jest delikatna w smaku, można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem chrzanowym. Łakomczuchy nie pozwolą jej długo pozostać na stole...
przepis Pani domu

 ok 8 porcji

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • garść siekanego koperku
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  •  3 ½ łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 40 ml ciepłej wody
  • sok z cytryny

Ryby gotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego,przez około pół godziny. Następnie wyjąć i odsączyć na sicie.

Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną, następnie zmielić przez maszynkę wraz z rybą. Do masy rybnej dodać jajka, posiekany koperek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.

Folię aluminiową posmarować koniecznie margaryną, aby się nie przykleiła się do ryby. Uformować dwa wałeczki i zawinąć w wysmarowaną folię. Całość gotować na parze przez 30 minut, po czym wystudzić.

Zimną galantynę rozwinąć i pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku.

Przygotować galaretę: żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i połączyć z gorącym wywarem – wystudzić do lekkiego stężenia i zalać rybę.

Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny.

 ok. 4 godzin

Przepis pochodzi ze starego wydania gazety “Pani domu”. 

 
21:40, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 listopada 2012

To nie są zwyczajne śledzie - są bardzo wykwintne, nadają się dla smakoszy lubiących dziwne połączenia kulinarne. Pierwszego dnia w ogóle mi nie smakowały, drugiego dnia trochę były lepsze, ale trzeciego dnia stwierdziłam, że są naprawdę dobre. Tylko było już za późno, bo został tylko jeden.... I gdzie szukać winnego? 

Składniki:

  • 4 duże wymoczone śledzie
  • 250 g mrożonych śliwek węgierek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g siekanych migdałów
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny (dałam z dwóch)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ćwierć szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki siekanej pietruszki lub odrobinę koperku 
 
Wymoczone w wodzie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie przeciąć wzdłuż i zwinięte w ruloniki ułożyć na głębokim półmisku, który odstawiamy.
Morele zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia - po tym czasie odsączyć z wody i pokroić w paski.
Śliwki bez pestek wrzucić do rondelka, podlać winem i dusić pod przykryciem, a gdy się rozpadną - zmiksować, przerzedzić przez sito. Teraz dodać pieprz, miód, otartą skórkę z cytryn plus sok i olej Kujawski - wszystko wymieszać z pokrojonymi morelami oraz posiekanymi migdałami. Powstałą marynatą zalać śledzie i odstawić na ok. 2 dni. Po tym czasie można jeść, bo dopiero nabierają prawdziwego smaku. 
Smacznego
 
Porcji ok. 4
Czas do 3 dni
Przepis pochodzi z książki “Polskie tradycje świąteczne”
Hanny Szymanderskiej
i jeszcze fotki...
09:07, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (3) »
środa, 10 sierpnia 2011

Delikatna rybka z aromatycznymi ziołami - takie rybki lubię najbardziej bez dodatków takich jak ziemniaki czy ryż - prosta i smaczna polecam :-)

przepis własny
  • 3 okonie
  • sól ziołowa
  • 2 małe cebule
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka oregano
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Rybę oczyścić i umyć następnie natrzeć ziołową solą, rozłożyć rękaw do pieczenia i polać delikatne w środku oliwą ułożyć pokrojone w plastry cebulki część ziół i rybę przedtem posypać ją jeszcze papryką. Resztę ziół ułożyć na rybie i polać całość oliwą. Związać rękaw z obu stron wcześniej go nadmuchać i zrobić małą dziurkę na środku - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na ok 20 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego  


Tagi: zioła
17:14, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (3) »
sobota, 19 lutego 2011

Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...

Przepis z tej strony

  • 250 g płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 50 g rodzynek ja dałam żurawinę
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy dałam mniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez ok 1-2 żeby niebyły zbyt słone. Następnie osuszyć i pokroić ukośnie w 2 cm kawałki. Żurawinę namoczyć we wrzątku , odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz posypać cukrem - przykryć i dusić do miękkości . Odkryć dodać żurawinę, sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć - połowę odłożyć a do reszty dodać koncentrat - wymieszać. Całość wystudzić, śledzie ułożyć na półmisku i położyć na wierzch cebulę czerwoną i jasną - podawać na zimno.

Smacznego

15:48, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 grudnia 2010

Smaczna rolada rybna z żurawiną słodkawa ale w połączeniu z sokiem z cytryny jest bardziej wyrazista i nie jest mdła polecam...

przepis własny
  • 1,5 kg fileta z pangi bez skóry lub dorsza
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła

Żurawinę podsmażyć na maśle i przestudzić. Rozłożyć plasterki szynki tzw na zakładkę na to rybę wcześniej posoloną a na wierzch wyłożyć żurawinę i zwinąć w roladę wraz z szynką. Związać dratwą w czterech pięciu miejscach w szerz i wzdłuż ze dwa razy aby nam się nie rozleciało. Wyłożyć blaszkę folią aluminiową i na to położyć roladę - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w 180 C. Po tym czasie uchylić piekarnik i wystudzić.

Smacznego

Można podawać z ostrym sosem lub sokiem z cytryny.

17:37, kasandraa6 , Ryby
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach