Pierniki i pierniczki

sobota, 07 grudnia 2013

Jedne z lepszych pierniczków jakie jadłam do tej pory, są mięciutkie i pyszne. Piekę je już teraz aby mieć czas na inne pyszności przed świętami choć te pierniki należą do tych które nie muszą leżakować. Polecam

oryginał

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

dzień przed pieczeniem

Miód rozpuścić w garnuszku wraz z przyprawami - dodać masło aby się rozpuściło. Wystudzić. Do dużej miski przełożyć mąkę i kakao - wymieszać. Śmietanę przelać do naczynia i wymieszać z sodą - pozostawić aż powiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier - na końcu wymieszać z żółtkami, tak ubite białka delikatnie wymieszać z pozostawioną mąką . Dodajemy również powoli mieszając wystudzony miód i śmietanę - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość rzadkie ale po 24 godzinach zgęstnieje..

w dniu pieczenia

Ciasto wyłożyć na stolnicę i ugnieść, następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać dowolne kształty. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wykrojone ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 10-12 minut. 

Po upieczeniu wystudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. 

Aby ciasteczka były błyszczące wystarczy je posmarować białkiem. 

lukrowanie

szklanka przesianego cukru pudru

woda

Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę do uzyskanie odpowiedniej konsystencji, jeżeli lukier jest za gęsty dodać jeszcze wody a jeśli zbyt rzadki to dodać jeszcze cukru pudru.

Smacznego 

wtorek, 03 grudnia 2013

Bardzo wilgotne i lepkie ciasto piernikowe, tak dobrego to ja jeszcze nie jadłam. W dodatku zachowuje świeżość do 3 tygodni. Dlatego możemy je wcześniej upiec, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu aż do świąt - choć szczerze mówiąc nie wiem czy tyle wytrzymacie jak spróbujecie pierwszy kawałek... Polecam Koniecznie upieczcie na święta nie - będziecie żałować.

przepis Nigella Lawson
  • 150 g masła
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g melasy
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczy oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki

W garnuszku roztopić masło z cukrem, złotym syropem, melasą  dodać również przyprawy.

 Całość podgrzewać na małym ogniu, gdy składniki się połączą zdjąć z ognia.  Do garnuszka  wlać mleko, wbić jajka oraz rozpuszczoną sodę w wodzie.

Następnie wsypać mąkę i szybko wymieszać do połączenia, ciasto będzie dość rzadkie ale dzięki temu później będzie lepkie i wilgotne.

Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.i piec ok 40-60 minut , aż się zetnie na wierzchu i trochę urośnie. Gdy będziemy piec zbyt długo ciasto nie będzie tak wilgotne . Dlatego dobrze jeżeli nawet wierzch jest lekko luźny- gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika samo jeszcze dojdzie. 

Smacznego  

wtorek, 18 grudnia 2012

Miodowe pierniczki znalazłam w gazecie ,,Kuchnia,, zaczarowały mnie swym wyglądem i opowieścią o nich jak to cała rodzina siada i dekoruje - ja niestety nie mam takich zdolności jeżeli chodzi o dekorację pierniczków :-) ale lubię je piec razem z dziećmi a w święta się nimi zajadać ... Mam nadzieję że zmiękną bo w gazecie niestety nic o ich twardości nie napisali.

przepis z czasopisma Kuchnia
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Cukier, masło, jaka, przyprawy wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z wodą - podgrzewamy mieszając. Trzeba bardzo uważać aby masa się nie ścięła.  Zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić - dodać resztę składników i wyrobić ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc. Kolejnego dania rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C ok 10-15 minut na rumiano.

Lukier 

  • 1 białko 
  • 120-150 g cukru pudu 

składniki wymieszać dodać odrobinę dowolnego barwnika u mnie w paście przełożyć gotowy lukier do worka cukierniczego i udekorować pierniczki. 

Smacznego

 
środa, 28 listopada 2012

Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie . Nie możecie zapomnieć owinąć podwójnie papierem foremki jak również podwójnie wyłożenia jej dna - jest to konieczne.  Więcej zdjęć za jakiś czas :-)

oryginał

forma u mnie 24 cm

  • 450 g  koryntek (dałam żurawiny)
  • 175 g sułtanek
  • 175 g rodzynek
  •  50 g kandyzowanych czereśni (wypłukanych wysuszonych i drobno posiekanych)
  • 50 g kandyzowanych skórek cytrusowych
  • 3 łyżki brandy
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g migdałów (mogą być w skórkach)
  • 1 łyżeczka melasy
  • 225 g brązowego cukru
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 110 g migdałów jeśli zrezygnujemy z lukru

Dzień przed pieczeniem, wszystkie owoce przekładamy do miski i mieszamy polane brandy - odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce.

Formę wykładamy podwójnym papierem do pieczenia,  z zewnątrz obkładamy formę folią aluminiową. Przygotować jeszcze dość duży papier podwójnie złożony do przykrycia ciasta.

Piekarnik nastawić na 140 C. Mąkę przesiać do dużej miski, wraz z solą, przyprawą piernikową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do białości. W kolejnej misce ubić jajka i powoli dodawać masę maślaną, wymieszać delikatnie z mąką i przyprawami. Wrzucić bakalie, orzechy, skórkę z pomarańczy oraz melasę połączyć składniki. Masę przełożyć do przygotowanej formy i przykryć przygotowanym papierem na środku zrobić dziurkę o średnicy 2 cm i piec na najniższej półce piekarnika 4 godziny i 45 minut - czasem może to trwać dłużej. 

Ciasto studzić w piekarniku przez pół godziny - potem wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. W zimnym cieście zrobić dziurki wykałaczką i nasączyć brandy zwinąć w papier - schować do worka i odstawić na tydzień w chłodne miejsce, powtarzać tą czynność raz w tygodniu do świat czyli czas leżakowania ok 4-5 tygodni.  

Jeżeli nie będziemy ciasta lukrować migdały wysypać na wierzch przed pieczeniem.

Smacznego

czwartek, 22 listopada 2012

Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej... 
przepis własny

na ok 18 porcji

Składniki na piernik (na formę 26 cm):
  • 120 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,
  • 250 g miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 450 g mąki pszennej

Do garnka wrzucić Palmę, dodać miód, cukier, przyprawę piernikową i podgrzewać do rozpuszczenia. W międzyczasie rozpuścić sodę w mleku i wlać do garnka - połączyć składniki. Całość zdjąć z ognia i przestudzić, ale gdy masa będzie jeszcze ciepła wbić jajka, dodać mąkę i wymieszać. Powstałe ciasto odstawiam na jeden dzień.

Kolejnego dnia wykładam formę kwadratową o rozmiarze 26 cm papierem do pieczenia i przekładam ciasto do formy - będzie się kleiło (można obsypać sobie ręce mąką). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni C termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy nie ma śladu surowego ciasta.

Wystudzić w uchylonym piekarniku, zimne ciasto przekroić na pół w poprzek, odstawić. 

Składniki na poncz:

  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki amaretto

Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć obydwa przekrojone placki piernika - przygotować marcepan.

Składniki na marcepan:

  • 300 g białych migdałów
  • 1 białko
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto lub ekstraktu migdałowego

Migdały zalać gorącą wodą, a gdy woda trochę przestygnie - obrać ze skóry. Białe migdały zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać białko i stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy.

Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady
  • 35 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,,

Margarynę rozpuścić na parze, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić mieszając. Uważać, aby czekolada nie podgrzała się zbyt mocno, bo wtedy może się zważyć. Trzeba po prostu pilnować, aby miska nie dotykała wody.

Piernik polać polewą czekoladową.

Po zastygnięciu czekolady zawijam ciasto w papier do pieczenia i wkładam do worka foliowego, gdzie zostawiam je na kilka dni.

i jeszcze kilka fotek...

poniedziałek, 13 lutego 2012

Czekoladowy pierniki Liski jest bardzo dobry wilgotny, ze śliwkami i kandyzowanym imbirem i dużą ilością dżemu niestety w domu była tylko czeko-śliwka wiec więc nim zastąpiłam . A śliwki niespadły na dno ale i tak był pyszny... Polecam

przepis Liski
  • 120 g czekolady u mnie gorzka
  • 120 g masła
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przypraw do piernika
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g miękkich suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 40 g kandyzowanego imbiru
  • 2 jajka
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego, lub śliwkowego  ok 120 g  u mnie czeko-śliwka

Czekoladę, miód, cukier, masło włożyć do garnka i rozpuścić - dodać mleko i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać w misce i połączyć z ostudzoną masą. W osobnej misce połączyć mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z masą, dodając śliwki, imbir i dżem. Podłużną keksówkę o długości 26-28 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 160 C 60 minut.

Wystudzić w formie, gdy będzie już zimny owinąć folią spożywczą na jeden dzień.

Smacznego

niedziela, 22 stycznia 2012

 Piernikowe serca które po upieczeniu są jeszcze twarde a w kolejnym dniu zaczynaj mięknąć. Doskonałe na święta jak również do podarowania na walentynki przepis z tej strony

 składniki suche:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • szczypta soli

 składniki mokre

  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce i przesiać. 

Do garnuszka włożyć masło, melasę, czekoladę - podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić.

Do suchych składników wbić jajko i wlać lekko przestudzoną mieszankę oraz skórkę z pomarańczy - całość zmiksować. Masę przełożyć do miseczki i owinąć folią spożywczą,  wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pobyt w lodówce powoduje że masa jeszcze stężeje i nie będzie się kleiła.

Schłodzoną masę wyciągać z lodówki partiami i rozwałkowywać na grubość ok 3 mm dowolne kształty. Piec w 180 C ok 10- 12 minut. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.

Smacznego

niedziela, 04 grudnia 2011

Pierniki bez nich nie wyobrażam sobie świąt, kiedy przygotowuję te ciasteczka pachnące przyprawami korzennym - to zaczynam powoli czuć zbliżające się święta. Piekę, wycinam i zawijam w folię na końcu wieszamy z dziećmi część na choinę, a resztę rozdaję wśród znajomych .Polecam

Na ok 75 sztuk

źródło: moje kucharzenie 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 kostka smalcu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki przyprawy korzennej do piernika najlepiej domowa
  • 0,5 litra miodu 

 Na małym ogniu rozpuścić miód, smalec i cukier - na jednolitą masę. W miedzy czasie rozpuścić sodę w chłodnym mleku. Wystudzoną masę połączyć z rozpuszczoną sodą, jajkami oraz przyprawa do piernika i mąką wymieszana z solą - mieszając i ugniatając rękoma. Ciasto przełożyć do miski lub emaliowanego garnka. Przykryć czystą ściereczką i postawić w chłodnym miejscu na ok 4-5 tygodni. 

 Ok cztery dni przed świętami wyjąć ciasto z garnka i podsypując mąką - ciasto jest lepiące, u  mnie to grubość ok 4 mm i wykrawać pierniczki foremką. Pierniczki układać na blaszce wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 10-15 minut do lekkiego zrumienienia się. Wyciągać i studzić na kratce, gdy będą już zimne stwardnieją, przełożyć je do pojemnika najlepiej z kawałkiem jabłka. Po dwóch dniach powinny zmięknąć. Można udekorować lukrem.

Smacznego 

Część ciasta piekłam po trzech tygodniach również było pyszne.

Przepis dodaję do akcji: Korzenny Tydzień

 

dołączam do Akcji Wigilia 2011 oraz do Akcja ciasteczkowy adwent

wtorek, 28 grudnia 2010

Naprawdę pyszny piernik mięciutki i mocno piernikowy, przełożony czeko -śliwką i polany lukrem mniam mniam a przepis z tej strony

Forma 30/40 cm

  • 500g miodu
  • 2 szklanki cukru dałam mniej
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

5-6 tygodni przed pieczeniem

Roztapiam masło dodaję cukier oraz miód i mieszam do rozpuszczenia na małym ogniu -następnie porządnie wystudzić.

Do zimnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę piernikową. Cisto porządnie wyrobić ( nie dosypujemy mąki ) i przełożyć do kamiennego garnka lub emaliowego - przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni przed pieczeniem. Piec 3-4 dni przed świętami.

Pieczemy

Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i przełożyć do blaszki - piec w 160 - 180 C ok 20 minut - ostudzić placki.

Piernik przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi u minie to czeko -śliwka. Przykryć papierem i obciążyć równomiernie. I odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem.

lukier

  • 2 białka
  • ok 30 g cukru pudru

Roztrzepać białko i dosypać cukru pudru aż masa stanie się dość gęsta polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - można dodać barwnik.

Smacznego

czwartek, 16 grudnia 2010

Speculoos (speculaas) kruche ciastka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w wigilię dnia Świętego Mikołaja jak pisze Dorotka. Ciastka są kruche i lekko korzenne w smaku. a przede wszystkim charakterystyczne są drewniane formy w których są pieczone.

przepis z bloga Moje wypieki
  • 150 g masła
  • 250 g maki pszennej
  • 140 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka przyprawy do speculoos:
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Następnie dodać masło,mleko i zagnieść ciasto - zawinąć w folię i włożyć do lodówki. U mnie było kilka godzin.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Formę do speculoos oprószyć mąka ja niestety takiej nie posiadam niestety :-) choć marzy mi się bardzo... Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w formę a jeśli takiej nie mamy rozwałkowuje przez folie aby nie kleiło się do wałka. Piec w 170 C ok 15-20 minut do zbrązowienia. Przechowywać do 7 dni.

Cukier zmielić młynkiem do kawy.

Smacznego

 

 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach