Torty

sobota, 06 grudnia 2014

Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu. Ciężko się mu oprzeć. Polecam dla smakoszy czekolady.

przepis własny

forma 26 cm

na biszkopt

  • 6-7 jajek ( waga w skorupkach 439g)
  • 50 g kakao w proszku
  • 160 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek - odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao - odstawić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając po łyżce cukru - gdy białko będzie sztywne tak że można miskę odwrócić miskę do góry nogami, dodać żółtka oraz mieszaninę mąki i delikatnie wymieszać trzepaczką.

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny

 ponadto

  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego1
  • 100 g białej czekolady startej do obsypania

poncz

  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 100 g białej - czekolady do posypania

polewa czekoladowa

  • 180 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno dodać mascarpone oraz roztopioną i przestudzoną białą czekoladę - zmiksować razem na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę wstawić do lodówki by lekko stężała.
W międzyczasie nasączyć placki ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Krem podzielić na dwie części połowę rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim a następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim plackiem - wstawić do lodówki.

W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietanę kremówkę zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladą - przestudzić do zgęstnienia polewy ( można wstawić do lodówki ) wylać na ciasto - polewę i wstawić do lodówki.


Białą czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać boki oraz wierz tortu - wstawić na noc do lodówki.
Smacznego 

17:55, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (10) »
sobota, 01 czerwca 2013

To już trzy lata minęło odkąd zaczęłam pisać bloga i robić fotki moim potrawą , jak ten czas leci... były dni gorsze i lepsze kiedy miałam dość bo nic nie wychodziło... a tu zakalec, a tu krem się zważył lub ciasto wypadło z rąk... :-) Bardzo się cieszę że tak wiele osób odwiedza mój blog, czyta i komentuje dziękuję że ze mną jesteście...

Wirtualnie dziś częstuję was moim tortem mocno czekoladowym, jeżeli wersja będzie tylko dla dorosłych do ponczu dodajcie likieru cytrynowego tego typu...

Polecam serdecznie taką czekoladową rozkosz :-)  

przepis własny
  • 6 jajek osobno żółtka i białka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1 gorzka czekolada o zawartości kakao 70 %
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli  dosypując stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodajemy żółtka mąki oraz kakao i proszek do pieczenia - wymieszać delikatna, na końcu dodać startą czekoladę. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30 minut, sprawdzić patyczkiem jeżeli niema śladu surowego ciasta to znaczy że gotowe, wyłączyć piekarnik i wystudzić. 

  • powidła z daktyli
  • 1 łyżeczki  herbaty z suszonych owoców 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny 

 Herbatę zalać wrzątkiem dodać cukier i zaparzyć wymieszać z sokiem z cytryny - wystudzić.

Każdy placek nasączyć ponczem i posmarować powidłami z suszonych daktyli.

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 500 ml twarogu przynajmniej trzykrotnie zmielonego 
  • 2 żółtka 
  • 200g  czekolady gorzkiej 
  • 100 g czekolady mlecznej 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- przestudzić. 

W misce ubić śmietanę na sztywno, dodać ser utrzeć na jednolita masę na końcu połączyć z roztopioną czekoladą mleczną i gorzką. Masę czekoladowa wstawić na chwilę do lodówki by się lekko ścięła, (trzy  łyżki kremu (odłożyć i zmiksować z dwoma łyżeczkami kakao), następnie przełożyć biszkopty kremem. Posmarować cieniutko kremem górę i wycisnąć szprycą różyczki. 

Schłodzić przez noc w lodówce.   

Smacznego

 

 
11:35, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tort zrobiony na życzenie mojego pięcioletniego synka który od tygodnia mnie prosi bym mu zrobiła tort na urodziny choć urodziny były w grudniu ale on stwierdził że tamten się nie liczył i że chce jeszcze raz - w końcu dałam się namówić i oto powstał czekoladowy słodko -kwaskowy torcik dla mojego synka... oj bardzo był zadowolony i oto takim sposobem urodziny po raz drugi czemu nie :-)

przepis własny

forma średnica 26 cm

na kakaowy biszkopt

  • 6 jajek
  • 1szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać suche składniki mąkę, kakao i proszek do pieczenia - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, w rondelku wstawić wodę i postawić na nim miskę z żółtkami - wsypać połowę cukru i ubić na puszystą masę. Ubite żółtka z cukrem zestawić z garnka, w drugiej misce ubić białka na sztywno - stopniowo dosypując cukier.  Ubite żółtka połączyć z suchymi składnikami dodać dwie łyżki ubitych białek i wszystko zmiksować. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i wylewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia  (spod i boki). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg do tzw suchego patyczka.Wystudzić w uchylonym piekarniku.

na krem 

  • 600 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • ok 600 g dżemu czeko-śliwka

dekoracja

  • po 50 g białej i czarnej czekolady -startej na wiórki

 

(do pokrojenia tortu użyłam takiej fajnej formy)

Biszkopt przekroić na cztery części odstawić, w misce ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem - można na chwilę wstawić do lodówki. Placki smarować czeko-śliwką,  następnie ubita śmietaną i tak przekładać, aż do samej góry. Ostatni placek smaruję również od spodu powidłami i zakrywam nim ciasto aby powidła były w środku z wierchu smaruje śmietaną i posypuje tartą czekoladą. 

Tort zostawiam na noc w lodówce.

Smacznego

i jeszcze fotki...

 
Tagi: czekolada
10:13, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (8) »
środa, 01 sierpnia 2012

Puszysty i aromatyczny tort z białym kremem oj szybko znikł :-) , delikatnie alkoholowy oczywiście zamiast amaretto czy rumu można dać więcej soku z cytryny - w wersji dla dzieci :-) Trochę spóźniony wpis ... ale udało się go wrzucić bo ostatnio mam spore zaległości we wpisach ... 

przepis własny
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru + jedna łyżka
  • 3 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 8 dużych jajek 
  • szczypta barwnika w proszku 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i barwnikiem - odstawić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć do białości z łyżką cukru następnie powoli dolewać mleko i olej oraz wsypać mąkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno dosypując stopniowo cukier, następnie delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut, wystudzić w uchylonym piekarniku.

Poncz na jeden placek

  • 1/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml amaretto ewentualnie biały rum
  • W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z amaretto 

Wystudzone ciasto przekroić na trzy części i każdy placek nasączyć przygotowanym ponczem.

 Krem

  • 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 200 g białej czekolady 
  • 3 łyżki amaretto 
  • otarta skórka z dwóch cytryn
  • 2 żółtka 

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę - odstawić by lekko przestygła. Twaróg utrzeć z dwoma żółtkami, cukrami i amaretto, na końcu wymieszać z białą czekoladą i skórką cytrynową.

Biszkopty przełożyć kremem, pozostawić 1/4 kremu do wysmarowania góry i boków. 

Do dekoracji

  • garść czereśni ok 50 sztuk
  • ok 150 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.
  • 50 g białej czekolady  roztopionej w kąpieli wodnej 
  • 2 łyżki cukru pudru

Roztopioną czekoladę przekładam do szprycy z końcówką 0,2 i dekoruję boki tortu. Układam czereśnie, na końcu polewam wierzch czarną i białą czekoladą. I przed podaniem posypuję czereśnie cukrem pudrem. Ciasto schładzam przez noc w lodówce.

Smacznego

Tagi: czekolada
17:12, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (8) »
niedziela, 05 grudnia 2010

Urodzinowy tort Igora na 3 latka koloru czerwonego bo taki sobie wybrał :-) prosty i szybki w wykonaniu dla każdego :-)

Forma 26 cm

  • biszkopt
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Upiec okrągły biszkopt według dowolnego przepisu - wystudzić i przekroić wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno - dodać otarta skórkę z cytryny i łyżkę soku , wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby się schłodził.

Do ciepłej wody dodać cukier i wymieszać następnie wlać sok z cytryny nasączyć tym biszkopty. Ciasto przełożyć kremem i przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

Masa cukrowa

dorotaxx.1 z galerii potraw

  • 70 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 800 g cukru pudru ( ja dałam 600g)
  • 1/2 łyżeczki barwnika w proszku

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić na parze, dodać glukozę i wymieszać ale nie zagotować. Przestudzić lekko, dodawać cukier puder wraz z barwnikiem zagniatać ciasto, dodajemy tyle cukru pudru aż ciasto nie będzie się kleiło. Rozwałkować i nałożyć na wcześniej przygotowany tort.

Ciasto podczas rozwałkowywania powinno być ciepłe inaczej będzie nam trudno , można je podgrzać w mikrofali.

Po przygotowaniu ciasto smaruję jeszcze delikatnie wodą wtedy jest bardziej błyszczące.

Smacznego

(Masy cukrowej wystarcza na dwa takie torty, lub pozostałą wkładam do woreczka i przechowuje w lodówce)

15:28, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (7) »
sobota, 24 lipca 2010

TORCIK TRUSKAWKOWY 3jpg

Bardzo smaczny torcik truskawkowy na życzenie mojej córki Nikolki. Przychodzimy rano do niej z Igorem i Tatą oraz prezentem i kwiatkami ona dziękuje i pyta

a tort gdzie ?

upiekłaś truskawkowy mamo

ja: że tak

ona: truskawkowy chciałam truskawkowy mam hura :0)

oj zjadała go sporo

Tortownica średnica 26 cm

przepis własny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno z solą następnie powoli wsypać cukier. Delikatnie wrzucać żółtka oraz mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok ok 30 minut do suchego patyczka.

Masa:

Kilka truskawek zostawić do dekoracji resztę zmiksować z cukrem. Następnie rozpuścić dwie galaretki w dwóch szklankach wody i pozostawić do stężenia.

Ubić kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru odrobinę zostawić do dekoracji. a resztę wymieszać z zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka juz prawie stężeje wlać ją do truskawek i wstawić całą masę do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy zobaczymy że już nam powoli zaczyna tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i wyłożyć na torciku i zalać pozostałą tężącą się galaretką ( jeśli nam zbytnio zastygła podgrzać w garnuszku lub mikrofali ) Stężały torcik udekorować różyczkami wyciśniętymi z bitej śmietany przez szprycę.

Smacznego

 

 
17:56, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (4) »
wtorek, 01 czerwca 2010

TORT CYTRYNOWY 2

Upiekłam urodzinowy tort dla mojej mamy wyszedł bardzo smaczny słodki a zarazem lekko kwaskowy ozdobiłam lukrem choć to nie jest konieczne, a masa pyszna rozpływała się w ustach polecam :-)

  • 1 biszkopt średnica formy 24 cm
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 2 duże cytryny
  • 200 g masła

Ponadto:

  • 50 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru

Upieczony biszkopt przekroić na dwa aby otrzymać trzy części.

Przygotować krem zagotować dwie szklanki mleka z cukrem. W kolejnych dwóch szklankach mleka wymieszać mąki oraz otartą skórkę z dwóch cytryn. Gdy mleko już będzie prawie wrzało zdjąć z ognia i dodać mleko z wymieszaną mąką - wymieszać i ponownie wstawić na gaz zagotować.

Wycisnąć sok z jednej cytryny i dodać jeszcze do ciepłego budyniu - wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Wycisnąć sok z drugiej cytryny i rozcieńczyć go wodą, nasączyć nim biszkopty.

Przestudzony budyń zmiksować z masłem dodając po łyżce by się nie zważyło.

Tak przygotowany krem wstawić do lodówki by trochę zastygł następnie posmarować biszkopty i wstawić do lodówki by wszystko zastygło i było zwarte.

Przygotować lukier :zmiksować masło i cukrem pudrem można dodać barwnik przełożyć do tuby (udekorować) lub posmarować tort łopatką i schłodzić by lukier całkowicie zastygł. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego

 

i jeszcze kilka fotek...

TORT CYTRYNOWY 3

 
19:00, kasandraa6 , Torty
Link Komentarze (4) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach