Pieczywo

niedziela, 16 stycznia 2011

chlebek bananowy 4

Bardzo dobry chlebek bananowy wilgotny i słodki z chrypiącymi orzeszkami z wierzchu a znalazłam go TU polecam...

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 banany rozgniecie
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 3 łyżki mleka

Na kruszonkę

  • 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 / 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ( nie dałam )
  • 4 łyżki masła

Do nasączenia

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru ( nie dałam )
  • 1/4 szklanki rumu

Orzechy posiekać dodać masło oraz cukier i mąkę - wymieszać ręką tak powstanie lepka kruszonka - odstawić.

Rozgniecione banany przełożyć do miksera, dodać olej miksując wbijamy po jednym jajku, ekstrakt z wanilii oraz mleko -odstawić.

W kolejnej misce mieszamy suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy z mokrą masą bananową miksując ją wsypujemy powoli mąkę do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem na to delikatnie kładziemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 60 minut do tzw suchego patyczka.

Gdy orzechy nam się przyrumienią przykryć chlebek od góry folią aby się zbytnio nie przypiekły.

Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w tym czasie przygotowujemy tzw poncz do nasączenia.

Masło roztopić dodać ciepłej wody oraz rum - wymieszać. Wyjąć chlebek po 5 minutach i nasączyć od góry, zostawić do całkowitego wystygnięcia

Smacznego

 

chlebek bananowy 3

 
14:22, kasandraa6 , Pieczywo
Link Komentarze (6) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach