Pralinki

niedziela, 23 grudnia 2012

Dziś miałam ochotę zrobić coś słodkiego, a zarazem rozgrzewającego - więc pomyślałam może śliwki w rumie do tego wasza ulubiona czekolada i gotowe. Zazwyczaj wszędzie można kupić śliwki suszone, ale są w gorzkiej czekoladzie - której smakoszem nie jestem :-) W dodatku to świetny pomysł na prezent... Polecam 

przepis własny


  • 300 g śliwek kalifornijskich -twardszych
  • 1,5 szklanki rumu lub wódki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej

Śliwki wrzuć do słoika i zalej rumem odstaw na noc.Następnego dnia odsącz śliwki na sicie, czekoladę mleczną rozpuść na parze. Śliwki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie kłaść na folii aluminiowej do zastygnięcia. Następnie rozpuścić białą czekoladę i udekorować śliwki.

Smacznego 

Tagi: czekolada
08:41, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (1) »
środa, 01 lutego 2012

 

Prawdziwa nazwa to karmelki kawowe, ale u mnie są bez kawy i smakują podobnie jak Daim, kruche i czekoladowe, ale czekolada musi być dobrej jakości mleczna czy gorzka w zależności jaka lubicie u mnie to mleczna Pycha

Tu i Tu

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka melasy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wszystkie składniki poza czekolada włożyć do garnuszka z grubym dnem, podgrzewać do zagotowania. W garnku umieścić termometr cukierniczy i gotować aż będzie wskazywał 275 ºF.

Masa będzie bardzo gęsta ale gotować jeszcze cały czas mieszając aż osiągnie temperaturę 315ºF.Zdjąć z ognia i mieszać kilka minut aż mikstura będzie gładka i miała jednolitą konsystencje. 

Masę tą wylać na przygotowana wcześniej mate lub pergamin, przy pomocy szpatułki rozwałkować całość na grubość ok 3mm - robiąc to bardzo szybko gdyż szybko zastyga. 

Używając rodełka delikatnie pociąć zastygniętą masę, ale gdy będzie jeszcze ciepła - bo później nie da rady. Gdy całkiem zastygnie i będzie zimna połamać na kawałki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać karmelki przy pomocy widelca i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Po zastygnięciu udekorować czekoladą. 

Smacznego

Tagi: czekolada
22:10, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 14 lutego 2011

Nie wiesz co zrobić z czekoladowymi mikołajami czy też bombkami pozostałymi po świętach ... a takiej połamanej czekolady już nikt nie chce. Czekoladowe misie z chili i imbirem bardzo smaczne polecam na upominek dla koleżanki lub Miś dla MISIA ... na Walentynki :-)

Na 12 misiów

  • 250 g łomu czekoladowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać suszony imbir i chili - wymieszać. Płynną czekoladę wlać do formy silikonowej i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie wycisnąć z foremek i podawać lub zapakować w woreczek i można komuś podarować.

Smacznego

17:49, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (17) »
niedziela, 19 grudnia 2010

Rafaelo rozgrzewające dla dorosłych, aromatyczne i smaczne Polecam.

przepis własny

Na 28 kulek

  • 235 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 4 łyżki rumu lub malibu
  • 2 laski wanilii
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła

Wiórki zalać alkoholem i odstawić aż nasiąknie, następnie dodać miąższ z lasek wanilii - wymieszać. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, Wiórki rozmiksować z masłem i rozpuszczoną czekoladą - schłodzić w lodówce do momentu kiedy będzie można formować kulki, obtaczać je w suchych wiórkach. Ponownie wstawić by stężały.

Kuleczki przed samym podaniem wyjmować z lodówki.

Smacznego

 
20:54, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 lipca 2010

Wyjątkowo smaczne pralinki domowej roboty, z pyszną mleczną czekoladą i lekko cytrynowe w środku bardzo bardzo polecam :-)

przepis własny


Na ok 22 - 24 sztuki

  • 25 dag markizów śmietankowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g herbatników
  • 200 g mlecznej czekolady

Zmielić markizy w maszynce do rozdrabniania, następnie połączyć z sokiem i serkiem mascarpone - wymieszać na jednolita masę. Herbatniki pognieść w moździerzu i połączyć z masą. Formować małe kuleczki i układać na kratce. Ciastka schłodzić w lodówce, gdy już się schłodzą wyjmij je wraz z kratką i rozpuść czekoladę na parze i polej pralinki wstaw ponownie do lodówki by czekolada całkowicie zastygła. Wyjmij czekoladki i poukładaj każda w mini papierkach do muffinów i przełóż do puszki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego

12:01, kasandraa6 , Pralinki
Link Komentarze (12) »
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach