Babki

niedziela, 20 października 2013

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i miodu. A dzieci były wprost zachwycone, znikło bardzo szybko - dobrze że zdążyłam się załapać choć na jeden kawałek :-) polecam

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 
  • ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody 

W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

lukier

  • 1 białko
  • ok 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.

Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013

Tagi: dynia
13:41, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (6) »
środa, 07 sierpnia 2013

Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-) Polecam

  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru 
  • 4 całe jajka (średniej wielkości )
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki z nutką kawy

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić i przestudzić , jajka ubić dodać masło , cukier  - połączyć składniki. Następnie wsypać mąkę. Ciasto wylewać stopniowo do formy dodając po łyżeczce dżemu w różnych miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka .

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
niedziela, 12 maja 2013

Wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem białej czekolady i wiśni z syropu o delikatnym aromacie kawy, w dodatku szybka do wykonania i szybko znika z talerza. Polecam

średnica formy 26 cm

  • 125 ml maślanki
  • 130 g miękkiego masła
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g wiśni z syropu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zmielonej na proszek)
  • 300 g mąki pszennej 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - zostawić do lekkiego przestudzenia . W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Do drugiej miski wrzucić masło i utrzeć z połową cukru na puszek,  dodać żółtka i maślankę oraz przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i kawą aż składniki się połączą. 

W misce ubić białka  stopniowo dosypując cukier, ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać odsączone wiśnie z masą czekoladową,oraz ubite białko, ciasto wylać do wysmarowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Wydrukuj przepis

 
czwartek, 28 marca 2013

Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies jest puszysta. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz, choć z początku trochę się jej obawiałam ze względu na konsystencję ciasta przed upieczeniem ale było warto ją zrobić. Polecam

oryginał
  • 225 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 85 g ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml leju roślinnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g wrzącej wody

ponadto

  • 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao u mnie 70%
  • 180 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 żółtka

Piekarnik rozgrzać do 180 C i włożyć formę do pieczenia aby się nagrzała.

Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz wrzącej wody i zmiksować mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wolnym strumieniem wlewać wrzącą wodę i mieszać drewnianą łyżką. (ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki) Przelać do gorącej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut , po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, nie powinno być śladu surowego ciasta, i powinno być sprężyste.

Ciasto wystudzić w formie , następnie delikatnie oddzielić od ścianek nożem i rzucić z wysokości 20 -30 cm w formie i wyjąć na talerz.

polewa

Połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka dodać śmietanę i połączyć - na wolnym ogniu, mieszając kulką do ucierania , stopniowo dosypując cukier i kakao na końcu dodać żółtka - gotować aż polewa będzie błyszcząca i lekko zgęstnieje. Polać ciasto i zostawić do wystudzenia.

Smacznego



środa, 27 marca 2013

Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam

oryginał

Na ciasto 

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 50 ml rumu 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g mieszanych bakalii 

dodatkowo 

  • 150 g białej czekolady 
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g kandyzowanego ananasa 

Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Polewa 

Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję. 

Smacznego 

czwartek, 21 marca 2013

Puszysta babka grejpfrutowa, podana z dużą ilością sosu karmelowego hm pasują do siebie idealnie. W dodatku jest bardzo prosta do zrobienia i szybko też znika z talerza :-) pozostają tylko okruchy... Polecam

  •  2 grejpfruty
  • '4 duże jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta(1 sztuka)
  • 100 ml maślanki 
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru do białek 
  • 1/2 szklanki cukru do żółtek 

Grejpfrut sparzyć ,wytrzeć -  zetrzeć skórkę do miski dodać żółtka i cukier - utrzeć na puszek, wycisnąć sok oraz wlać maślankę, olej połączyć składniki. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem - zmiksować na końcu wymieszać delikatnie z ubitym białkiem i przelać do formy z kominem wcześniej wysmarowanej tłuszczem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku. 

sos karmelowy 

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 mała puszka ugotowanego karmelu 

Do garnuszka wlać mleko i przełożyć karmel wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu ciągle mieszając - zdjąć z gazu i wystudzić - przed podaniem polać sosem karmelowym. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

poniedziałek, 18 marca 2013

Pyszne mięciutkie bułeczki z serem , zielone z okazji dnia Patryka :-) niestety wczoraj nie dałam rady opublikować wpisu ale, jak to mówią spóźnione ale szczere ... Idealne podane przekrojone i posmarowane domowym masełkiem. Polecam

Na ok 12 sztuk 

  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki zielonego barwnika 
  • szczypta soli

ponadto 

  • 2 łyżki brązowego cukru

nadzienie

  • 500 g twarogu mielonego zmielonego trzykrotnie  
  • 125 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 

Utrzeć twaróg, z cukrem pudrem i śmietaną - odstawić. 

W ciepłej wodzie wymieszać barwnik, drożdże, jajko, dodać drożdże, łyżkę miodu, szczyptę soli,  śmietanę i dwie łyżki miodu - połączyć składniki i zostawić w ciepłym miejscu na ok 15 minut. Po tym czasie do wyrośniętej masy dodać resztę mąki i wyrobić ciasto ok 10 minut, włożyć do miski przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt Posmarować masą serową i zwinąć w wałeczek, przekroić na 12 części i włożyć każdy kawałek do blachy na muffiny wysmarowanym olejem, przykryć ściereczką i zostawić aby lekko podrosły. W międzyczasie nagrzać piekarnik 180 C , włożyć bułeczki - wcześniej posypać odrobiną cukru i piec ok 30 minut.

Można podawać z odrobiną masełka. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

 
niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...

oryginał

forma 30/13

  • 2 jajka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (użyłam 1 łyżeczki suszonej skórki z gorzkiej pomarańczy)
  • 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 50 ml oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 łyżki rumu 
  • 100 g naturalnego jogurtu 
  • 320 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 200 g czekolady 

*jogurt może być też smakowy, czekoladowy lub bananowy*

Do tego ciasta nie używam miksera tylko delikatnie mieszam trzepaczką.

Czekoladę posiekać drobno nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

Wydrukuj przepis 

i jeszcze fotki...

type="text/javascript">//

 
środa, 23 lutego 2011

ciasto marchewkowe

Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...

Tortownica 26 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 450 ml oleju
  • 6 jajek
  • 500 g drobno startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , w drugiej mieszamy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wylewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 minut aby wierzch lekko się przyrumienił, po tym czasie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka - wystudzić.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

ciasto marchewkowe

 
17:48, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (7) »
środa, 13 października 2010

babka kolorowa 1

Szybka babka dla każdego :-) polecam

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki maki krupczatki

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem dodać jogurt, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę - wymieszaną z proszkiem do pieczenia.utrzeć na jednolita masę. Podzielić ją na trzy równe części, do jednej dodać kakao - wymieszać do drugiej kisiel w proszku różowy lub 1/2 łyżeczki barwnika w proszku - wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, i podzielić pianę na trzy dodając do każdej części - połączyć. Tak przygotowane masy wylewać na przemian po pięć łyżek do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut w 180 C tzw do suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Można posypać cukrem pudrem

Smacznego

Wydrukuj przepis

 
11:43, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorach
Tagi
Follow on Bloglovin
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach
  •  Akcja lodowa 2013 World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!
  • Społeczności kulinarne
    Top Blogi
    Inne
    Odszukaj.com - przepisy kulinarne
    Facebook
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+ Instagram