Babki

niedziela, 20 października 2013

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem odrobiny skórki pomarańczowej i miodu. A dzieci były wprost zachwycone, znikło bardzo szybko - dobrze że zdążyłam się załapać choć na jeden kawałek :-) polecam

przepis własny

forma kwadratowa 20 cm

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 
  • ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody 

W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

lukier

  • 1 białko
  • ok 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny 

 Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.

Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.

Smacznego 

przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2013

13:41, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (6) »
środa, 07 sierpnia 2013

Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-) Polecam

przepis własny
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru 
  • 4 całe jajka (średniej wielkości )
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki z nutką kawy

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło roztopić i przestudzić , jajka ubić dodać masło , cukier  - połączyć składniki. Następnie wsypać mąkę. Ciasto wylewać stopniowo do formy dodając po łyżeczce dżemu w różnych miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka .

Smacznego

 
09:10, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 12 maja 2013

Wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem białej czekolady i wiśni z syropu o delikatnym aromacie kawy, w dodatku szybka do wykonania i szybko znika z talerza. Polecam

przepis z internetu

średnica formy 26 cm

  • 125 ml maślanki
  • 130 g miękkiego masła
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g wiśni z syropu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zmielonej na proszek)
  • 300 g mąki pszennej 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - zostawić do lekkiego przestudzenia . W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Do drugiej miski wrzucić masło i utrzeć z połową cukru na puszek,  dodać żółtka i maślankę oraz przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i kawą aż składniki się połączą. 

W misce ubić białka  stopniowo dosypując cukier, ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać odsączone wiśnie z masą czekoladową,oraz ubite białko, ciasto wylać do wysmarowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 
12:28, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 28 marca 2013

Mocno czekoladowa, wilgotna babka w smaku przypominająca trochę brownies jest puszysta. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu i powiem takiej pysznej babki to ja jeszcze nie jadłam i powtórzę ją na pewno jeszcze nie jeden raz, choć z początku trochę się jej obawiałam ze względu na konsystencję ciasta przed upieczeniem ale było warto ją zrobić. Polecam

oryginał
  • 225 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 85 g ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml leju roślinnego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g wrzącej wody

ponadto

  • 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao u mnie 70%
  • 180 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 żółtka

Piekarnik rozgrzać do 180 C i włożyć formę do pieczenia aby się nagrzała.

Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz wrzącej wody i zmiksować mikserem na niskich obrotach - tylko do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wolnym strumieniem wlewać wrzącą wodę i mieszać drewnianą łyżką. (ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki) Przelać do gorącej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut , po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, nie powinno być śladu surowego ciasta, i powinno być sprężyste.

Ciasto wystudzić w formie , następnie delikatnie oddzielić od ścianek nożem i rzucić z wysokości 20 -30 cm w formie i wyjąć na talerz.

polewa

Połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka dodać śmietanę i połączyć - na wolnym ogniu, mieszając kulką do ucierania , stopniowo dosypując cukier i kakao na końcu dodać żółtka - gotować aż polewa będzie błyszcząca i lekko zgęstnieje. Polać ciasto i zostawić do wystudzenia.

Smacznego



19:44, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (18) »
środa, 27 marca 2013

Bardzo lubię keksy, choć niestety rzadko piekę bo w domu niema zbyt wielu wielbicieli tego typu ciast, to królewskie ciasto :-) w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Najlepiej upiec go 3 dni przed świętami ale mi wystarczyły dwa - dłużej nie wytrzymałam :-) zwłaszcza po tym jak pachniał podczas pieczenia... Polecam

oryginał

Na ciasto 

  • 250 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 50 ml rumu 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g mieszanych bakalii 

dodatkowo 

  • 150 g białej czekolady 
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g kandyzowanego ananasa 

Bakalie drobno pokroić, wymieszać z łyżką mąki - odstawić. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszek, do utartego masła wbijać po jednym jajku miksując oraz stopniowo dodawać mleko, rum i mąkę. Całość delikatnie wymieszać z bakaliami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut termoobieg. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Polewa 

Do miski wlewam mleko i połamaną czekoladą - rozpuszczam w kąpieli wodnej ciągle mieszając, polewam ciasto i ozdabiam bakaliami, gdy całość zastygnie zawijam w papier i wkładam do worka szczelnie zamknięte na dwa-trzy dni i podaję. 

Smacznego 

Tagi: czekolada
09:45, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 12 sierpnia 2012

Ciasto bardzo szybkie do wykonania, bez komplikacji, które zaskakuje smakiem. Jestem bowiem fanką bananowych wypieków więc nie trzeba było mnie długo namawiać. A jaki zapach podczas pieczenia hm... musicie je upiec bo jest naprawdę boskie...

oryginał

forma 30/13

  • 2 jajka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (użyłam 1 łyżeczki suszonej skórki z gorzkiej pomarańczy)
  • 350 g rozgniecionych bananów (3 sztuki)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 50 ml oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 łyżki rumu 
  • 100 g naturalnego jogurtu 
  • 320 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 200 g czekolady 

*jogurt może być też smakowy, czekoladowy lub bananowy*

Do tego ciasta nie używam miksera tylko delikatnie mieszam trzepaczką.

Czekoladę posiekać drobno nożem - odstawić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać banany, skórkę z pomarańczy, przyprawę korzenną rum,olej - wymieszać łącząc składniki. Następnie dodajemy na przemian partiami jogurt i mąkę ciągle mieszając. Na końcu wymieszać z kawałkami czekolady. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50-55 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze na ok 10 minut po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego

i jeszcze fotki...

Tagi: czekolada
12:35, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
środa, 23 lutego 2011

Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe z miesięcznika KUCHNIA, z lekkimi modyfikacjami. Ciasto aromatyczne, mokre, a zarazem bardzo lekkie - dzieci wniebowzięte smakiem aż, trzeba było chować :-) sama nie mogłam się oderwać - polecam ...

Tortownica 26 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 450 ml oleju
  • 6 jajek
  • 500 g drobno startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , w drugiej mieszamy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wylewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 minut aby wierzch lekko się przyrumienił, po tym czasie zmniejszamy do 160 C i pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka - wystudzić.

Smacznego

17:48, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (7) »
środa, 13 października 2010

babka kolorowa 1

Szybka babka dla każdego :-) polecam

przepis własny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki maki krupczatki

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem dodać jogurt, roztopione i przestudzone masło oraz mąkę - wymieszaną z proszkiem do pieczenia.utrzeć na jednolita masę. Podzielić ją na trzy równe części, do jednej dodać kakao - wymieszać do drugiej kisiel w proszku różowy lub 1/2 łyżeczki barwnika w proszku - wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, i podzielić pianę na trzy dodając do każdej części - połączyć. Tak przygotowane masy wylewać na przemian po pięć łyżek do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut w 180 C tzw do suchego patyczka - wystudzić w uchylonym piekarniku.

Można posypać cukrem pudrem

Smacznego

 
11:43, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
sobota, 07 sierpnia 2010

Puszysta i delikatna babka o smaku cytrynowym bardzo aromatyczna wszystkim smakowało do herbatki lub południowej kawki w sam raz :-)Polecam

przepis własny

Średnica formy z kominem (zewnętrzna) 27/11 cm

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego

Żółtka oddzielić od białek, - żółtka utrzeć z jedną szklanka cukru.Następnie Rozpuścić masło - przestudzić i dodać do żółtek. Zetrzeć skórę i wycisnąć sok do masy - utrzeć, powoli dodając mąkę krupczatkę na przemian z mąką kukurydzianą. Ubić białka z solą dodając stopniowo resztę cukru. Ubite białka przełożyć do masy i delikatnie wymieszać . Całość wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

13:49, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (5) »
środa, 23 czerwca 2010

Przepis na smaczną babkę, jest bardzo łatwa go przygotowania i zawsze wychodzi. Zawsze ją robię na święta Wielkanocne ale i nie tylko...Polecam

przepis własny

średnica formy 23 cm / czas przygotowania 1h i 15 minut

  • 70 ml ciepłej wody
  • 70 ml oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego + 2 łyżki do żółtek
  • 265 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka ( białka i żółtka osobno )

* waga jednego jajka w skorupce 65g

ponadto

  • masło do wysmarowania formy
  • 1-2 łyżki kaszy manny do obsypania formy

 Jeżeli używacie formy glinianej lub takiej z wzorkiem najlepiej formę wysmarować podwójnie masłem . Czyli zaczynamy ;-)

Formę wysmarować porządnie masłem i wstawić ją do lodówki , tak dobrze słyszycie ;-) tak na ok 10 minut w międzyczasie kiedy białka się ubiją wyjąć formę i ponownie posmarować masłem i obsypać kaszą manna i już zostawiamy w temperaturze pokojowej - teraz tylko czeka na ciasto.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, kiedy białka są ubite odwracam miskę do góry dnem i ubita piana nie powinna się przesunąć ani wypaść.

Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na białą puszystą masę następnie powoli dodawać wodę i olej miksować do połączenia składników. 

Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia - połączyć z masą żółtkową .

Gdy masa będzie trudno się łączyła z mąką dodać część ubitego białka i wymieszać na gładko .Kiedy składniki dobrze się połączą dodać pozostałe białko i bardzo delikatnie wymieszać. Odłożyć 1/4 ciasta do drugiej miski i wymieszać ją z kakao.

Formę wyjąć z lodówki i ponownie wysmarować masłem ale tylko wtedy gdy obawiamy się że ciężko będzie z niej ją idealnie wyjąć i obsypać kaszą manną lub bułką tartą . Wylewać na zmianę po trochu ciasta białego i ciemnego , można lekko zamieszać drewnianym długim szaszłykowym patyczkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 40-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Wbić drewniany patyczek jeżeli nie ma surowego ciasta na nim to znaczy że ciasto jest upieczone.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego

08:29, kasandraa6 , Babki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach