Napoje, koktajle

poniedziałek, 28 września 2015

No i dopadła mnie choroba więc ratuję się witaminkami . I zostawiam Wam troszkę informacji ;-) mam nadzieje że nie zanudziłam Was ha ha ;-)

Ratowałam się witaminkami jak również nalewką która pomaga najlepiej pić ją w pierwszych stadium choroby - i uratowała mnie od długiej choroby. Fakt miałam problem podnieść się z łóżka a ból gardła i kaszel był nie do zniesienia. Dosłownie w ciągu trzech dni choroba zniknęła, został tylko niewielki katar ale to już nic w porównaniu z tym co było. I przede wszystkim dużo witamin z warzyw i owoców.  

Jabłka zawierają dużo witaminy C a w skórce znajduje się sporo wapnia i krzemu który bardzo dobrze wpływa na nasze paznokcie i włosy. Jak również zawierają potas , pektyny a one przyspieszają spalanie tłuszczu. Łagodnie stany bólu gardła . 

Marchewką warto się zajadać zarówno na surowo jak i w sokach zawiera : węglowodany,białka,tłuszcze . Składniki mineralne takie jak potas, sód , wapń , fosfor , żelazo itp... Oraz mnóstwo witamin A,B1, B2 ,B6, C ,E, H , K ,PP, oraz pektyny. Jest bogata w witaminy i zwiększa odporność naszego organizmu . 

Imbir łagodzi stany zapalne stawów ( przekonałam się o tym na własnej skórze) jak również leczy przeziębienie , rozgrzewa i przynosi ulgę obolałym mięśniom .

Ale uwaga jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią wystrzegaj się go gdyż działa drażniąco. 

Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i również wzmacnia odporność powinno się jej spożywać jak najwięcej w okresie jesienno-zimowym . Polecam 

na 500 ml soku 

  • 3 duże jabłka 
  • 5 marchewek 
  • ok 1,5 cm świeżego imbiru 

Owoce i warzywa porządnie umyć , pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę przelać sok szklanki wycisnąć sok z limonki,połączyć . Pić odrazu .

czwartek, 25 czerwca 2015

Orzeźwiający, pyszny i chłodzący koktajl- uwielbiam go pić po treningu czasem z bananem czasem bez, jak kto woli ... a nawet w ciągu dnia tak na szybko na ugaszenie pragnienia polecam ;-)

przepis własny 

na jedną porcję 

  • 250 ml  maślanki 
  • 100 g twarogu 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 6 listków melisy 
  • 3 duże listki mięty 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki kostek lodu

 opcjonalnie 

  • 1 banan 

Do blendera przełożyć twaróg, maślankę dodać startą skórkę z połowy pomarańczy oraz świeżo wyciśnięty sok ( kawałki banana jeśli mamy chęć)  -zmiksować. Następnie wrzucić świeże listki mięty i melisy oraz nasiona siemienia lnianego  - całość zmiksować z kostkami lodu i podawać posypane odrobinką siemienia. 

Smacznego

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zdrowy koktajl na szybko z tego co akurat było pod ręką , jest sycący dodaje nam energii to takie moje drugie śniadanie po treningu ;-) Latem wystarczy dodać kilka kostek lodu i wtedy jest mega pyszny po męczącym treningu zwłaszcza w upał ;-) Polecam

przepis własny

na ok 2 porcje

  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 3-4  suszone śliwki
  • 2  banany
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/2 cytryny

Liście rzodkiewki przełożyć do durszlaka i umyć , następnie przełożyć do blendera, dodać obrane banany , śliwki suszone oraz siemię lniane. Wszystko zmiksować z wodą lub mlekiem roślinnym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Smacznego

 

czwartek, 28 maja 2015

Ta szklaneczka była przeznaczona dla mnie ha,ha ;-) ale moja córka mi zabrała i wypiła prawie dwie... została mi jakaś resztka ;-) Oczywiście mile mnie zaskoczyła że chciała wypić ten koktajl bo nie napije się soku w którym pływają kawałki owoców a co dopiero jak pływają kawałki płatków owsianych ;-) Więc teraz mogę owsiany koktajl spokojnie robić również dla niej. Choć ona ma swoje ulubione- zmiksowane na gładko, ale ten też mam jej robić jak to dziś stwierdziła ;-) Polecam dla dużych i małych ;-)

przepis własny

Na 2 porcję

  • 1 szklanka mleka osianego z płatkami
  • 1 banan
  • 1 szklanka wiśni ze słoiczka w soku własnym lub czereśni
  • garść mrożonych wiśni
  • 1 czubata łyżka otrębów pszennych
  • 1/ cytryny (wyciśnięty sok)

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do połączenia składników , wiśnie dodaję z sokiem. Miksujemy dotąd aż uzyskamy odpowiednią konsystencję dla siebie do picia.

Wiśnie są słodkie więc nie dodaję żadnego miodu czy cukru.

Polecam

poniedziałek, 18 maja 2015

Nie jestem fanem kawy o czym pisałam już nie raz na blogu, ale jeżeli chodzi o kawę na zimno to uwielbiam ,uwielbiam... i mogę pić ją nawet zimą taką z lodem ;-) i dużą ilością mleka. Ale nie co dzień bo pewnie bym nie mogła po niej spać ;-). No może lubię jeszcze late i cappuccino i wszelkie słodkości z kawą też lubię... Czy jestem kawoszem no chyba jeszcze nie a może już powoli małymi kroczkami się staję ...

Ale dziś prezentuje podobno perfekcyjną ,ale czy taka jest sami musicie ocenić. To w zasadzie koncentrat kawowy który później będę wykorzystywać do kawy na zimno w różnych przepisach które z pewnością pojawią się na blogu.

składniki

  • 125g mielonej kawy
  • 2 litry zimnej wody

Kawę wsypać do dużej miski lub pojemnika i zalać zimną wodą - przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok 12 godzin w chłodne miejsce.

Następnego dnia kawę przecedzić przez gazę i

przelać do butelek przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Odpowiednią dla nas ilość kawy należy wlać do szklanki wrzucić kostki lodu ewentualnie dosłodzić dodać mleko i gotowe . 

Dosładzać np kosylitolem, syropem cukrowym , miodem czy innymi zamiennikami cukru.

oryginał.

Szkoda było wyrzucać kawy i przypomniało mi się że dawno nie robiłam peelingu .

składniki na peeling

  • fusy z koncentratu kawowego
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Namoczoną kawę przekładam do słoiczka z odrobiną wody aby cały czas była mokra. Przed peelingiem dodaję roztopiony olej kokosowy.  Gdy biorę kąpiel nacieram tym skórę dzięki czemu pozbawiam ją cellulitu i nadaje jej gładkości.  

Peeling ten przechowuje w lodówce w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku. Używam takiego peelingu dwa trzy razy w tygodniu do całego ciała poza twarzą , wcieram go w skórę następnie spłukuję ciepłą wodą. 

Polecam

 

czwartek, 30 kwietnia 2015

Szarlotka do picia ... wystarczy kilka składników i gotowe cynamon , jabłka to prawie jak ciasto tylko w zdrowszej wersji. W dodatku pierwsza wersja z dodatkowym cynamonem jest wyśmienita. Ale jeżeli akurat zabrakło nam jabłek a w piwnicy mamy zapas domowego musu to również zrobimy to w mgnieniu oka ;-) I jest sposób również koktajl dla osób niejedzących nabiału lub ze skazą białkową . Polecam wszystkie trzy bo są mega pyszne

przepisy własne

na jedną porcję

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

ponadto

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki zmiksowanego wcześniej koktajlu
  • do dekoracji
  • listki melisy cytrynowej

Do blendera wlać jogurt , jabłko obrać i oczyścić z gniazda nasiennego pokroić na mniejsze kawałki dodać sok z cytryny oraz cynamon - całość zmiksować. Przelać do szklanek zostawiając 1/4 koktajlu.
Do pozostawionego koktajlu dodać dodatkowy cynamon oraz miód i zmiksować. Wylać na wierzch do koktajlu w szklankach .
Smacznego


Drugi sposób

  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu
  • 1 szklanka musu jabłkowego lub 1 duże jabłko
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

*opcjonalnie

  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki przełożyć do blendera zmiksować i podawać.
Smacznego

Trzeci sposób dla Vegan

  • 1 szklanka mleka roślinnego np (kokosowe, owsiane,migdałowe)
  • 1 jabłko lub 1 szklanka musu jabłkowego
  • 1-2  łyżeczki cynamonu

*opcjonalnie

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować na gładko i podawać.
Smacznego 

*Moje składniki są prosto z lodówki dlatego latem nie potrzebują dodatkowego chłodzenia, ale można zmiksować również z kilkoma kostkami lodu. A zimą są o temperaturze pokojowej.

Polecam

środa, 29 kwietnia 2015

A może by tak na drugie śniadanie koktajl z mrożonymi porzeczkami bo trzeba przecież wyczyścić zamrażalnik z owoców bo lato idzie ;-) i już wkrótce pojawią się pierwsze prawdziwe truskawki a u mnie jeszcze zeszłoroczne ha ha- trzeba się spieszyć. Koktajl również idealny po treningu. Polecam

przepis własny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki twarogu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 mała garść mrożonej czarnej porzeczki
  • 1 mała garstka mrożonego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka chia

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładko , przelać do szklaneczek i podawać. Jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty dodać jeszcze maślanki.
Smacznego 

niedziela, 26 kwietnia 2015

Papaja to najzdrowszy owoc świata, jest bogatym źródłem minerałów i witamin takich jak wit C, A, B, potas, wapń. Do tego ułatwia trawienie i pomaga zwalczyć cukrzycę dlatego jeżeli macie możliwość miksujcie lub zjadajcie go jak jest tylko ku temu okazja. Sam średnio mi smakuje ale schłodzony i skropiony sokiem z cytryny jest pyszny lub po prostu zmiksowany z innymi owocami takimi jak czerwona pomarańcza. Polecam

przepis własny
  • 1/2 papai
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wody
  • garstka świeżych liści mięty lub melisy


Z papai wydrążyć pestki i odłożyć na bok, a awokado obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do blendera wraz z plasterkami banana i wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz listkami mięty lub melisy - zmiksować. Gdy składniki się połączą dodaj jeszcze wodę ewentualnie płynny naturalny jogurt lub mleko i jeszcze raz miksuję. 
Można posłodzić miodem jeżeli wolicie bardziej słodkie smoothie.
Smacznego 

wtorek, 02 grudnia 2014

 

Na początek dnia lubię takie odżywcze koktajle, a że w zamrażalniku sporo aronii i szpinak w lodówce...  Aronia jest bogata w witaminy C, PP, B2, B9 ,E , więc pomaga w walce z różnymi chorobami dlatego zachęcam do dodawania jej jak najczęściej do naszych koktajli czy też smoothies. Doskonale nada się do picia również po treningu bo zawiera więcej białka niż np mleko. Polecam

przepis własny

na 2 -3 porcje

  • 500 ml maślanki
  • 2 szklanka (250ml)  mrożonej aronii
  • 1/4 szklanki  mrożonej czarnej porzeczki
  • 2 spore garście liści szpinaku
  • 1/2 limonki lub cytryny


Do blendera wlać maślankę, wrzucić owoce oraz liście szpinaku -bez ogonków, całość zmiksować. Na koniec wcisnąć sok z połowy limonki lub cytryny - do smaku można ewentualnie dodać łyżeczkę miodu jeżeli lubicie słodkie koktajle.
Smacznego  

sobota, 22 listopada 2014

Smoothie z dodatkiem jesiennego warzywa czyli dyni... a że dynię uwielbiam to chyba każdy już wie :-)  oraz owoców które świetnie się łączą z tym warzywem. Dziś zamiast czekolady wybrałam smoothie - choć na czekoladę też przyjdzie czas.

Polecam

przepis własny
  • 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2 kaki
  • 1 banan
  • 4 pomarańcze
  • 2 mandarynki


Do blendera przełożyć pure z dyni , dodać pokrojone kaki oraz banana i plasterki mandarynki. Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do owoców - całość zmiksować i podawać.

Smacznego

 
1 , 2 , 3
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach