Wielkanoc i święta

czwartek, 28 marca 2013

Bardzo smaczna kiełbasa z aromatycznymi ziołami i delikatnym posmakiem piwa, w dodatku bardzo szybka do zrobienia.Polecam nie tylko na świąteczny stół. A jeśli nie lubicie piwa to zróbcie taką

przepis własny
  • 3 duże cebule
  • 8 białych parzonych kiełbasek
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii  
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy

Cebulę obrać, pokroić w pół-krążki, na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i masło - posolić dodać cukier wymieszać i przykryć. Całość dusimy chwilę na małym ognia,aż cebula zmięknie, w międzyczasie kiełbaskę nacinamy delikatnie. Zdjąć pokrywkę i usmażyć kiełbaski dodać zioła suszone i świeże oraz piwo - smażyć do wyparowania - mieszając co jakiś czas. Podawać na gorąco z chlebem.

Jeżeli używamy kiełbasy białej surowej to wcześniej należy ją ugotować.

Smacznego

środa, 27 marca 2013

Jajka od naszych kurek, własne wyhodowane kiełki, domowy serek i majonez lecz chrzan niestety sklepowy bo ziemia zamarznięta i niemożna wykopać. :-(  ale, co tam :-). Tak właśnie powstała moja pyszna orzeźwiająca sałatka z kiełkami i jajkami marynowanymi, jest wyjątkowo smaczna same pyszności w jednej miseczce. Polecam :-)

przepis własny
  • 8 jajek marynowanych w occie
  • 300 g sera korycińskiego lub mozzarelli 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 1 garść kiełków soi 
  • 2 łyżki czarnego sezamu 

 dresing

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżeczki chrzanu 

Jajka pokroić na osiem części, ser pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski. Groszek przełożyć na sito przelać ciepłą wodą - odsączyć, i dodać do sałatki wraz z kiełkami.

Zalewę z jajek wlać do garnuszka gdy zacznie się gotować wrzucić pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone w plasterki ) gotować aż ze dwa razy się obrócą wlać na cedzak przelać zimną wodą - odsączyć i dodać do sałatki. 

przygotować dresing 

do słoiczka włożyć wszystkie składniki  - zakręcić i potrząsnąć. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać sezamem. 

Jeżeli używacie sera mozzarelli trzeba odrobinę posolić, mój ser jest lekko słonawy dlatego nie użyłam soli. 

Smacznego

 

Bardzo smaczne jajka marynowane, można zrobić zwyczajnie jak te czy też dodać kurkumy, ostrej papryczki chili - a w sałatce smakują idealnie z kiełkami :-)

przepis Ewy
  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula 
  • 3-4 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 ziarna pieprzu

zalewa 

  • 2,5 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki octu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli 

Wszystkie składniki zalewy  zagotować. 

Ugotowane jajka obrać ze skorupek - ostrożnie aby nie uszkodzić białka. Jajka ułożyć w słoiku, dodać resztę przypraw i zalać przestudzoną zalewą ale jeszcze ciepłą. Odstawić na 2-3 tygodnie według Ewy, choć moje stały trzy dni i były naprawdę smaczne. 

Smacznego 

czwartek, 14 marca 2013

Na świąteczne śniadanko proponuję wam jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z serem korycińskim lub mozzarellą (ale wtedy trzeba posolić) z dodatkiem szczypiorku i ziół prowansalskich podane na chrupiących grzankach z kiełkami pyszności. Choć takie jajka można zrobić nie tylko na święta Polecam

przepis własny
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 grube plastry sera korycińskiego 
  • odrobina pokrojonego szczypiorku 
  • 3 jajka '
  • szczypta ostrej papryki w proszku 
  • szczypta ziół prowansalskich 

ponadto 

  • 3 garstki kiełków 
  • 3 grzanki 
  • kawałek papryki do dekoracji 

Kokilki smaruję oliwą z oliwek, wykładam dwa plastry na foremkę, ser kroję w grubą kostkę część wsypuję na dno wraz ze szczypiorkiem - wbić jajko posypać ziołami serem i odrobiną papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na ok 15 minut do ścięcia się jajka. 

Podawać na grzankach z kiełkami, udekorować kawałkami świeżej papryki. 

Smacznego 

 
środa, 06 czerwca 2012

Bardzo rzadko jadam kiełbasy jakiekolwiek po prostu za nimi nie przepadam, ale jest jeden wyjątek na którą mogę się skusić. To biała kiełbasa parzona lub smażona z delikatną podsmażoną cebulką . Takie proste i takie smaczne ... :-)

przepis własny
  • 6 białych kiełbas (surowych)
  • 6 sztuk dużej cebuli
  • zioła świeże lub suszone majeranek, tymianek, oregano, bazylia
  • oliwa 
  •  sól, pieprz do smaku

Do garnka wlej wodę i wstaw na gaz, gdy zacznie się gotować dodaj sol, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie włóż kiełbasy - gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę ponacinać i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem wraz z kiełbasą. Co jakiś czas mieszamy gdy będzie już prawie dobra dorzucamy zioła i smażymy jeszcze chwilkę. Podajemy na gorąco.

Smacznego

wtorek, 27 marca 2012

Jajka z białymi migdałami i prażonym sezamem, są delikatne w smaku doskonale pasują na świąteczne śniadanie.Polecam

przepis własny
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka sezamu 
  • garść białych migdałów

Ugotowane jajka przeciąć na pół najlepiej nożem z ząbkami , następnie wyciągnąć delikatnie ze skorupek jajka i rozgnieść widelcem - skorupki odłożyć. Jajka przyprawić dodać posiekane na drobno migdały, koperek dodać musztardę i majonez - wymieszać. Farsz przełożyć do wcześniej odłożonych skorupek, sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nim każde jajko - podawać schłodzone.

Smacznego  

 
wtorek, 13 lipca 2010

sos tatarski

Tradycja wielkanocna to u mnie sos tatarski bez niego nie byłoby świąt :-) bardzo go wszyscy lubimy doskonały dodatek do jaj, mięsa itp bardzo polecam nie tylko na święta ...

  • 180 g GRZYBKI W OCCIE
  • 6 OGÓRKÓW KONSERWOWYCH
  • 1 PĘCZEK SZCZYPIORKU
  • 200 ml KWAŚNEJ ŚMIETANY
  • 200 g MAJONEZU
  • SÓL, PIEPRZ do smaku

Pokroić drobniutko w kostkę grzybki , ogórki oraz szczypiorek drobno kroimy. Majonez łączymy ze śmietaną i dodajemy przyprawy - wszystko łączymy z pokrojonym szczypiorkiem, ogórkami i grzybkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

sos tatarski

 
O autorach
/> Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Magia.
Google
Reklama
  • reklama
facebooko

prawa autorskie
Nie kopiuj!
zdjęcia na tym blogu są
chronione prawem autorskim.
INNE
blogi kulinarne Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Follow
  • newsletter
  • kanał RSS Wpisów
  • kontakt
  • Magia w kuchni na Twitterze
  • śledź Magię na Facebooku
Uczestniczę w akcjach